Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Pacientul cu diabet zaharat, fie el cu diabet zaharat de tip 1 cat si cel cu diabet zaharat de tip 2, trebuie sa mearga regulat la medic si sa efectueze o serie de controale periodice. Despre controale medicale periodice ale pacientului cu diabet zaharat vom discuta in articolul de azi.
Frecventa minima cu care un pacient trebuie sa se prezinte la medicul diabetolog este o data la 3 luni, deci de minim 4 ori pe an. In cadrul consulturilor de la medicul diabetolog, pacientul va fi evaluat, i se vor prescrie analize medicale si i se vor recomanda alte controale medicale. Ele sunt menite sa diagnosticheze, sa evalueze si sa trateze eventualele complicatii cronice ale diabetului zaharat. La finalul acestor consultatii la medicul diabetolog, pacientul va primi reteta si recomandarile necesare.
Primul si cel mai important control pe care un pacient diabetic trebuie sa-l efectueze este cel la medicul diabetolog la care sa i se recolteze analizele uzuale. Astfel fiecare pacient diabetic trebuie sa efectueze o hemoglobina glicozilata cel putin o data pe an, daca este pe terapie cu antidiabetice orale sau dieta, si de cel putin de doua ori pe an daca este in tratament cu insulina. Ideal ar fi ca hemoglobina glicozilata sa fie testata la fiecare 3 luni, insa casa de asigurari de sanatate nu deconteaza decat un numar limitat de astfel de evaluari. Hemoglobina glicozilata arata controlul diabetului, ea fiind media glicemiilor din ultimele 90 de zile. O valoare care sa fie in tintele terapeutice este de sub 7%.
Alte analize care trebuiesc efectuate macar o data pe an.
Acestea sunt:
Efectuarea acestor analize permite depistarea din timp a unor complicatii cronice cum ar fi boala cronica de rinichi ce va fi depistata prin evaluarea functiei renale, sau prezenta dislipidemiei ce va fi evidentiata din modificari ale profilului lipidic.
Pacientul diabetic trebuie sa efectueze anual un control oftalmologic pentru a urmari fundul de ochi si eventualele probleme ce apar in legatura cu diabetul zaharat, cum ar fi retinopatia diabetica. Daca pacientul a fost deja diagnosticat cu retinopatie diabetica, atunci frecventa controalelor oftalmologice poate creste in functie de gravitatea bolii.
Tot anual pacientul diabetic trebuie sa efectueze un control neurologic in care i se vor efectua testele de sensibiliate, indicele glezna-brat si eventual un test de evaluare a raspunsului galvanic al pielii. Aceste teste sunt utile in depistarea si stadializarea neuropatiei diabetice periferice, care este ceea mai frecventa complicatie cronica a diabetului zaharat. Daca diagnosticul de neuropatie diabetica periferica a fost deja stabilit, atunci pacientul trebuie sa mearga mai des la medicul neurolog pentru urmarirea bolii si tratamentul acesteia.
Pacientul diabetic trebuie sa efectueze, minim o data pe an, o electrocardiograma. Este stiut faptul ca pacientul diabetic poate sa aiba afectat simtul durerii, el nu mai simte durerea. In aceste conditii, pacientul diabetic poate face un infarct de miocard fara sa fi stiut vreodata ca l-a facut. Singura investigatie care ne poate arata o modificare in muschiul inimii este EKG-ul, care trebuie efectuat de rutina la pacientul diabetic. Daca pacientul se stie deja cu probleme de inima, atunci el va trebui sa repete aceasta investigatie mai des, in functie de indicatiile medicului sau.
Complicatiile majore ale diabetului zharat, cele care pun in pericol viata, sunt complicatiile macrovasculare. Acestea sunt complicatiile care au cel mai mare impact asupra mortalitatii in randul pacientilor diabetici. Aceste complicatii sunt cele cardiovasculare si se traduc prin infarct de miocard sau prin accident vascular cerebral. Din cauza acestor complicatii pacientul trebuie sa efectueze, minim o data pe an, un consult cardiologic. In cadrul consultului cardiologic, pacientului i se vor descoperi eventualele probleme din sfera cardiovasculara si acestea vor fi tratate corespunzator pentru a preveni moartea. Daca pacientul este deja suferind de afectiuni cardiovasculare, atunci acesta trebuie sa mearga la control cardiologic in mod regulat, cel mai adesea de 3-4 ori pe an.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice