Chiar si bauturile naturale dulci pot creste riscul de diabet

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In timp ce cercetatorii stiau deja ca bauturile cu adaos de zahar ar putea creste riscul ca o persoana sa dezvolte diabet de tip 2, un nou studiu sugereaza ca acelasi lucru poate fi valabil si in cazul bauturilor dulci naturale, cum ar fi sucurile 100% din fructe, precum si al bauturilor indulcite artificial, bauturi racoritoare „dietetice”.

Cercetarile au aratat ca, consumul de bauturi racoritoare indulcite poate creste riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 prin afectarea unor mecanisme metabolice subtile.

Dar bauturile carbogazoase „dietetice” si sucurile naturale din fructe care contin un indulcitor natural din fructoza, fara adaos de zahar, sunt mai sanatoase?

Dovezile legate de bauturile carbogazoase „dietetice” si efectul lor asupra riscului de a dezvolta diabet au fost contradictorii. Unele studii sugereaza ca ar putea avea un impact, in timp ce altii raporteaza ca nu exista nicio asociere intre ele.

Majoritatea oamenilor considera ca bauturile indulcite in mod natural sunt sanatoase. Cu toate acestea, cercetarile recente au aratat ca ele nu sunt atat de sanatoase cum credem.

Acum, studiile efectuate de o echipa internationala de cercetatori sugereaza ca toate bauturile zaharoase, inclusiv sucurile naturale din fructe si bauturile indulcite artificial, ar putea creste riscul de diabet.

Cu toate acestea, studiul, care apare in revista Diabetes Care, ofera unele sperante. Se observa ca oamenii pot scadea acest risc prin inlocuirea bauturilor zaharoase de orice fel cu bauturi neindulcite, cum ar fi apa, ceai si cafea.

Bauturile indulcite sunt asociate cu o cresterea de 16% a riscului de a dezvolta diabet.

O echipa de cercetatori au analizat datele colectate pe o perioada de 22–26 de ani de la 76.531 de femei inscrise in Studiul de Sanatate al Asistentilor Medicali intre 1986–2012, 81.597 de femei inscrise in Studiul de Sanatate al Asistentilor Medicali II intre 1991-2013 si 34.224 de barbati in studiul Profesionistii din Sanatate, derulat pe perioada 1986–2012.

Cercetatorii au oferit participantilor chestionare in care au fost intrebati cat de des au consumat anumite alimente si bauturi. Analizand rezultatele, autorii studiului au descoperit frecventa cu care participantii au consumat anumite bauturi zaharoase si astfel au reusit sa calculeze modificarile aparute in rutina de consum a acestor bauturi.

Risc asociat diabetului

Echipa a descoperit ca persoanele care au crescut consumul total de bauturi racoritoare cu zaharuri adaugate si bauturi naturale din fructe dulci cu peste 100ml pe zi, pe o durata de peste 4 ani, au dezvoltat un risc asociat diabetului mai mare cu 16% in urmatorii 4 ani.

Cu toate acestea, cei care au crescut aportul total de bauturi indulcite artificial – cum ar fi cele carbogazoase dietetice – cu aceeasi cantitate, pe aceeasi perioada de timp, au inregistrat o crestere de 18% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Aceste concluzii au ramas valabile si dupa ce cercetatorii au ajustat variabile care ar fi putut conduce la confuzii, cum ar fi indicele de masa corporala, modificari in dieta si obiceiuri de viata relevante.

Cercetatorii atrag, totusi, atentia asupra constatarii referitoare la bauturile indulcite artificial, care ar putea fi lipsita de relevanta, deoarece ramane neclar la ce re refera aceasta asociere. Ei explica faptul ca persoanele care stiu ca au deja un risc ridicat de a dezvolta diabet ar putea trece de la bauturi zaharoase, la cele carbogazoase dietetice pentru a diminua acest risc.

Diagnosticarea timpurie

Mai mult, autorii studiului subliniaza, de asemenea, riscul sincopelor in procesul de supraveghere a subiectilor pe durata studiului. Acestia se refera la faptul ca, persoanele care prezinta un risc ridicat de a dezvolta diabet, sunt mai des supuse investigarilor si prin urmare sunt diagnosticati mai devreme decat alti indivizi.

In concluzie, cercetarile sugereaza ca ar trebui sa fim mai prudenti cu privire la consumul de bauturi dulci in general. De asemenea, preferinta pentru bauturile neindulcite ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet.

Mai exact, inlocuirea unei portii de bauturi dulci in fiecare zi cu apa, cafea sau ceai neindulcit a fost asociata cu un risc de 2-10% mai mic de diabet tip 2.

„Rezultatele studiului sunt in conformitate cu recomandarile actuale de inlocuire a bauturilor zaharoase cu bauturi necalorice, fara indulcitori artificiali”, se specifica in concluziile studiului.

Dar nici nu ar trebui sa supraestimam beneficiile sucurilor naturale. „Desi sucurile de fructe contin unele substante nutritive, consumul lor ar trebui sa fie moderat”, subliniaza cercetatorii.

Etichete: / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Rolul podiatriei in perioada pandemiei Covid-19

Ce este ulcerul piciorului diabetic?

Ciorapi medicali pentru diabetici

Sindromul picioarelor nelinistite

Boala ficatului gras (stenoza hepatica) creste riscul dezvoltarii COVID-19 in forma severa

Asociatia Acces la Sanatate © 2020

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere

diabet-az.ro Web analytics