Dieta diabeticului de sarbatori

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru ca nu mai este mult si sarbatorile de iarna bat la usa, ne-am gandit sa facem un articol despre dieta unui pacient diabetic pentru acesta perioada.

„Sunt si eu om si nu pot sa nu gust”

Majoritatea pacientilor au tendinta de a nu respecta dieta in preajma Craciunului, sau mai bine zis, incepand cu acesta si terminand la Sfantul Ion. Motivarea multora este „sunt si eu om, doamna doctor, si nu pot sa nu gust”. Ei bine, nu gustatul este problema, ci mancatul pe saturate din categoria alimentelor ce nu sunt permise unui om cu diabet zaharat.

Vom lua alimentele pe grupe si le vom discuta pe fiecare, explicand ce / cat si mai ales cum poate fi consumat din fiecare categorie in parte.

Dulciurile si pacientii cu diabet zaharat

Incepem cu dulciurile, pentru ca aici este marea problema. Pacientii cu diabet zaharat nu au voie sa manance alimente procesate cu zahar si au restrictie in ceea ce priveste fainoasele.

Avem prima problema legata de cozonac! Acesta este specific sarbatorilor noastre si este greu sa te abtii de la a nu-l consuma. Ei bine, diabeticul poate sa manance o felie de cozonac in ziua de Craciun si o felie intr-o alta zi, oricare alta pana la Revelion. Daca pacientul doreste sa manance acea felie, el va trebui sa nu mai consume fructe in ziua respectiva. Cu alte cuvinte, va inlocui portia de fructe din acea zi cu o felie de cozonac. Mentionam ca felia este una normala ca si dimensiuni, normalitatea fiind de maxim 25-30 de grame per felie.

O alta problema „dulce” este felia de tort consumata in noapte de Revelion sau in ziua de Sfantul Ion, mai ales daca pacientul isi sarbatoreste onomastica in acea zi. Ei bine, si pe aceasta are voie sa o manance, insa va trebui sa renunte in acea zi la fructe si la jumatate din portia lui zilnica de paine. Deci va inlocui fructele si jumatate din cantitatea de paine cu o felie de tort. Felia de tort va trebui sa fie una mica, de maxim 50 grame. Nu trebuie sa fie cat jumatate din tort.

Fructele si salatele de fructe

Salata de fructe, servita specific in noaptea dintre ani, este permisa in limita a maxim 300 grame, cu conditia ca pacientul sa nu mai fi mancat si alte fructe in ziua respectiva. Portia de salata va fi cantarita cu tot cu lichid, asadar, va fi compusa din fructe plus lichid si nu va avea mai mult de 300 grame. Nu se va aduga frisca peste ea si nici alt tip de sirop sau topping.

Preparatele din carne

In ceea ce priveste preparatele traditionale din carne, aici lucrurile sunt mai relaxate, pacientul avand voie carne, insa ne intereseaza modul in care sunt preparate.

Sarmalele – este recomandat sa fie facute din carne slaba de pui sau curcan, sau vita, este de evitat carnea grasa de porc. Consumul de sarmale este permis in limita a 2-3 bucati de dimensiuni normale la o masa, de preferat cu mamaliga pripita, nu cu paine.

Carnea de porc – poate fi consumata in cantitati limitate, la cuptor, la gratar sau fiarta, nu prajita in ulei si nici in grasime proprie. Cu alte cuvinte „pomana porcului” nu este indicata pacientului diabetic din cauza cantitatii mari de grasime pe care o are. Ii este permis pacientului sa guste doar, nu sa manance pe saturate. Gustat inseamna o inghititura pentru a ne satisface pofta, nu inseamna o farfurie plina cu varf.

Consumul de carnati – nu este indicat din cauza continutului mare de grasime si din cauza ca modul lor de preparare este in ulei incins prin prajire, moment in care acumuleaza si mai multa grasime.

Preparatele din organe – toba, caltabos, lebar, sangerete sunt si ele neindicate deoarece contin viscere care nu sunt recomandate pacientilor cu diabet zaharat. Si in cazul lor se poate aplica regula de mai sus prin care se permite doar gustarea lor.

Soriciul – nici acesta nu este indicat pentru consum, este permisa gustrea lui in cantitate mica pentru a satisface pofta.

Consumul de alcool

O alta problema intalnita in perioada de sarbatori este consumul de alcool. Acesta nu este permis pacientilor cu diabet zaharat, mai ales celor care sunt in tratament cu insulina. Cel mult, pacientul diabetic poate ciocni o jumatate de pahar, deci 75ml sampanie in noaptea de Revelion, poate un pahar cu picior, deci 150ml, vin alb / rosu, sec sau demi-sec in ziua de Craciun si maxim 50ml tuica fiarta la momentul taierii porcului.

Cheia pentru a nu ajunge la spital dupa sarbatori cu glicemia extrem de mare este sa gustam cu moderatie din alimentele mai sus amintite si sa inlocuim fructele si painea cu ceva dulce, in mod exceptional. Trebuie sa ne reamintim ca este mai importanta sanatatea noastra decat o placere de moment oferita de un aliment nepermis.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere