Ghid de screening pentru prediabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Prediabetul este, asa cum ii spune si numele, starea de dinainte de a se diagnostica diabetul zaharat. Este un moment in care glicemiile incep sa creasca, dar nu ajung inca la limita de diagnostic a bolii.

Caracteristic prediabetului este o valoare a hemoglobinei glicozilate intre 5.7% si 6.4%, ceea ce inseamna ca media glicemiilor acelui pacient in ultimele 3 luni a fost undeva la 120-130mg/dl. Pentru a vedea mai multe explicatii legate de HbA1c, va rugam sa accesati articolul: „Hemoglobina glicozilata”.

In prediabet intalnim valori ale glucozei ridicate, asa numita toleranta alterata a glucozei, ce se depisteaza prin intermediul testului TTGO (test de toleranta la glucoza orala). Acest test face parte din screeningul prediabetului si al diabetului zaharat. El este obligatoriu de efectuat in sarcina, intre saptamanile 28-32 de gestatie, pentru a depista un eventual diabet gestational.

Testul de tolerenta la glucoza

Testul de tolerenta la glucoza se face prin recoltarea a trei probe de sange prin care se masoara glicemia (pe nemancate si dupa ingestia de glucoza). Se recolteaza:

  • proba zero, inainte ca pacienta sa bea glucoza, pacienta trebuie sa nu fi mancat de minim 12 ore;
  • proba 1, la o ora dupa ce pacienta a baut solutia cu glucoza;
  • proba 2, la doua ore dupa ce pacienta a baut solutia cu glucoza.

Se va prepara o solutie de glucoza prin adaugarea unei cantitati de 75 grame de glucoza pulbere intr-o cana de apa. Aceasta solutie trebuie consumata de catre pacienta intr-un interval de maxim 10-15 minute, pe nemancate de cel putin 12 ore.

Valorile normale pentru acest test sunt

  • pentru proba zero valorile normale ale glicemiei trebuie sa fie sub 92 mg/dl;
  • pentru proba 1 valorile normale ale glicemiei trebuie sa fie sub 180 mg/dl;
  • pentru proba 2 valorile normale ale glicemiei trebuie sa fie sub 153 mg/dl.

Daca una dintre valori depaseste limita maxima admisa, in sarcina se pune diagnosticul de diabet gestational. Daca se depasesc aceste valori, in afara sarcinii, la un pacient care are si o hemoglobina glicozilata cuprinsa intre 5.7% si 6.4%, atunci se pune diagnosticul de prediabet.

Aceste doua analize sunt cele care ne dau diagnosticul de diabet zaharat sau de prediabet si ele fac parte din screeningul diabetului zaharat si implicit al prediabetului.

Cand ne gandim sa facem cele doua analize?

Cand avem suspiciune ca pacientul nostru ar putea avea probleme cu glicemia.

In primul rand vom face acest test pacientilor obezi, deoarece obezitatea este principalul factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat/prediabetului prin mecanismul insulinorezistentei. Asadar, daca avem un pacient obez, trecut de varsta de 40 ani, ne vom gandi sa ii testam glicemiile pentru a nu avea o supriza.

Dat fiind faptul ca diabetul zaharat nu doare, pacientul poate avea aceasta boala si sa nu stie ca o are; in aceste conditii stim sa il testam daca el este obez. Pentru a vedea explicatia insulinorezistentei va rugam sa accesati articolul: „Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2”.

O alta situatie in care testam pacientul, este daca stim din istoricul lui ca are in familia lui, rude de gradul 1 (mama, tata, frati, surori) sau de gradul 2 (bunici, unchi, matusi, verisori) cu diabet zaharat de tip 2. Stim ca diabetul zaharat de tip 2 este o boala ce se „mosteneste” genetic si in acest fel, pentru a ne asigura ca pacientul nostru este bine, il vom testa periodic.

Pacientul obez / hipertensiv

Daca avem in fata noastra un pacient obez, hipertensiv, cu valori ridicate ale grasimilor din sange, trecut de varsta de 40 ani, atunci ii vom face si lui aceste teste deoarece stim ca diabetul zaharat/prediabetul face parte din sindromul metabolic si se asociaza frecvent cu obezitatea, hipertensiunea arteriala si dislipidemia. Pentru a vedea ce inseamna sindrom metabolic va rugam sa accesati articolul: ”Sindromul metabolic explicat”.

Mai exista o situatie care face parte din screeningul diabetului zaharat sau a prediabetului. Acea situatie este cand pacientul ne relateaza simptome ale bolii. Daca un pacient ne va spune ca are gura uscata, ca ii este sete in permanenta, ca bea peste 4-5 litri de lichide pe zi, ca urineaza foarte mult si ca a slabit in ultima perioada, atunci el prezinta semne clar ale diabetului zaharat si se impune ca el sa fie testat.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere