Analize si investigatii noi pentru preventia diabetului zaharat

Pavel Adriana | Rubrica: Prevenire diabet | 21 august 2019


Autoritatile au promis ca vor tine seama de solicitarile medicilor de familie, iar in pachetul de baza vor fi introduse alte investigatii in scopul de a preveni diabetul zaharat.

Aceste analize ar urma sa fie recomanda persoanelor asimptomatice in pachetul de analize paraclinice de baza. La fel se vorbeste si de introducerea hemoglobinei glicate in lista investigatiilor pe care medicul de familie le poate prescrie persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Din aceasta categorie fac parte persoanele cu valori marite ale glicemiei, supraponderale sau care sufera de obezitate, dar si pacientii hipertensiune arterial, ori aceia si care au rude de gradul intai diagnosticate cu diabet zaharat.

Memoriul inaintat de Societatea Nationala de Medicina Familiei catre Ministerul Sanatatii

„La ora actuala, abordarea corecta a diabetului, indiferent daca ne referim la preventie sau la managementul bolii, nu se limiteaza doar la urmarirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc si interventii prompte si specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicatii o reprezinta preventia si diagnosticul precoce al diabetului, respectiv monitorizarea corecta a pacientilor cu diabet“, se precizeaza in memoriul inaintat de SNMF catre MS, potrivit publicatiei Viata Libera.

Conform sursei citate, o alta solicitare a medicilor este si aceea de a avea posibilitatea de a recomanda un tratament specific in cazul pacientilor cu pre-diabet.

Presedintele filialei galatene a SNMF

„Este mare nevoie de aceste modificari, deoarece incidenta diabetului de tip 2 este in continua crestere, de la an la an. Vorbim astazi de o adevarata epidemie de diabet. In ultimele decenii a crescut speranta de viata, ceea ce inseamna ca a crescut si numarul bolnavilor cronici. Apare, astfel, din ce in ce mai des, diabetul iatrogen, adica acel tip de diabet zaharat determinat in urma tratamentului timp indelungat cu unele medicamente.

Vorbim apoi de schimbarea stilului de viata, care a venit la pachet cu chimizarea alimentelor si cu raspandirea alimentatiei de tip fast-food, ceea ce iarasi poate cauza afectiuni metabolice, printre care si diabet. De vina este si stresul, iar de aici a fost observata tendinta de crestere a incidentie acestei boli in randul tinerilor, cu efecte dramatice, pe termen mediu si lung”, a explicat, pentru „Viata libera”, dr. Dana Ungurianu, medic de familie si presedintele filialei galatene a SNMF.

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Dieta in hipertrigliceridemie

Dieta in hipercolesterolemie

Tipuri de diete in diabet

Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu insulina

Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu antidiabetice orale

Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Newsletter Diabet-AZ


Stil de viata sanatos / Prevenire diabet
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Diabet gestational
Diabet copii
Regim diabet

Am citit si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Newsletter Diabet-AZ