Este posibila prevenirea neuropatiei diabetice?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Boala diabetica duce la niveluri ridicate ale glucozei in sange. Fara o monitorizare atenta, acest lucru poate provoca afectiuni in tot corpul. Neuropatia diabetica inseamna deteriorarea terminatiilor nervoase cauzata de diabetul zaharat.

Neuropatia diabetica poate afecta diferite functii ale corpului. Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi (INDR), peste 30% dintre persoanele cu diabet prezinta probleme ale sistemului nervos autonom, care controleaza functiile independente precum digestia.

Pana la 50% dintre persoanele cu diabet zaharat au neuropatie periferica. Aceasta afecteaza sistemul nervos periferic, iar simptomele apar frecvent in brate, maini, talpi si gambe.

Un alt tip de neuropatie este neuropatia focala, care include sindromul de tunel carpian. Această comprimare a nervilor de la incheietura mainii, este prezenta la aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat.

Potrivit unui studiu, aproximativ jumatate dintre diabetici dezvolta o forma de neuropatie in decurs de 25 de ani de la diagnosticarea diabetului zaharat.

Aceste tipuri de leziuni ale nervilor nu sunt reversibile. Totusi, in acest studiu, sunt prezentate modalitati de a incetini evolutia neuropatiei diabetice, de a diminua simptomele ei si de a reduce riscul altor complicatii.

Gestionarea nivelului glucozei in sange

Neuropatia poate provoca dureri si amorteala in talpi si gambe.

Neuropatia diabetica se manifesta prin distructia progresiva a terminatiilor nervoase, care se dezvolta atunci cand o persoana sufera de diabet tip 1 sau tip 2.

Expertii cred ca neuropatia apare atunci cand nivelurile ridicate de zahar si grasimi din sange, cum ar fi trigliceridele, lezeaza celulele nervoase si fibrele. In aceasta situatie, sistemul nervos nu mai poate functiona corect.

Nivelul ridicat al glicemiei in sange poate afecta si vasele de sange, inclusiv vasele mici care transporta oxigenul si substantele nutritive catre terminatiile nervoase. Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi, acest lucru, impiedica functionarea normala a nervilor.

Neuropatia periferica poate provoca o serie de simptome, inclusiv durere, pierderea sensibilitatii la atingere, amorteala, furnicaturi si slabiciune musculara.

Neuropatia autonoma poate genera probleme digestive, cum ar fi gastropareza, situatie in care stomacul nu este capabil sa transfere alimentele in intestinul subtire, in mod eficient,.

Controlul glicemiei, din primele etape ale diabetului, este o modalitate de a preveni neuropatia diabetica. In acest fel se reduce cu peste 50% riscul de afectare a nervilor, potrivit Centrului de Diabet Joslin din SUA.

Reducerea factorilor de risc

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2, sunt mai predispuse la neuropatie diabetica daca:

  • au dificultati in gestionarea nivelului de zahar din sange,
  • au o dieta saraca si un stil de viata sedentar,
  • sunt fumatori,
  • au peste 45 de ani,
  • au un indice de masa corporala mare sau sunt obezi,
  • au nivelul colesterolului ridicat,
  • au tensiune arteriala crescuta,
  • au fost diagnosticati cu diabet de cel putin 25 de ani.

Adesea, se poate reduce impactul acestor factori prin modificarea stilului de viata.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere