Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Glicemia reprezinta unul dintre cei mai importanti parametri ai sangelui care trebuie masurat, deoarece un nivel anormal poate provoca complicatii severe.
Controlul glicemic
Controlul glicemic in organism este realizat prin mai multe mecanisme fiziologice. Cateva exemple despre modul in care nivelul de zahar din sange fluctueaza si poate fi controlat este prezentat mai jos:
Nivelul zaharului din sange tinde sa coboare pana la cel mai scazut punct dimineta, inainte de masa.
Dupa o masa nivelul glicemiei creşte, in timp ce carbohidratii sunt transformati in glucide mai simple, cum ar fi glucoza, si sunt absorbite din intestin in sange.
Nivelul glicemic scade dupa o perioada de exercitii fizice intense, cand glicemia este folosita ca sursa de energie pentru activitatea musculara.
Temperaturile extrem de scazute cauzeaza de asemenea consumul de zahar din sange, reducand astfel nivelul de glucoza din sange.
Nivelul glicemiei este, de asemenea, afectat de procesul de gluconeogeneza, unde glucoza este produsa din surse non-carbohidrati, cum ar fi glicerina, acizii grasi si aminoacizii glucogeni.
Printr-o alta metoda metabolica numita glicogenoliza, glicogenul din ficat este descompus pentru a elibera glucoza in sange.
Hormoni implicati in reglarea glucozei
Glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri ai homeostaziei, deoarece glucoza este utilizata pentru a furniza energia metabolica necesara pentru multe functii celulare. Mai multi hormoni importanti sunt implicati in reglarea glucozei din sange. Unul dintre ei este insulina care faciliteaza absorbtia de glucoza din celule atunci cand nivelul de glucoza este crescut. Altul este glucagonul care are efect opus si mareste nivelul glucozei din sange cand a scazut prea mult. Glucagonul ajuta la transformarea glicogenului din ficat in glucoza, care este apoi eliberata in sange. Epinefrina ridica, de asemenea, nivelul zaharului din sange, la fel ca si glucocorticoizii si hormonii steroizi.