Efectele sedentarismului la copii

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Efectele sedentarismului la copii pe termen scurt si lung

Sedentarismul a devenit din ce in ce mai frecvent in randul copiilor din zilele noastre, si este o problema grava care trebuie adresata cat mai urgent posibil.

Copiii din epoca moderna nu mai ies la joaca in fata blocului ca si copiii din generatia celor crescuti cu „cheia de gat”, parintii acestora considera ca nu mai sunt in siguranata din cauza multiplelor probleme ale societatii din zilele noastre. Nici nu putem sa ii condamnam, este necesar sa deschidem televizorul pe orice canal de stiri si ne vom ingrozi vazand cati copii sunt rapiti, violati sau haituiti zilnic. In aceste conditii, parinti considera ca ai lor copii sunt mai in siguranta in casa, loc unde devin sedentari si devin dependenti de televizor, jocuri pe calculator, tableta sau telefon mobil, iar atunci cand mai cresc devin dependenti de retelele de socializare.

Tehnologia a avansat fantastic de mult in ultimele decenii, ceea ce nu este neaparat un lucru rau, insa in prezent vedem copii care nu stiu sa vorbeasca sau sa mearga, dar care manuiesc perfect telefonul mobil, smartphon-ul sau tableta parintilor. Studiile psihologilor si ale psihiatrilor arata ca nu este indicat ca un copil sa primeasca acces la tehnologie atat de mic, dovedindu-se chiar ca exista o forma de autism caracteristic folosirii tehnologiei in exces. Copilul nu mai poate crea conexiuni reale cu persoanele din jurul lui, atentia lui fiindu-i captivata de ecranele colorate si viu animate.

Toate aceste lucruri duc la aparitia sedentarismului infantil, fapt care are repercusiuni grave atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Efecte pe termen scurt

Efectele pe termen scurt ale sedentarismului sunt acumularea rapida de kilograme in plus, pierderea mobilitatii, incapacitatea de a crea rezistenta fizica si izolare sociala. Daca un copil nu face miscare fizica el se va ingrasa pentru ca nu va consuma sub forma de energie ceea ce a mancat, astfel va ajunge initial supraponderal si mai apoi obez. In acelasi fel, daca un copil nu face miscare fizica el isi va pierde mobilitatea, cumulat cu faptul ca el va devni obez este posbil ca el sa ajunga un adult imobil complet, sa nu se mai poate misca deloc, nici macar sa se dea jos din pat sa faca cativa pasi. Astfel va fi imobilizat la pat de la o varsta extrem de tanara.

Capacitatea la efort

Cat priveste capacitatea de a rezista la efort, altfel sups rezistenta fizica, aceasta se creeaza in timp, prin exersarea musculaturii si prin cresterea cantitatii de efort pe care o facem. Daca avem un copil sedentar el nu isi va dezvolta aceasta capacitate de a rezista la efort pentru ca nu va avea antrenamentul necesar. Obezitatea, pierderea mobilitatii si incapacitatea de a rezista la eforturi fizice ii face pe copii sa le fie rusine de ei insusi si sa se izoleze de societate, si uneori societatea ii izoleaza pe ei prin jigniri si insulte.

Efecte pe termen lung

Pe termen lung efectele sedentarismului sunt similare cu cele pe termen scurt numai ca sunt mult mai grave. De exemplu, un copil sedentar va deveni un copil supraponderal, apoi va deveni un copil obez si in final va fi adultul obez si bolnav. Obezitatea ii va crea multiple probleme. Se poate imbolnavi de diabet zaharat de tip 2, de dislipidemie, de hipertensiune arteriala, poate face infarct de miocard la o varsta foarte tanara sau accident vascular.

Hipertensiunea arteriala

Pana nu demult, diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala erau boli ale oamenilor maturi, ba mai mult, a oamenilor care au depasit varsta de 40-50 ani. Din cauza cresterii numarului de pacienti obezi in randul copiilor si mai apoi a tinerilor, vedem din ce in ce mai multi copii cu diabet zaharat de tip 2 si hipertensiune. Acesti copii, din pacate, nu ajung sa isi traiasca viata asa cum ar trebui, iar unii dintre ei chiar mor de boli cardiovasculare inainte de a implini varsta de 30 ani, ceea ce este cu adevarat tragic.

Probleme cu fertilitatea

Tot din cauza obezitatii intervin si problemele cu fertilitatea, fetele vor avea amenoree (nu vor avea menstruatie), iar daca vor avea nu vor putea sa conceapa sau sa pastreze o sarcina din cauza insuliono-rezistentei din obezitate. Baietii ajung si ei infertili si pot ajunge pana la a fi impotenti din cauza excesului de kilograme. Aceste probleme legate de fertilitate si de viata sexuala sunt unele cu implicatii pisho-emotionale grave atat la baieti cat si la fete. Din cauza sedentarismului ei au devenit obezi iar acum au probleme emotionale pentru ca nu isi gasesc un partener / partenera, fiind considerati de catre ceilalti adolescenti „tineri dezgustatori”.

Toate aceste efecte ale sedentarismului, atat cele de pe termen scurt cat si cele de pe termen lung, pot fi evitate daca combatem sedentarismul si imbratisam un stil de viata care contine exercitii fizice. Acest lucru este obligatoriu daca vrem sa avem copii sanatosi. Trebuie sa ii ducem sa faca un sport, sau daca nu avem posibilitati financiare, sa facem noi cu ei miscare fizica zilnic (fie in parc, fie acasa, fie sa mergem pe jos zilnic macar 5000 de pasi).

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere