Cum afecteaza glicemia ridicata circulatia sangelui?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Nivelul ridicat de glucoza din sange poate duce la leziuni ale nervilor, cunoscute sub numele de neuropatii, si circulatie slaba a sangelui.

Cand circulatia este afectata, sangele nu circula in corp asa cum trebuie. Ranile si juliturile nu se vor vindeca cu usurinta, iar pacientul poate suferi crampe si dureri la nivelul picioarelor.

Exista, de asemenea, riscul de ateroscleroza, o boala inflamatorie care determina ingrosarea vaselor de sange.

Neuropatia se poate manifesta in mai multe feluri.

Neuropatia senzoriala

Neuropatia senzoriala este cel mai frecvent tip de leziune nervoasa, care afecteaza nervii ce transporta informatia in tot corpul, de la oase, piele si muschi catre creier.

De asemenea, afecteaza modul in care reactionam la variatiile de temperatura si la durere. Atunci cand un diabetic nu simte o rana sau o julitura pe picioare, este posibil ca acesta sa prezinte neuropatie senzoriala.

Neuropatia motorie

Aceasta afecteaza nervii care trimit informatii despre miscare. Poate afecta talpa piciorului prin schimbarea formei, modificarea curburii si chircirea degetelor. Exista, de asemenea, riscul de fracturi ale oaselor.

Neuropatia autonoma

In acest caz sunt afectate functiile autonome ale organismului, cum ar fi transpiratia, si poate duce la uscaciune a pielii datorata umiditatii scazute.

Ca urmare, diabeticii trebuie sa fie foarte vigilenti cu privire la orice schimbare pe care o observa la nivelul picioarelor, la orice senzatie sau lipsa de reactie in anumite parti ale corpului ca urmare a conditiei lor.

Cum pot diabeticii preveni imbolnavirea picioarele?

Este important ca persoanele care sufera de diabet sa fie atente la afectiunile picioarelor, astfel incat sa reduca la minimum riscul de inflamatii sau amputare. Bataturile – zonele ingrosate ale pielii; calusurile – piele uscata, tare in jurul calcaielor; precum si monturile – deformari ale degetului mare sau ale degetului mic, sunt riscuri de afectiuni cauzate de diabet. Bolnavii trebuie sa isi protejeze picioarele purtand incaltaminte speciala ce previne deformarea sau ranirea piciorului.

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei, pentu a preveni infectiile locale, uscaciunea şi descuamarea pielii. Vaselina este ideala in acest scop. De asemenea, acestea trebuie sa isi examineze picioarele in fiecare zi pentru a observa aparitia leziunilor nesemnalate de durere, sa faca exercitii fizice care sa imbunateasca fluxul sangvin la extremitati. Sa evite fumatul, deoarece poate inrautati circulatia sangelui, iar leziunile se vor vindeca mai greu. Sa evite expunerea la temperaturi extreme şi sa apeleze la controlul de rutina pentru a preveni aparitia infectiilor ce duc la agravarea afectiunii si pot declansa deformari grave, care in unele cazuri pot duce la amputare.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere