Diabetul de tip 3

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In literatura de specialitate si in media a aparut de curand o noua entitate numita „Diabet de tip 3”, care nu are legatura cu diabetul zaharat, ci cu boala Alzheimer, insa au fost depistate mecanisme de producere oarecum similare si astfel a capatat aceasta denumire.

Se pare ca un posibil factor incriminat in aparitia Bolii Alzhemier ar putea fi mecanismul de insulinorezistenta, mecanism care duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Insulinorezistenta

Insulinorezistenta apare in special la persoanele obeze, mai ales la cei cu obezitate abdominala. In cazul lor pancreasul secreta o cantitate de insulina suficenta pentru a scadea nivelul de zahar din sange. Dupa ce un pacient mananca, alimentele se descompun la nivel intestinal si se transforma in glucoza, care mai apoi trece in fluxul sangvin si creste astfel nivelul glicemiei din sange.

Dupa ce un om a mancat si glicemia lui a crescut, pancreasul secreta insulina care este folosita pentru a scadea zaharul din sange. In cazul unei persoane obeze, insulina nu mai ajunge in sange deoarece ramane „blocata” in celulele de grasime. Ca si rezultat, insulina nu mai poate sa actioneze in sange si pacientul ramane cu valori crescute ale glicemiei.

In cazul unei persoane obeze, pancreasul functioneaza corect, insa insulina nu isi mai poate produce efectele din cauza grasimii. La aceste persoane apare, in timp, diabetul zaharat de tip 2.

Din cauza ca insulina ramane „blocata” in grasime, pancreasul produce si mai multa insulina, incercand sa scada glicemia, ceea ce se traduce ca un nivel ridicat al insulinei in corp.

Aparitia bolii Alzheimer

Studiile recente au aratat ca un nivel crescut al insulinei in corp, poate avea efecte daunatoare asupra creierului. Poate sa duca la probleme de memorie si astfel la aparitia bolii Alzheimer.

S-au mai descoperit si alte caracteristici comune ale aparitiei celor doua boli. Spre exemplu, diabetul zaharat de tip 2 apare in mod frecvent la pacientii cu dislipidemie (valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor).

Studiile recente au aratat faptul ca o dieta bogata in grasimi favorizeaza si ea aparitia dementei numite Alzheimer. Dietele bogate in grasimi determina si aparitia dislipidemiilor. Putem concluziona ca aceste diete sunt un factor comun de aparitie a celor trei boli; daca diabetul zaharat se asociaza cu dislipidemie si dislipidemia se asociza cu Boala Alzhemier, diabetul zaharat de tip 2 se asociaza si el cu Boala Alzheimer.

In aparitia dementelor a fost incrimitata si o clasa de medicamente numita Statine, ele fiind folosite in mod frecvent la pacientii cu dislipidemie si diabet zaharat. Din cauza ca diabetul zaharat poate produce mortalitate prin boli cardiovasculare (infarct miocardic sau accident vascular), el are ca indicatie tratamentul cu statina.

Medicamentele in preventia primara

Medicamentele de scadere a grasimilor se folosesc atat in preventia primara (inainte de a se intampla un eveniment cardiovacular) dar mai ales in preventia secundara (daca deja a avut loc un astfel de eveniment). Dupa un infarct de miocard, recomandarea este ca pacientul sa ia statina toata viata lui, indiferent de cat de mica este valoarea colesterolului.

Creierul nostru se hraneste cu glucoza si are nevoie de grasimi pentru a forma noi conexiuni sinaptice. Daca un pacient ia statina, nivelul lui de grasimi din sange va fi mic, uneori ca in cazurile expuse mai sus, foarte mic. Asta inseamna o suferinta a creierului si o incapacitate de a mai creea noi sinapse, deci noi amintiri, iar in final instalarea Bolii Alzheimer.

A NU se intelege ca tratamentul cu statine este rau. Tratamentul cu statine salveaza vieti si nu trebuie intrerupt sub nici o forma, mai ales daca indicatia este de preventie secundara; si nici daca este de preventie primara. In final este mai bine sa ne protejam de un eveniment cardiovascular decat sa ne tratam de el.

Acestea sunt principalele motive pentru care s-a folosit aceasta asociere dintre diabetul zaharat de tip 2 si Boala Alzheimer, obtinandu-se termenul de „Diabet de tip 3”, care de fapt nu este diabet zaharat, ci o dementa cu mecanism de aparitie similar cu cel al diabetului zaharat de tip 2.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere