Esti insarcinata? Afla cum previ diabetul!

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cum previ diabetul daca esti insarcinata? Conform protocolului de analize medicale obligatorii in sarcina, trebuie efectuat testul de toleranta la glucoza (TTGO) in saptamana 24-28 de sarcina. Aceasta analiza este obligatorie si ne arata daca gravida are risc de a dezvolta diabet zaharat gestational.

Testul de tolerenta la glucoza se face prin recoltarea unor probe de sange prin care se masoara glicemia. Se vor recolta:

  • proba 0, inainte ca pacienta sa consume glucoza, pacienta trebuie sa fie nemancata de minim 12 ore;
  • proba 1, la o ora dupa ce pacienta a baut solutia cu glucoza;
  • proba 2, la doua ore dupa ce pacienta a baut solutia cu glucoza.

Se va prepara o solutie de glucoza prin adaugarea unei cantitati de 75 grame de glucoza pulbere intr-o cana de apa. Aceasta solutie trebuie consumata de catre pacienta intr-un interval de maxim 10-15 minute, pe nemancate de cel putin 12 ore.

Valorile normale pentru acest test sunt:

  • pentru proba 0 valorile normale ale glicemiei trebuie sa fie sub 92mg/dl;
  • pentru proba 1 valorile normale ale glicemiei trebuie sa fie sub 180mg/dl;
  • pentru proba 2 valorile normale ale glicemiei trebuie sa fie sub 153mg/dl.

O valoare care depaseste pragurile acceptate ca valori normale, la oricare dintre cele trei probe recoltate, se diagnosticheaza un diabet gestational care trebuie evaluat si tratat de catre medicul diabetolog.

In momentul in care o femeie ramane insarcinata ea trebuie sa se intereseze de toate riscurile ce pot aparea in tmpul sarcinii. In cadrul primei vizite la medicul ginecolog, pacienta trebuie informata de catre medic de toate riscurile si de toate analizele ce trebuiesc efectuate pe perioada sarcinii.

Daca ai avut in trecut o sarcina in care s-a diagnosticat aceasta boala

O femeie care in trecut a prezentat diabet gestational intr-o sarcina anterioara, este predispusa sa dezvolte aceasta boala si la o noua sarcina. Ea trebuie instruita in legatura cu alimentatia, in legatura cu mentinerea unei greutati corporale optime si mai trebuie sa i se reaminteasca semnele si simptomele diabetului gestational pentru a-l recunoaste si a se adresa de urgenta medicului. Pentru a revedea semnele si simptomele diabetului gestational, va rugam sa accesati articolul: „Simptome diabet gestational”.

Daca ai in familie rude diagnosticate cu diabet de sarcina

Daca in familia pacientei exista persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, aceasta trebuie sa anunte medicul curant, ea fiind o pacienta la risc sa dezvolte si ea la randul ei initial diabet gestational si ulterior diabet zaharat de tip 2. Aceste femei sunt socotite a fi paciente cu risc ridicat de a dezvolta aceasta patologie.

Daca ai nascut in trecut un copil macrosom

Femeile ce au nascut in trecut feti macrosomi (copii cu greutate la nastere peste 4000 grame) sunt si ele predispuse sa faca in decursul vietii lor diabet zaharat de tip 2, dar si diabet gestational in cursul unei noi sarcini. Ele trebuie sa anunte medicul si trebuie sa fie informate de acest risc in cadrul noii sarcini.

Greutatea cu care incepi sarcina

O alta categorie de paciente ce sunt expuse riscului de a face diabet gestational sunt pacientele care in timpul sarcinii nu acumuleaza kilograme in plus, dar au un copil mai mare decat ar trebui sa fie. Ecografic vor avea un fat mai mare decat varsta lui biologica. Aceste femei sunt predispuse sa dezvolte diabet gestational si mai apoi diabet zaharat de tip 2.

Femeile care acumuleaza multe kilograme in sarcina, cele care „manaca pentru doi”, sunt si ele predispuse sa faca diabet gestational din cauza surplusului de kilograme si mai apoi sa ramana cu diabet zaharat de tip 2 din cauza obezitatii si a fenomenului de insulinorezistenta implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Pentru a revedea mecanismul insulinorezistentei va rugam sa accesati articolul:”Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.

Testul de toleranta la glucoza (TTGO)

Inainte de a ramane insarcinata si imediat dupa ce femeia a ramas insarcinata ea trebuie sa mearga in mod regulat la medic, sa efectueze toate analizele obligatori din timpul sarcinii si sa fie extrem de constienta ca exista un risc de diabet gestational daca se regaseste intr-una din categoriile descrise mai sus. Pentru sanatatea mamei si a copilului pe care il poarta in pantece, trebuie respectate cu strictete toate indicatiile medicului pe parcursul sarcinii.

Diabetul gestational poate fi o stare tranzitorie, el se poate remite dupa nastere dar se poate transforma intr-un diabet zaharat de tip 2 ce nu se va mai remite dupa momentul nasterii. Chiar si dupa ce se remite, diabetul gestational, predispune femeia la un diabet zaharat de tip 2 in decursul vietii ei.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere