Controale medicale periodice

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pacientul cu diabet zaharat, fie el cu diabet zaharat de tip 1 cat si cel cu diabet zaharat de tip 2, trebuie sa mearga regulat la medic si sa efectueze o serie de controale periodice. Despre controale medicale periodice ale pacientului cu diabet zaharat vom discuta in articolul de azi.

Frecventa controalelor medicale periodice

Frecventa minima cu care un pacient trebuie sa se prezinte la medicul diabetolog este o data la 3 luni, deci de minim 4 ori pe an. In cadrul consulturilor de la medicul diabetolog, pacientul va fi evaluat, i se vor prescrie analize medicale si i se vor recomanda alte controale medicale. Ele sunt menite sa diagnosticheze, sa evalueze si sa trateze eventualele complicatii cronice ale diabetului zaharat. La finalul acestor consultatii la medicul diabetolog, pacientul va primi reteta si recomandarile necesare.

Hemoglobina glicozilata

Primul si cel mai important control pe care un pacient diabetic trebuie sa-l efectueze este cel la medicul diabetolog la care sa i se recolteze analizele uzuale. Astfel fiecare pacient diabetic trebuie sa efectueze o hemoglobina glicozilata cel putin o data pe an, daca este pe terapie cu antidiabetice orale sau dieta, si de cel putin de doua ori pe an daca este in tratament cu insulina. Ideal ar fi ca hemoglobina glicozilata sa fie testata la fiecare 3 luni, insa casa de asigurari de sanatate nu deconteaza decat un numar limitat de astfel de evaluari. Hemoglobina glicozilata arata controlul diabetului, ea fiind media glicemiilor din ultimele 90 de zile. O valoare care sa fie in tintele terapeutice este de sub 7%.

Alte analize medicale periodice

Alte analize care trebuiesc efectuate macar o data pe an.

Acestea sunt:

  • creatinina serica, ureea serica si evaluarea functiei renale;
  • profilul lipidic ce contine colesterolul total, trigliceridele, HDL colesterol si LDL colesterol;
  • profilul hepatic din care fac parte TGO, TGP si GGT;
  • profilul hormonal, in special la femie, TSH, Free T4 si ATPO;
  • acidul uric si sumarul de urina in vederea efectuarii ratei de creatinina pe albumina urinara.

Efectuarea acestor analize permite depistarea din timp a unor complicatii cronice cum ar fi boala cronica de rinichi ce va fi depistata prin evaluarea functiei renale, sau prezenta dislipidemiei ce va fi evidentiata din modificari ale profilului lipidic.

Controlul oftalmologic

Pacientul diabetic trebuie sa efectueze anual un control oftalmologic pentru a urmari fundul de ochi si eventualele probleme ce apar in legatura cu diabetul zaharat, cum ar fi retinopatia diabetica. Daca pacientul a fost deja diagnosticat cu retinopatie diabetica, atunci frecventa controalelor oftalmologice poate creste in functie de gravitatea bolii.

Controlul neurologic

Tot anual pacientul diabetic trebuie sa efectueze un control neurologic in care i se vor efectua testele de sensibiliate, indicele glezna-brat si eventual un test de evaluare a raspunsului galvanic al pielii. Aceste teste sunt utile in depistarea si stadializarea neuropatiei diabetice periferice, care este ceea mai frecventa complicatie cronica a diabetului zaharat. Daca diagnosticul de neuropatie diabetica periferica a fost deja stabilit, atunci pacientul trebuie sa mearga mai des la medicul neurolog pentru urmarirea bolii si tratamentul acesteia.

Electrocardiograma

Pacientul diabetic trebuie sa efectueze, minim o data pe an, o electrocardiograma. Este stiut faptul ca pacientul diabetic poate sa aiba afectat simtul durerii, el nu mai simte durerea. In aceste conditii, pacientul diabetic poate face un infarct de miocard fara sa fi stiut vreodata ca l-a facut. Singura investigatie care ne poate arata o modificare in muschiul inimii este EKG-ul, care trebuie efectuat de rutina la pacientul diabetic. Daca pacientul se stie deja cu probleme de inima, atunci el va trebui sa repete aceasta investigatie mai des, in functie de indicatiile medicului sau.

Consult cardiologic

Complicatiile majore ale diabetului zharat, cele care pun in pericol viata, sunt complicatiile macrovasculare. Acestea sunt complicatiile care au cel mai mare impact asupra mortalitatii in randul pacientilor diabetici. Aceste complicatii sunt cele cardiovasculare si se traduc prin infarct de miocard sau prin accident vascular cerebral. Din cauza acestor complicatii pacientul trebuie sa efectueze, minim o data pe an, un consult cardiologic. In cadrul consultului cardiologic, pacientului i se vor descoperi eventualele probleme din sfera cardiovasculara si acestea vor fi tratate corespunzator pentru a preveni moartea. Daca pacientul este deja suferind de afectiuni cardiovasculare, atunci acesta trebuie sa mearga la control cardiologic in mod regulat, cel mai adesea de 3-4 ori pe an.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere