Cele mai bune si mai daunatoare bauturi pentru persoanele cu diabet

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

 

Caloriile lichide si alimentele pot fi bune sau rele pentru glicemie si diabet. Iata cum puteti obtine cea mai sanatoasa bautura.

Bauturi recomandate persoanelor cu diabet zaharat tip 2

Alegerea bauturilor pentru diabetici este la fel de importanta ca alegerea alimentelor potrivite si nu este intotdeauna simpla.

Cafeaua este utila sau daunatoare rezistentei la insulina? Apa carbogazoasa dietetica cu calorii zero poate afecta glicemia?

Unele studii recente nu fac decat sa mareasca confuzia. Am revizuit studiul si apoi am intrebat trei dieteticieni de top, care sunt si consilieri pentru diabetici, ce le spun pacientilor referitor la sapte bauturi pe care acestia le consuma zilnic. Iata ce ar trebui sa stiti inainte de a le consuma.

Beti mai multa: apa

Reducerea consumului de apa va poate ajuta sa controlati nivelul glicemiei mai bine? Un studiu aparut in revista „Ingrijirea diabetului” sugereaza urmatoarele: Cercetatorii au descoperit ca persoanele care beau doua cani sau mai putin de apa pe zi, prezentau un risc cu aproximativ 30% mai mare de nivel glicemic crescut, decat cei care beau o cantitate mai mare de apa.

Legatura pare a fi un hormon numit vasopresina, care ajuta organismul sa regleze hidratarea. Nivelurile de vasopresina cresc atunci cand o persoana este deshidratata, ceea ce determina ficatul sa produca mai mult zahar.

Cat de mult

Expertii recomanda sase pana la noua pahare de apa de 200 ml pe zi pentru femei si putin mai mult pentru barbati. Puteti obtine o parte din aceasta cantitate de lichid din fructe si legume si alte lichide, dar nu din toate. „Daca nu sunteti obisnuit sa consumati in mod curent apa, beti un pahar inainte de fiecare masa”, recomanda un diabetolog, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica, si autor al unui Ghid de viata normala pentru diabetici. „Dupa cateva saptamani, adaugati un pahar de apa in timpul meselor.” Daca reusiti sa indepliniti aceasta tinta, nu este necesar sa mariti cantitatea.

Beti mai mult: Lapte

Laptele nu este doar o bautura pentru copii, ci este una dintre cele mai bune bauturi pentru persoanele cu diabet. Contine calciu, magneziu, potasiu si vitamina D de care corpul are nevoie pentru multe functii esentiale. „Laptele cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi este o bautura excelenta pentru persoanele cu diabet”, spun cercetatorii. Consumul mai mare de lapte poate ajuta, de asemenea, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (un risc pentru multe persoane cu diabet) cu 7%, potrivit cercetarilor de la Asociatia pentru sanatatea inimii.

In plus, cercetatorii au mai descoperit ca branza produce acelasi efect. Daca aveti intoleranta la lactoza sau sunteti alergic la produsele lactate, consumul de legume de culoare verde inchis va poate ajuta sa obtineti calciul si alti electroliti de care aveti nevoie.

Cat de mult

Expertii recomanda consumul a doua-trei portii zilnice de produse lactate, inclusiv lapte cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi. Laptele contine carbohidrati, asa ca nu uitati sa luati in considerare 12 grame de carbohidrati pentru fiecare pahar de aproximativ 200ml.

„Beti lapte in timpul meselor, astfel incat corpul sa poata face fata cresterii naturale a nivelului zaharului din sange atunci cand mancam carbohidrati”, spune un diabetolog si coordonator in educatie nutritionala de la Centrul pentru Diabet si Endocrinologie. Fiti atenti la obiceiurile cotidiene care pot influenta controlul asupra diabetului.

Beti mai mult: ceai

Fara calorii, o aroma puternica si o cantitate mare de antioxidanti fac din ceaiul verde si negru, in special, sa fie preferat din motive de sanatate, mai ales cand vine vorba de persoanele cu diabet. Consumul a mai mult de trei cani de ceai pe zi ar putea scadea riscul de a dezvolta diabet, au descoperit unii cercetatori. Ceaiul poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de accident vascular cerebral si boli de inima.

Exceptie fac!! ceaiurile indulcite si cele imbuteliate, care contin zahar in exces.

Cat de mult

Sunt recomandate trei, patru cani de ceai pe zi. Atentie la continutul de cofeina care poate provoca tulburari ale somnului. Este de preferat sa optati pentru ceaiuri fara cofeina. Si atentie la ce puneti in ceai: evitati zaharul si laptele gras. Atentie la reactia organismului atunci cand beti ceai in fiecare zi.

Beti cu moderatie: cafea

Unele studii sugereaza ca persoanele care consuma cafea prezinta un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Un compus din cafea numit acid clorogenic pare sa incetineasca absorbtia glucozei in fluxul sanguin. Dar alte cercetari reiese faptul ca pentru persoanele care au deja diabet, cafeaua poate creste nivelul de zahar din sange sau poate face ca procesarea acestuia sa fie mai anevoioasa.

Contraindicatii

Se refera la modul in care cafeaua afecteaza nivelul glicemiei individual. Ceea ce multe persoane cu diabet adauga in cafea poate constitui o problema reala. „Zaharul, cremele indulcite si laptele cu continut ridicat de grasimi in cantitate mare pot creste glicemia si greutatea corporala”, spun cercetatorii.

Cat de mult

Specialistii spun ca doua-trei cani pe zi este probabil inofensiv, dar daca ai probleme in gestionarea glicemiei, poate ar fi bine sa renuntati la cafea pentru a vedea daca exista vreo diferenta. „Reactia glicemiei la alimente este unic si individual”, spune un cercetator. Daca reactia organismului dvs. va ingrijoreaza, incercati sa depistati care sunt acele semne cauzate de excesul de cafea.

Beti cu moderatie: Bauturi carbogazoase dietetice

Sunt bauturile carbogazoase, cu zero calorii, o alegere buna pentru persoanele preocupate de riscul de a dezvolta diabet, sau ar putea ele face mai mult rau decat bine? În cadrul unui studiu s-au observat peste 2.000 de persoane si s-a constatat ca cei care consuma bauturi carbogazoase dietetice in fiecare zi si-au marit sansele de a dezvolta diabet, determinand cercetatorii sa concluzioneze ca acidul in sine poate fi un factor de risc. Stirile sunt si mai putin imbucuratoare pentru diabeticii care consuma aceste bauturi cu calorii zero.

Cercetatorii din Australia au observat 600 de pacienti cu diabet si au ajuns la concluzia ca persoanele care au consumat mai mult de patru doze de bautura carbogazoasa dietetica pe saptamana si-au dublat riscul de a dezvolta retinopatie diabetica proliferativa, o boala a ochilor care este o complicatie a diabetului.

Ce se intampla daca consumati aceste bauturi dietetice in locul celor cu continut integral de zahar?

Desi exista o preocupare in randul cercetatorilor, Asociatia Americana pentru Diabet sugereaza ca bauturile acidulate dietetice sunt o alternativa mai buna la versiune cu continut ridicat de zahar pentru persoanele care-si controleaza nivelul glicemiei.

Cat de mult

Daca aveti obiceiul de a consuma bauturi carbogazoase zilnic, este bine sa preferati o bautura cu zero calorii, in locul celor bogate in zaharuri, totusi, avand in vedere parerea specialistilor, este mult mai bine daca renuntati la acest gen de bauturi. Optati pentru bauturi sanatoase precum apa si ceaiul.

Rezistati tentatiei de a considera bauturile acidulate dietetice drept „antidotul magic”, care va da dreptul sa va delectati cu alimente precum chipsuri, sosuri, dulciuri, cartofi prajiti si burgeri. În urma unui studiu efectuat in Universitatea Carolina de Nord, persoanele care au trecut la o alimentatie sanatoase prezinta un risc mai mic de a avea un nivel ridicat al glicemiei si colesterolului decat cei care au preferat alimente prajite si bogate in zahar.

Beti mai putine: Bauturi carbogazoase si bauturi bogate in zaharuri

Cu 10 lingurite de zahar in fiecare cutie sau sticla de 330ml, bauturile dulci iti pot creste glicemia rapid – si maresc riscul de crestere in greutate, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral si boli de inima.

O bautura zaharoasa pe zi poate adauga 150 de calorii goale si aproximativ 40 pana la 50 de grame de carbohidrati, care cresc nivelul de zahar din sange. Toate acestea adauga un strat de grasime pe abdomen, maresc inflamatia si rezistenta la insulina – sporind riscul de diabet si boli de inima.

Contraindicatii

Bauturile acidulate si cele din fructe zaharoase sunt unele dintre cele mai periculoase bauturi pentru persoanele cu diabet.

„Daca aveti diabet, renuntarea la bauturile acidulate si alte bauturi indulcite cu zahar este una dintre cele mai bune modalitati de a controla glicemia, de a pierde in greutate si de a va imbunatati sanatatea”, spun cercetatorii. „Consumand bauturi mai sanatoase reduceti mult numarul de calorii si carbohidrati. Este unul dintre primele obiective atunci cand lucram cu persoane recent diagnosticate cu diabet”.

Cat de mult

Deloc, ar fi ideal. Ganditi-va la bauturile aciduate ca la un desert decadent, cu care v-ati putea rasfata uneori. Daca aveti obiceiul sa consumati astfel de bauturi, reduceti cantitatea o saptamana sau doua, sau amestecati jumatate bautura carbogazoasa cu continut normal de zahar cu jumatate bautura dietetica pentru a reduce aportul de calorii si carbohidrati. Obisnuiti-va cu bauturi fara zahar: apa si bauturile acidulate club (inclusiv tipurile cu aroma de fructe cu zero calorii) sunt ideale, iar cele dietetice pot fo o optiune pentru diabetici, dar nu mai mult de una pe zi.

Beti mai putin: Suc de fructe

Parintii nosti au crescut cu suc de portocale in fiecare zi la micul dejun, si dvs. va place la fel de mult. Etichetele au fotografii ispititoare cu fructe colorate. Dar sucurile sunt bauturi sanatoase pentru glicemie si controlul greutatii? Sucurile consumate in mod regulat sunt asociate cu risc crescut de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat in Ingrijirea Diabetului. O fructa consumata in stare naturala este de preferat sucului din fructe.

O portie de aproximativ 100ml suc natural de portocale are 56 de calorii, 12 gr carbohidrati si nu are fibre; comparati-o cu o portocala proaspata, care are 45 de calorii, 11 gr carbohidrati si 2 gr fibre, care controleaza zaharul din sange. Acestea fiind spuse, persoanele cu diabet se pot delecta cu putin suc natural de fructe din cand in cand, spune un diabetolog. „Cu conditia sa stie cantitatea de suc si de carbohidrati stabilite in planul lor alimentar”, spune el in continuare.

Cat de mult

Iubitori de sucuri, mancati fructe sau optati pentru un suc de legume cu continut redus de sodiu, care este mult mai sarac in calorii si carbohidrati decat sucul de fructe. Daca doriti cu adevarat suc, consumati aproximativ 100 ml la o masa. Controlati mai tarziu glicemia si apoi repetati dieta in urmatoarele trei sau patru zile. Daca glicemia nu creste mai mult de 35 pana la 50 de puncte, poate fi consumata o cantitate rezonabila de suc. Continuati sa va informati despre masurile care va pot salva viata in cazul in care va numarati printre persoanele care sufera de diabet.

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere