Diabetul zaharat si obezitatea, factori de risc pentru accidentul vascular cerebral

Anca Rusen | Rubrica: Afectiuni cardiovasculare | 12 iunie 2019


Accidentul vascular cerebral (AVC) este una din cele mai importante cauze de mortalitate si de dizabilitate permanenta din intreaga lume, in ciuda progresului terapiilor din acest domeniu. De aceea este esentiala preventia AVC-ului si monitorizarea pacientilor aflati la risc.

Datele statistice arata ca AVC hemoragic (hemoragia cerebrala) are, in medie, o incidenta de 20 cazuri noi la 100 000 de locuitori pe an, cu o repartitie pe sexe – barbati : femei = 3 : 2.

Factorii de risc demonstrati

“Factorii de risc demonstrati sunt: varsta (60+/-5 ani, cu dublarea riscului cu fiecare decada), sexul (B>F), diabetul zaharat (DZ), alcoolismul, fumatul, hipertensiunea arteriala (HTA), obezitatea, ereditatea. Factorii determinanti incriminati sunt: HTA (75% din cazuri) acuta, cronica sau stabila, malformatii si anevrisme vasculare, malignitate (cancer), hemopatii (boli ale sistemului circulator), afectiuni inflamatorii, expunerea la toxice, traumatisme craniene, infectii cerebrale etc. Ca factori declansatori sunt recunoscuti: puseele HTA, efortul fizic, stresul, starile de tensiune emotionala, oboseala, starile conflictuale. Intre 40 si 70 ani exista o incidenta crescuta a hemoragiei de nuclei bazali prin HTA”, a explicat pentru Formare Medicala dr. Marilena Cioropariu, medic primar neurolog la RMN Diagnostica.

Grav este si faptul ca mortalitatea globala este de 40-60% sau chiar 90% daca se agraveaza tulburarea de constienta sau pacientul este in starea de coma; 50% in hemoragia acuta si subacuta (in primele 3 saptamani).

Specialistul de la RMN Diagnostica a mai spus ca exista o rata de deces de 30-80% in primele 30 de zile, din care jumatate in primele doua zile. Factor predictiv pentru deces este, alaturi de alterarea starii de constienta, volumul hematomului.

AVC ischemic

“AVC ischemic (infarctul cerebral) are, in medie, o incidenta de 200 de cazuri noi la 100 000 de locuitori pe an. 95% din leziunile ischemice cerebrale au la baza afectare vasculara prin ateromatoza, cardioembolism sau boala de vas mic. Factorii majori de risc vascular sunt: fibrilatia atriala, valvulopatiile si alte afectiuni emboligene cardiace, HTA, DZ, dislipidemia, fumatul, obezitatea, varsta inaintata, sedentarismul. Ca factori declansatori sunt recunoscuti: efortul fizic, stresul, starile de tensiune emotionala, oboseala, starile conflictuale, lipsa sau renuntarea la tratamentul de preventie a evenimentelor vasculare”, a mai spus medicul neurolog.

Aceasta a mai sustinut si faptul ca exista o invalidare neurologica semnificativa dupa stroke:

  • doar 10% recupereaza total, cu integrare sociala,
  • 40% recupereaza semnificativ, dar cu defect de reintegrare,
  • 40% recupereaza partial, cu deficite neurologice ce fac imposibila reintegrarea,
  • 10% sunt dependenti de insotitor permanent.

Mortalitatea generala este de 20% la o luna, 25% la un an. Factori predictivi pentru mortalitate precoce sunt: alterarea starii de constienta, severitatea sindromului clinic initial, diabetul zaharat, fibrilatia atriala, infarctul miocardic, HTA, varsta inaintata. Cei care supravietuiesc au un risc de mortalitate de 3-4 ori mai mare fata de populatia generala. Mortalitatea anuala este de 5% pentru stroke minor si 8% pentru stroke major.

Nu in ultimul rand, medicul a mai spus ca din ansamblul atacurilor cerebrale, 80% sunt infarcte, 20% sunt hemoragii. Mortalitatea in primele 30 de zile este de 8-20% dupa AVC ischemic si 30-80% dupa AVC hemoragic.

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Complicatiile diabetului

Bolile cardiovasculare

Renunta la fumat

Evita sedentarismul

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate