Dieta Rina si dieta disociata

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Lumea moderna a adus cu ea si probleme de sanatate derivate din alimentatie, si anume obezitatea si toate bolile care deriva din ea, de la bolile sistemului cardiovascular, la diabet zaharat de tip 2. Din aceste motive s-a creat necesitatea inventarii unor cure de slabire care sa combata aceasta problema mondiala. In cele ce urmeaza vom detalia cateva diete “la moda” in ultimii ani: dieta Rina si dieta disociata.

Din ce in ce mai multe persoane ajung sa fie adeptii dietei Rina, care este o dieta ce se bazeaza pe principiul de a nu combina alimentele intre ele. Sustinatorii acestei diete spun ca prin combinarea grupelor alimentare la aceeasi masa sau chiar in aceeasi zi, se ingreuneaza dieta si astfel pacientul se ingrasa.

In cadrul dietei Rina se foloseste impartirea alimentelor pe zile

  • o zi in care doar proteinele sunt consumate,
  • o alta zi in care pacientul mananca doar legume,
  • alta zi in care acesta are voie doar carbohidrati,
  • o zi in care se mananca legumele, fructele si semintele.

Aceste zile sunt succesive si se repeta intr-un ciclu de 28 de zile.

Aceasta dieta are rezultate in ceea ce priveste scaderea in greutate si din cauza faptului ca ea limiteaza numarul de calorii pe care un om il manaca intr-o zi, nu prin impartirea pe zile, ci prin celelalte reguli pe care pacientul trebuie sa le urmeze. Pacientul nu are voie sa foloseasca ulei la prepararea mancarii, nu are voie sa consume alcool, nu are voie sa ia ultima masa mai tarziu de ora 20.00 si acea masa trebuie sa fie, cantitativ, jumatate din masa de pranz. Astfel, pacientul manaca mai putine calorii si slabeste.

In principiu dieta Rina este o dieta disociata, denumita altfel si cu zile repetate in cicluri de 28 de zile pana la 90 de zile.

Dieta disociata se bazeaza pe acelasi principiu, sa nu consumam alimente din clase diferite la aceeasi masa sau in aceeasi zi, promovand astfel o digestie mai buna, care va duce si la o pierdere in greutate. Aici avem un tipar de 7 zile in care se consuma alimente diferite (ziua de carne, ziua de legume, ziua de lactate, ziua de fructe, ziua de peste, ziua de cereale si ziua de oua). Tipar ce se repeta pana la atingerea greutatii dorite.

O astfel de dieta (fie ea numita Rina, fie numita disociata) nu este fiziologica, nu este buna pentru organism, deoarece ea nu asigura toti nutrientii de care omul are nevoie pentru a functiona normal intr-o zi. Organismul este obligat sa functioneze din rezervele lui, care se vor termina intr-un final, iar mai apoi organsimul incepe sa se imbolnaveasca in lipsa nutrientilor de care are nevoie.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere