Cum alegem un glucometru

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Glucometrul este o ustensila extrem de importanta in viata unui pacient cu diabet zaharat. El ajuta pacientul sa stie valoarea glicemiei si astfel o poate corecta, pastrand un echilibru bun al diabetului.

Pe piata, in momentul actual, exista o diversitate mare de aparate de masurat glicemia, iar pacientul nu stie ce glucometru sa aleaga atunci cand trebuie sa isi achizitioneze unul.

Problema se pune in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, care sunt tratati cu antidiabetice orale. Acesti pacienti trebuie sa isi procure singuri glucometrele, ei nu le primesc la gratuit prin Programul de Preventie si Control al Diabetului Zaharat.

Teste de glicemie gratuite

Pacientii tratati cu insulina beneficiaza de gratuitate pentru testele de glicemie si astfel primesc de la farmacie glucometrul gratuit.

Un pacient copil cu diabet zaharat de tip 1, sub 18 ani, primeste gratuit 400 de teste de glicemie pentru 90 de zile.

Un pacient adult cu diabet zaharat de tip 1, primeste gratuit 200 de teste de auto-monitorizare pentru 3 luni.

Pacientii cu diabet zaharat de tip 2, tratati cu insulina, primesc gratuit 100 de teste de glicemie pentru 90 de zile.

Asadar, pacientii cu diabet zaharat tratati cu insulina, nu au problema de a alege glucometrul, ei primind acest dispozitiv din farmacii. Firmele producatoare de teste si aparate de glicemie, care sunt incluse in Programul National, doneaza glucometrele catre farmacii si acestea le dau pacientilor in mod gratuit. Fara aparat de glicemie, pacientul nu poate folosi testele pe care le primeste, astfel compania care le produce ii pune la dispozitie glucometrul.

Un pacient care nu beneficiaza de gratuitate in privinta testelor de glicemie, va fi nevoit sa isi achizitioneze aparatul de testare din resurse proprii. El isi va cumpara glucometrul.

Modalitatea cea mai buna de a alege un dispozitiv de testare a glicemiei

Inaintea achizitionarii lui, este necesar ca pacientul sa stie ce caracteristici trebuie sa aiba.

Vorbind despre pacientii cu diabet zaharat de tip 2, ne referim in special la persoane adulte, cu varsta peste de 40 ani. Cel mai adesea, aceste persoane au probleme de vedere. Asadar, un aspect foarte important este ca ecranul glucometrului sa fie unul mare, iar cifrele de pe ecran sa fie vizibile. Daca pacientul este nevazator sau are probleme mari de vedere, atunci se recomanda glucometrele cu voce. Dipozitivele cu voce, anunta vocal valoarea glicemiei masurata cu acel glucometru. Uneori, ele anunta si daca valoarea este in limitele normale sau daca este mica sau prea mare. Pentru mai multe detalii despre aceste dispozitive va rugam sa accesati articolul „Glucometrul cu voce”.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere este modalitatea de manevrare a dispozitivului. Vorbind despre oameni trecuti de prima tinerete, nu prea familiarizati cu tehnologia, este important ca glucometrul sa fie cat mai usor de folosit. Trebuie sa fie prietenos, sa se deschida automat, sa nu necesite reglari sau programari.

Pacientul trebuie sa fie atent si la cantitatea de sange pe care un astfel de dispozitiv o foloseste. Exista glucometre care folosesc picaturi de sange extrem de mici pentru a detecta glicemia. O picatura mai mica de sange inseamna o intepatura mai putin adanca si mai putin dureroasa pentru pacient.

Culorile si valorile glicemiei

In acest moment, se comercializeaza aparate de masurat glicemia care ne spun daca valoarea pe care am obtinut-o in urma testarii este una in limitele normale, sau daca este prea mica sau este prea mare. Acest lucru este determinat de culori. Daca pe ecran este afisata o valoare ce se incadreaza in culoarea verde, inseamna ca valoarea este in limite normale. Culoarea rosie ne spune ca glicemia este peste limitele admise, iar culoarea galbena indica un nivel scazut al zaharului din sange.

Toate aceste caracteristici ale glucometrelor le gasiti enumerate si in cartea tehnica a aparatului, dar vi le poate explica persoana care le comercializeaza. Fiind un dispozitiv medical recomandarea este ca el sa fie achizitionat fie dintr-o farmacie, fie dintr-un magazin tehnico-medical, fie de la importatorii directi.

Pacientii trebuie sa mai fie atenti si la un aspect extrem de important, si anume, la faptul ca ei trebuie sa poata gasi teste de glicemie cu care sa foloseasca glucometrul. Pentru acest motiv, ei trebuie sa se asigure ca in farmacii gasesc aceste teste si ca firma este pe piata de mai mult timp si a asigurat continuitatea importului cu teste de glicemie. Altfel vor face colectie de glucometre acasa pe care nu le vor putea folosi pentru ca nu vor gasi teste compatibile pentru ele.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere