Cele 3 teste recomandate bolnavilor de diabet

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cand cantitatea de zahar din sange, adica glicemia, este prea mare, aceasta poate afecta vasele de sange din intregul corp, inclusiv cele din ochi. Pot aparea complicatii la inima, la nivelul capului sau la rinichi. Dar daca veti tine sub control glicemia, colesterolul din sange si tensiunea arteriala – sansele aparitiei unor complicatii sunt foarte mici.

Cu ajutorul a trei teste de baza, puteti tine diabetul sub control.

Testul hemoglobinei glicozilate (A1c)

O simpla analiza de sange, A1c (medicul dumneavoastra o poate numi „hemoglobina glicozilata”) se face pe o proba de sange prelevata din deget sau brat. Acest test nu trebuie confundat cu monitorizarea zilnica la domiciliu, care permite persoanelor cu diabet sa-si controleze nivelul glicemiei in sange la acel moment. Testul A1c arata nivelul mediu de zahar din sange (glicemie medie estimata) in decursul ultimelor doua-trei luni.

Persoanele care sufera de diabet cronic trebuie sa mentina un nivel al hemoglobinei glicozilate de 7%, sau chiar mai putin, pentru a evita hipoglicemia severa si aparitia unor complicatii la nivelul ochilor, rinichilor si terminatiilor nervoase.

Examenul de fund de ochi (pupila dilatata)

Glicemia ridicata si hipertensiunea arteriala pot afecta vasele de sange din ochi, dar complicatiile pot fi prevenite daca faceti din timp un control de specialitate. Cea mai buna modalitate de a evita imbolnavirea ochilor este un examen oftalmologic anual. Oftalmologul pune in ochi picaturi pentru a dilata pupila. Cand aceasta s-a marit suficient (de regula, dupa 10-20 de minute), medicul incepe examinarea fundului de ochi, cu ajutorul unui oftalmoscop, pentru a detecta anomalii in vascularizatia retiniana. Este un test nedureros, dar vederea va fi blurata cateva ore dupa aceea.

Examinarea picioarelor

Diabetul poate cauza incetinirea circulatiei sanguine la nivelul talpilor si gambelor si poate duce chiar la pierderea senzatiei. De aceea, Federatia Internationala de Diabet recomanda bolnavilor de diabet un control anual al picioarelor.

Medicul diabetolog va incerca sa depisteze daca exista leziuni, care in cazul diabeticilor, pot aparea concomitent la nivelul pielii, tesutului subcutanat, nervilor, vaselor de sange si a tesutului osos ( zone inrosite, ulcere, dureri sau rani deschise, degete incalecate). Medicul va face, de asemenea, un test de monofilament: va va cere sa inchideti ochii si va presa cu o bucata de nailon diverse parti ale piciorului.

Daca nu simtiti atingerea, este posibil sa aveti leziuni ale terminatiilor nervoase. Va fi, de asemenea, palpat tendonul lui Ahile pentru a vedea daca nervii de pe spatele gleznei functioneaza normal. Un indiciu ca terminatiile nervoase nu sunt afectate? Piciorul se va inclina in jos in mod automat.

Sa nu va asteptati ca in urma unui examen anual sa se rezolve toate problemele. Medicii sugereaza sa verificati picioarele in fiecare zi acasa. Purtarea unor pantofi comozi si a sosetelor din fibre naturale care absorb umiditatea, va pot fi de folos, de asemenea, in astfel de situatii.

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere