Dr. Mihaela Vlaiculescu: Raceala si febra pot creste nivelul glicemiei

Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 6 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Sezonul rece aduce cu sine o serie intreaga de probleme cu care se confrunta mai ales copiii si persoanele in varsta. Astfel, din ce in ce mai multi pacienti acuza dureri de gat, nas infundat, au infectii respiratorii sau chiar gripa. De aceea, medicii recomanda vaccinarea anti-gripala mai ales la grupele cu risc – copii, pacienti cu boli cronici sau persoanele in varsta. Raceala sau gripa pot insa sa fie destul de grave in cazul copiilor care au diabet zaharat.

„Raceala, febra sau infectia pot creste nivelul glicemiei. De asemenea, pot sa reduca apetitul, nivelul de energie si chiar sa determine varsaturi. Daca nu ingrijesti corect diabetul zaharat atunci cand pacientul este racit se poate ajunge sa fie nevoie de spitalizare pentru ca pacientul sa primeasca un tratament adecvat. De aceea, este bine sa existe mereu un plan de rezerva”, a explicat Mihaela Vlaiculescu, medic primar diabetolog, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet.

Specialistul a spus ca este absolut necesar ca parintele sa aiba un plan bine structurat, sa stie ce sa faca in astfel de situatii. Astfel, in primul rand copilul trebuie tinut acasa si nu trimis in colectivitate.

„Cel mic trebuie lasat sa se odihneasca, in casa sa fie o temperatura optima. Copilul trebuie sa primeasca alimente usoare, de exemplu: sticksuri, biscuiti simpli, se va acorda atentia cuvenita termenului de garantie. Parintele trebuie sa tina o evidenta a cantitatii de glucide pe care copilul o consuma in cursul zilei. Daca apetitul este capricios renunta la orele fixe si cantitatea uzuala de carbohidrati per masa. Mai exact, nu mai sunt necesare 4 mese principale, ci mese repetate, poate chiar din ora in ora, cu 5-10 carbohidrati, atat cat poate sa consume micutul racit. De asemenea, parintele este indicat sa fie atent la hidratare, care este la fel de importanta ca si monitorizarea glicemiei.

Copilul trebuie sa bea cate 4-5 inghitituri la fiecare 15-30 de minute. Daca nu se alimenteaza, i se pot da lichide indulcite cu zahar. Mare grija trebuie acordata si urinei, cat si cand a urinat cel mic”, a mai explicat medicul Mihaela Vlaiculescu, printilor prezenti la conferinta.

Evita deshidratarea

Un alt element foarte important explicat de medic este acela al verificarii limbii copilului. Mai exact, sustine medicul, daca aceasta este uscata inseamna ca cel mic este deshidratat si obligatoriu trebuie ca parintele sa duca copilul la spital pentru a se evita deshidratarea.

„Glicemia se va testa la fiecare 2 ore. Va trebui sa stabilesti cu medicul diabetolog ce corectii sa faci, mai exact care este valoarea glicemiei la care este necesara o corectie de insulina. Tinteste catre o valoare glicemica de 70-180 mg/dl ( 100 – 200 mg/dl) si corpi cetonici sub 0,6 mmol/l. In astfel de situatii este indicat sa avem glicemii de confort”, a mai spus medicul diabetolog.

Testeaza corpii cetonici

Medicul a explicat parintilor si de ce este importanta testarea coprilor cetonici si cum se poate ea realiza acasa.

„Din momentul in care ati decelat prezenta corpilor cetonici treaba devine serioasa. Corpii cetonici rezulta din folosirea ca energie a lipidelor, fiindca nu au putut fi folosite ca energie glucidele, organismul apeleaza la lipide. Motivul pentru care corpul apeleaza la lipide este in primul rand lipsa insulinei sau cand nu exista glucoza fiindca pacientul nu a mancat corespunzator starii de boala, sau cel mic a varsat. Acestia se masoara si cu bandelete din urina”, a detaliat profesionistul in diabet.

Intrebata ce trebuie facut atunci cand coprii cetonici ies pozitivi, medicul a raspuns ca acesta este momentul in care parintele trebuie sa sune urgent medicul diabetolog curant al copilului. De asemenea, medicul a mai spus si ca atunci cand copilul prezinta hiperglicemii trebuie facute corectii de insulina.

„Parintii trebuie sa verifice testul de acetona la fiecare 3-4 ore. Daca culoarea lui se intensifica este momentul sa mergeti la spital. Iar glicemia trebuie luata la fiecare 2-3 ore atunci cand copilul este racit”, a mai declarat medicul diabetolog, Mihaela Vlaiculescu.

Etichete: / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere