Este posibila prevenirea neuropatiei diabetice?

Sursa News Medical

Boala diabetica duce la niveluri ridicate ale glucozei in sange. Fara o monitorizare atenta, acest lucru poate provoca afectiuni in tot corpul. Neuropatia diabetica inseamna deteriorarea terminatiilor nervoase cauzata de diabetul zaharat.

Neuropatia diabetica poate afecta diferite functii ale corpului. Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi (INDR), peste 30% dintre persoanele cu diabet prezinta probleme ale sistemului nervos autonom, care controleaza functiile independente precum digestia.

Pana la 50% dintre persoanele cu diabet zaharat au neuropatie periferica. Aceasta afecteaza sistemul nervos periferic, iar simptomele apar frecvent in brate, maini, talpi si gambe.

Un alt tip de neuropatie este neuropatia focala, care include sindromul de tunel carpian. Această comprimare a nervilor de la incheietura mainii, este prezenta la aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat.

Potrivit unui studiu, aproximativ jumatate dintre diabetici dezvolta o forma de neuropatie in decurs de 25 de ani de la diagnosticarea diabetului zaharat.

Aceste tipuri de leziuni ale nervilor nu sunt reversibile. Totusi, in acest studiu, sunt prezentate modalitati de a incetini evolutia neuropatiei diabetice, de a diminua simptomele ei si de a reduce riscul altor complicatii.

Gestionarea nivelului glucozei in sange

Neuropatia poate provoca dureri si amorteala in talpi si gambe.

Neuropatia diabetica se manifesta prin distructia progresiva a terminatiilor nervoase, care se dezvolta atunci cand o persoana sufera de diabet tip 1 sau tip 2.

Expertii cred ca neuropatia apare atunci cand nivelurile ridicate de zahar si grasimi din sange, cum ar fi trigliceridele, lezeaza celulele nervoase si fibrele. In aceasta situatie, sistemul nervos nu mai poate functiona corect.

Nivelul ridicat al glicemiei in sange poate afecta si vasele de sange, inclusiv vasele mici care transporta oxigenul si substantele nutritive catre terminatiile nervoase. Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi, acest lucru, impiedica functionarea normala a nervilor.

Neuropatia periferica poate provoca o serie de simptome, inclusiv durere, pierderea sensibilitatii la atingere, amorteala, furnicaturi si slabiciune musculara.

Neuropatia autonoma poate genera probleme digestive, cum ar fi gastropareza, situatie in care stomacul nu este capabil sa transfere alimentele in intestinul subtire, in mod eficient,.

Controlul glicemiei, din primele etape ale diabetului, este o modalitate de a preveni neuropatia diabetica. In acest fel se reduce cu peste 50% riscul de afectare a nervilor, potrivit Centrului de Diabet Joslin din SUA.

Reducerea factorilor de risc

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2, sunt mai predispuse la neuropatie diabetica daca:

  • au dificultati in gestionarea nivelului de zahar din sange,
  • au o dieta saraca si un stil de viata sedentar,
  • sunt fumatori,
  • au peste 45 de ani,
  • au un indice de masa corporala mare sau sunt obezi,
  • au nivelul colesterolului ridicat,
  • au tensiune arteriala crescuta,
  • au fost diagnosticati cu diabet de cel putin 25 de ani.

Adesea, se poate reduce impactul acestor factori prin modificarea stilului de viata.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Dispozitivul de observarea a retinopatiei diabetice

Diagnosticarea neuropatiei

Terapii pentru tratarea neuropatiei diabetice

Cum se trateaza neuropatia?

Implantul obtinut prin bioinginerie promite ajutor de lunga durata in tratarea Diabetului de tip 1

Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Newsletter Diabet-AZ


Stil de viata sanatos / Prevenire diabet
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Diabet gestational
Diabet copii
Regim diabet

Am citit si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Newsletter Diabet-AZ