Verificarea anuala a piciorului diabetic

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Persoanele care sufera de diabet zaharat au dreptul la un control anual al picioarelor.

Verificarea piciorului face parte din setul de analize anuale, ceea ce inseamna ca aveti dreptul la acesta si este gratuita in Sistemul national de sanatate. Acest lucru se datoreaza faptului ca boala diabetica poate dezvolta complicatii grave la nivelul picioarelor si care pot duce la amputari.

Examinarea piciorului diabetic se desfasoara in mod diferit in diverse zone in acest moment din cauza pandemiei de coronavirus. Dar daca dezvoltati o problema la nivelul membrelor inferioare, este foarte important sa discutati imediat cu medicul dumneavoastra – nu intarziati. Exista o multitudine de informatii cu privire la tipul de ingrijire de care puteti beneficia in timpul pandemiei.

Diabetul cauzeaza 169 de amputatii pe saptamana

Adica 24 de amputatii pe zi si o amputare pe ora. Examinarea picioarelor si cunoasterea simptomelor trebuie sa declanseze un semnal de alarma care ar putea impiedica acest lucru.

In majoritatea cazurilor, problemele grave ale piciorului diabetic pot fi prevenite. Puteti face acest lucru verificandu-va singur picioarele in fiecare zi si efectuand o examinare a picioarelor cel putin o data pe an in cabinetul de medicina generala. Toate persoanele care sufera de diabet zaharat ar trebui sa beneficieze de un control anual al piciorului diabetic, asa ca asigurati-va ca aveti o progamare – chiar daca ati fost directionat catre un specialist sau clinica de podiatrie. Medicul generalist va va examina picioarele, dar va comunica si nivelul de risc pe care il implica problemele existente la nivelul piciorului.

In ce consta examinarea piciorului diabetic

Examinarea este de obicei realizata de medicul de familie, ca parte a programului anual de control al diabetului.

Dupa indepartarea incaltamintei si a sosetelor/ciorapilor incepe examinarea picioarelor. Senzatia de amorteala sau alte senzatii (cunoscute si sub numele de ,,neuropatie”) sunt verificate cu ajutorul unui echipament special. Incaltamintea va fi, de asemenea, examinata pentru a se asigura ca este confortabila si nu va provoaca probleme.

Veti fi intrebati daca va controlati picioarele in mod regulat, cum va gestionati diabetul zaharat, inclusiv daca:

  • Ati observat probleme sau modificari (de ex. rani, vezicule, piele crapata sau bataturi)?
  • Ati avut, in ultimul timp, probleme sau rani la nivelul piciorelor?
  • Ati avut dureri sau orice alt disconfort?
  • Cat de des va verificati picioarele ?
  • Aveti dureri asemanatoare crampelor in timpul mersului?
  • Cat de bine va gestionati diabetul?

Constientizati riscul pe care il implica problemele picioarelor

Medicul care v-a consultat va va comunica nivelul de risc pe care il implica problemele existente la nivelul piciorului. Si anume:

  • Scazut – fara risc, sau calus fara nicio alta problema.
  • Moderat – un semn al unei probleme a piciorului, cum ar fi pierderea senzatiei sau o schimbare a formei piciorului.
  • Mare – mai mult de un semn al unei probleme la nivelul piciorului, al unui ulcer anterior sau risc de amputare.

De asemenea, s-ar putea sa vi se comunice ca nivelul problemei piciorului este activ. Aceasta inseamna ca aveti complicatii extrem de grave ale piciorului, cum ar fi o infectie care se raspandeste sau o ulceratie, si ar fi trebui deja sa urmati un tratament.

Veti primi informatii care explica ce inseamna nivelul dvs. de risc si vi se va spune ce trebuie sa faceti in continuare. Daca nivelul de risc este moderate sau inalt, veti fi indrumat catre asistenta medicala specializata.

Consultarea unui specialist (un podiatru)

Puneti cat mai multe intrebari medicului specialist. Cu cat stiti mai mult, cu atat puteti controla mai bine orice modificare aparuta la nivelul picioarelor.

Este important sa vi se spuna cum sa va ingrijiti picioarele acasa – in functie de nivelul de risc. Acesta ar trebui sa includa un plan de tratament sau de gestionare a problemelor sau de tratament. Asigurati-va ca aveti datele de contact ale unui speciaist in cazul in carea pare o complicatie inainte de urmatoarea examinare anuala a picioarelor.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere