Aerul poluat poate creste riscul de diabet zaharat de tip 2

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Nivelul ridicat de poluare a aerului poate creste riscul de diabet de tip 2 la unii copii de origine hispanicia, sugereaza un nou studiu.

„Expunerea, la niveluri ridicate de poluare a aerului in timpul copilariei, creste riscul ca unii copii hispanici sa devina obezi si, independent de aceasta, sa dezvolte, de asemenea, diabet de tip 2”, a declarat directorul Institutului de Cercetare pentru Diabet si Obezitate al Universitatii din California de Sud.

„Calitatea slaba a aerului pare sa fie un catalizator pentru obezitate si diabet la copii, dar incidenta acestor afectiuni este, probabil, musamalizata pe diferite cai”, a spus cercetatorul intr-un comunicat de presa al universitatii.

Realizarea studiului

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au observat 314 copii hispanici supraponderali sau obezi din Los Angeles. Copiii aveau intre 8 si 15 ani cand a inceput studiul si niciunul nu avea diabet.

Pana sa implineasca 18 ani, copiii care au trait in zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului, prezentau celule pancreatice producatoare de insulina – numite celule beta – cu 13% mai putin functionale decat in mod normal. Insulina este un hormon care ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar din sange.

Cand celulele beta inceteaza sa functioneze asa cum ar trebui, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 creste, au mentionat autorii studiului.

Desi acest studiu a descoperit o legatura intre aerul poluat si riscul de diabet de tip 2, nu a fost proiectat pentru a demonstra cauza si efectul. Si niciunul dintre tineri nu a dezvoltat diabet de tip 2 pe durata studiului.

Autorul principal al studiului, profesor de medicina preventiva la Universitatea California de Sud sustine ca „Diabetul se produce in proportie epidemica in SUA si in lumea dezvoltata. Aceasta crestere a numarului diabeticilor este rezultatul nivelului ridicat al obezitatii din cauza vietii sedentare si a dietelor bogate in calorii. Studiul nostru arata ca poluarea aerului contribuie, de asemenea, la riscul de a dezvolta diabet de tip 2”.

Numarul persoanelor cu diabet s-a marit de patru ori in Statele Unite in ultimele patru decenii, conform Centrelor pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA. Daca nu se schimba nimic, o treime dintre americani ar putea avea diabet pana in 2050, fiind in pericol sa dezvolte complicatii precum orbire, insuficienta renala, amputare a membrelor sau moarte timpurie, au spus cercetatorii.

Ce pot face parintii care locuiesc in orase pentru a contracara acest potential risc la copii?

Autorul principal al acestui studiu, cercetator specialist in acest domeniu de la Universitatea California de Sud a recunoscut ca este aproape imposibil sa eviti poluarea.

„Poluarea aerului este omniprezenta, in special in Los Angeles. Este important sa luati in considerare factorii pe care ii puteti controla – de exemplu dimineata si de seara, cand traficul este intens, nu sunt cele mai bune perioade ale zilei pentru a practica jogging-ul. Schimbati-va programul astfel incat sa nu va angajati in activitati intense in apropierea surselor de poluanti sau in timpul orelor de varf”, a sugerat cercetatorul.

Etichete: / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere