Ce este Glicemia?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Glicemia reprezinta unul dintre cei mai importanti parametri ai sangelui care trebuie masurat, deoarece un nivel anormal poate provoca complicatii severe.

Controlul glicemic

Controlul glicemic in organism este realizat prin mai multe mecanisme fiziologice. Cateva exemple despre modul in care nivelul de zahar din sange fluctueaza si poate fi controlat este prezentat mai jos:

  • Nivelul zaharului din sange tinde sa coboare pana la cel mai scazut punct dimineta, inainte de masa.
  • Dupa o masa nivelul glicemiei creşte, in timp ce carbohidratii sunt transformati in glucide mai simple, cum ar fi glucoza, si sunt absorbite din intestin in sange.
  • Nivelul glicemic scade dupa o perioada de exercitii fizice intense, cand glicemia este folosita ca sursa de energie pentru activitatea musculara.
  • Temperaturile extrem de scazute cauzeaza de asemenea consumul de zahar din sange, reducand astfel nivelul de glucoza din sange.
  • Nivelul glicemiei este, de asemenea, afectat de procesul de gluconeogeneza, unde glucoza este produsa din surse non-carbohidrati, cum ar fi glicerina, acizii grasi si aminoacizii glucogeni.
  • Printr-o alta metoda metabolica numita glicogenoliza, glicogenul din ficat este descompus pentru a elibera glucoza in sange.

Hormoni implicati in reglarea glucozei

Glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri ai homeostaziei, deoarece glucoza este utilizata pentru a furniza energia metabolica necesara pentru multe functii celulare. Mai multi hormoni importanti sunt implicati in reglarea glucozei din sange. Unul dintre ei este insulina care faciliteaza absorbtia de glucoza din celule atunci cand nivelul de glucoza este crescut. Altul este glucagonul care are efect opus si mareste nivelul glucozei din sange cand a scazut prea mult. Glucagonul ajuta la transformarea glicogenului din ficat in glucoza, care este apoi eliberata in sange. Epinefrina ridica, de asemenea, nivelul zaharului din sange, la fel ca si glucocorticoizii si hormonii steroizi.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere