Comunicarea cu pacientul

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Din cauza faptului cu diabetul zaharat este o boala cronica, de lunga durata, comunicarea cu pacientul trebuie sa fie una adecvata. Relatia dintre medic si pacient trebuie sa fie una stransa, de colaborare bilaterala. Medicul trebuie sa puna la dispozitia pacientului toate informatiile ce ii sunt utile pentru a-si urma tratamentul si a intelege boala. Pacientul trebuie sa semnaleze medicului orice modificare in starea lui de sanatate si trebuie sa ii puna toate intrebarile pe care el le considera relevante.

Indicatii in legatura cu dieta

Pacientul va primi de la medicul sau un indicatii in legatura cu dieta, cu stilul de viata, cu medicatia lui, cu efectele medicatiei lui, cu contraindicatiile medicatiei si mai ales, va primi informatii referitoare la evolutia bolii si la complicatiile acesteia.

Un pacient informat este propriul sau medic, care isi cunoste organismul si poate relata schimbarile aparute in starea lui de sanatate.

Pacientul trebuie sa informeze medicul sau curant de toate celelalte controale medicale pe care le efectueaza si depre medicamentele pe care ceilalti medici i le-au prescris. Exista situatii in care unele medicamente prescrise de catre medici de alte specialitati sa interfere cu tratamentul de diabet si sa produca efecte adverse. De exemplu, tratamentul cu corticosterozi (cortizon) poate creste glicemia si atunci medicatia de diabet a pacientului sa nu mai fie suficienta si va trebui schimbata.

Schema de medicamente

Medicul il va intreba pe pacient la fiecare consultatie daca in schema sa de medicamente s-a modificat ceva, daca au mai fost intrerupte sau aduagate unele medicamente. In acest fel, va sti daca ceva interactioneaza sau nu cu medicatia de diabet.

In cadrul consultatiei la medicul diabetolog, acesta va evalua starea de sanatate a pacientului si il va intreba daca au aparut modificari in ceea ce priveste diagnosticele pe care pacientul le avea anterior. Daca pcientul a fost internat sau a fost la un alt medic de curand, acesta ii va prezenta medicului diabetolog biletul de iesire din spital sau scrisoarea medicala pe care a primit-o in urma consultului.

Fiecare pacient are o fisa a lui, un dosar in care se noteaza toate aceste controale medicale interdisciplinare si toate spitalizarile lui pentru a avea o evidenta mai buna a evolutiei pacientului in timp.

Ghiduri de tratament

Este foarte important ca pacientul sa comunice medicului diabetolog aceste aspecte, deoarece ghidurile de tratament sunt diferite in functie de bolile asociate diabeticului. De exemplu, daca un pacient a facut infarct de miocard, atunci el are recomandari de tratament diferite si medicul diabetolog va modifica tratamentul in consecinta. Daca medicul nu cunoaste aceasta informatie nu va putea sa prescrie tratamentul corect.

Exista cazuri in care pacientul are probleme cu memoria si nu poate retine aceste lucruri si nu i le va comunica medicului diabetolog. Atunci familia, sau persoana care ingrijeste pacientul, are obligatia sa prezinte documentele medicale ale pacientului pentru a putea fi tratat adecvat.

Notiunile despre dieta si exercitiu fizic vor fi comunicate pacientului ori de cate ori este posibil. Ele trebuiesc reimprospatate periodic si medicul trebuie sa verifice daca pacientul le cunoste si le aplica asa cum i-au fost prescrise.

Periodic, medicul diabetolog va intreba pacientul despre modul in care isi administreaza medicatia prescrisa. Se va asigura in acest fel ca pacientul cunoaste medicamentele pe care le ia si le administreaza in mod corect, in dozele si la orele prescrise.

Tehnica de administrare a medicamentelor

Periodic, medicul diabetolog impreuna cu echipa lui va verifica tehnica de injectare a insulinei, pentru a fi siguri ca pacientul cunoaste tehnica corecta si ca isi injecteaza in locurile corecte. Tehnica de administrare va fi supravegheata si se va corecta daca nu este facuta corespunzator.

I se va reaminiti pacientului sa nu administreze insulina in locurile cu lipodistroie (locuri cu tesut fibros din care nu se absoarbe insulina) si i se va reaminti importanta „rotirii” locurilor in care pacientul isi administreaza insulina.

Pacientul trebuie sa comunice cu medicul si sa ii spuna acestuia eventualele modificari in starea lui de sanatate si mai ales trebuie sa ii spuna de orice tratament nou doreste sa inceapa. Ne referim aici la tratamentele naturiste, care uneori nu sunt indicate si pentru care pacientii trebuie sa obtina acordul medicului diabetolog inainte de a le incepe.

De exemplu, NU este indicat sa inlocuim insulina cu extractul de castravete amar cumparat de la magazinul de plante pentru ca o vecina care are diabet zharat nu face insulina si ia acest extract si se simte extraordinar de bine. Nu stim ce tip de diabet zaharat are vecina si clar daca pacientul face insulina, are nevoie de ea, iar intreruperea insulinei va duce la cresterea valorilor glicemice, la coma si chiar la deces.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere