Analize si investigatii noi pentru preventia diabetului zaharat

Pavel Adriana | Rubrica: Prevenire diabet | 21 august 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Autoritatile au promis ca vor tine seama de solicitarile medicilor de familie, iar in pachetul de baza vor fi introduse alte investigatii in scopul de a preveni diabetul zaharat.

Aceste analize ar urma sa fie recomanda persoanelor asimptomatice in pachetul de analize paraclinice de baza. La fel se vorbeste si de introducerea hemoglobinei glicate in lista investigatiilor pe care medicul de familie le poate prescrie persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Din aceasta categorie fac parte persoanele cu valori marite ale glicemiei, supraponderale sau care sufera de obezitate, dar si pacientii hipertensiune arterial, ori aceia si care au rude de gradul intai diagnosticate cu diabet zaharat.

Memoriul inaintat de Societatea Nationala de Medicina Familiei catre Ministerul Sanatatii

„La ora actuala, abordarea corecta a diabetului, indiferent daca ne referim la preventie sau la managementul bolii, nu se limiteaza doar la urmarirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc si interventii prompte si specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicatii o reprezinta preventia si diagnosticul precoce al diabetului, respectiv monitorizarea corecta a pacientilor cu diabet“, se precizeaza in memoriul inaintat de SNMF catre MS, potrivit publicatiei Viata Libera.

Conform sursei citate, o alta solicitare a medicilor este si aceea de a avea posibilitatea de a recomanda un tratament specific in cazul pacientilor cu pre-diabet.

Presedintele filialei galatene a SNMF

„Este mare nevoie de aceste modificari, deoarece incidenta diabetului de tip 2 este in continua crestere, de la an la an. Vorbim astazi de o adevarata epidemie de diabet. In ultimele decenii a crescut speranta de viata, ceea ce inseamna ca a crescut si numarul bolnavilor cronici. Apare, astfel, din ce in ce mai des, diabetul iatrogen, adica acel tip de diabet zaharat determinat in urma tratamentului timp indelungat cu unele medicamente.

Vorbim apoi de schimbarea stilului de viata, care a venit la pachet cu chimizarea alimentelor si cu raspandirea alimentatiei de tip fast-food, ceea ce iarasi poate cauza afectiuni metabolice, printre care si diabet. De vina este si stresul, iar de aici a fost observata tendinta de crestere a incidentie acestei boli in randul tinerilor, cu efecte dramatice, pe termen mediu si lung”, a explicat, pentru „Viata libera”, dr. Dana Ungurianu, medic de familie si presedintele filialei galatene a SNMF.

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere