Prof. dr. Maria Mota: Progrese imense in tratamentul diabetului zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 14 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o boala cronica pe care este bine sa o ingrijesti cat mai corect si cu raspundere. Anual, arata datele statistice, peste patru milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat. Mai mult, peste 70% dintre cazurile de diabet zaharat tip 2 pot sa fie prevenit prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Profesor doctor Maria Mota a explicat in exclusivitate pentru Diabet AZ in ce consta educatia pacientului cu diabet, ce trebuie sa stie acesta.

“Educatia terapeutica a pacientului cu diabet este extrem de importanta, fiecare pacient, pentru a trai normal, ar trebui sa fie <<un mic diabetolog>>. Si acest lucru este necesar, pentru ca trebuie luate o serie de decizii, in deplina cunostinta de cauza, in fiecare moment. Pacientii trebuie sa dobandeasca niste “indemanari”. Trebuie sa stie sa-si faca glicemia, tratamentul injectabil. De asemenea, ei trebuie sa invete care este relatia dintre tratamentul medicamentos (mod de actiune, doze, concentratia medicamentului in sange etc) si ora mesei, meniu, continutul in glucide al alimentelor (hidrati de carbon), tipul de hidrati de carbon. Ei trebuie sa stie cum influenteaza exercitiul fizic valoarea glicemiei si ce sa faca pentru a preveni hipoglicemia”, ne-a declarat prof. dr. Maria Mota.

Specialistul mai spus si ca pacientul trebuie sa cunoasca ce este hipoglicemia si sa-o recunoasca simptomele si semnele pentru a interveni imediat, acesta fiind o mare urgenta; trebuie sa stie cauzele ei, pentru a o putea preveni, dar si care sunt pasii de urmat pentru tratamentul ei.

“Invatam pacientii sa ingrijeasca zilnic piciorul pentru a preveni amputatia dar si alte complicatii grave ale bolii. Educatia o fac, in general asistentii medicali cu experienta in diabet, special instruiti, dar si medicii diabetologi. In plus, noi avem grija sa publicam si carti speciale de educatie a pacientului cu diabet”, ne-a mai spus medicul diabetolog.

Tratamentul diabetului zaharat a inregistrat progrese 

In ultimii anii tratamentul diabetului zaharat a realizat mari progrese, pacientilor fiindu-le mult mai usor astazi decat acum 20 de ani.

“S-au facut progrese imense in tratamentul pacientilor cu diabet zaharat de orice tip. Important este ca medicii sa se lupte cu inertia clinica (adica sa reevalueze permanent terapia pacientilor), iar pacientii sa fie <<activati>>, adica sa stie toate posibilitatile de tratament existente in lume si sa gandeasca ce medicament li s-ar potrivi cel mai mult. Inalta tehnologie a patruns si in diabet, as cita numai pompele de insulina “closed loop”, in care pompa de insulina este cuplata cu un sistem de monitorizare continua a glicemiei, care poate interveni in oprirea pompei de insulina, atunci cand anticipeaza ca exista risc crescut de hipoglicemie”, ne-a mai spus prof. dr. Maria Mota.

Etichete: / / / / /

Pe acelasi subiect:


A fost adoptat proiectul de lege privind preventia si depistarea precoce a diabetului

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere