Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Cum previ diabetul daca esti insarcinata? Conform protocolului de analize medicale obligatorii in sarcina, trebuie efectuat testul de toleranta la glucoza (TTGO) in saptamana 24-28 de sarcina. Aceasta analiza este obligatorie si ne arata daca gravida are risc de a dezvolta diabet zaharat gestational.
Se va prepara o solutie de glucoza prin adaugarea unei cantitati de 75 grame de glucoza pulbere intr-o cana de apa. Aceasta solutie trebuie consumata de catre pacienta intr-un interval de maxim 10-15 minute, pe nemancate de cel putin 12 ore.
O valoare care depaseste pragurile acceptate ca valori normale, la oricare dintre cele trei probe recoltate, se diagnosticheaza un diabet gestational care trebuie evaluat si tratat de catre medicul diabetolog.
In momentul in care o femeie ramane insarcinata ea trebuie sa se intereseze de toate riscurile ce pot aparea in tmpul sarcinii. In cadrul primei vizite la medicul ginecolog, pacienta trebuie informata de catre medic de toate riscurile si de toate analizele ce trebuiesc efectuate pe perioada sarcinii.
O femeie care in trecut a prezentat diabet gestational intr-o sarcina anterioara, este predispusa sa dezvolte aceasta boala si la o noua sarcina. Ea trebuie instruita in legatura cu alimentatia, in legatura cu mentinerea unei greutati corporale optime si mai trebuie sa i se reaminteasca semnele si simptomele diabetului gestational pentru a-l recunoaste si a se adresa de urgenta medicului. Pentru a revedea semnele si simptomele diabetului gestational, va rugam sa accesati articolul: „Simptome diabet gestational”.
Daca in familia pacientei exista persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, aceasta trebuie sa anunte medicul curant, ea fiind o pacienta la risc sa dezvolte si ea la randul ei initial diabet gestational si ulterior diabet zaharat de tip 2. Aceste femei sunt socotite a fi paciente cu risc ridicat de a dezvolta aceasta patologie.
Femeile ce au nascut in trecut feti macrosomi (copii cu greutate la nastere peste 4000 grame) sunt si ele predispuse sa faca in decursul vietii lor diabet zaharat de tip 2, dar si diabet gestational in cursul unei noi sarcini. Ele trebuie sa anunte medicul si trebuie sa fie informate de acest risc in cadrul noii sarcini.
O alta categorie de paciente ce sunt expuse riscului de a face diabet gestational sunt pacientele care in timpul sarcinii nu acumuleaza kilograme in plus, dar au un copil mai mare decat ar trebui sa fie. Ecografic vor avea un fat mai mare decat varsta lui biologica. Aceste femei sunt predispuse sa dezvolte diabet gestational si mai apoi diabet zaharat de tip 2.
Femeile care acumuleaza multe kilograme in sarcina, cele care „manaca pentru doi”, sunt si ele predispuse sa faca diabet gestational din cauza surplusului de kilograme si mai apoi sa ramana cu diabet zaharat de tip 2 din cauza obezitatii si a fenomenului de insulinorezistenta implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Pentru a revedea mecanismul insulinorezistentei va rugam sa accesati articolul:”Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.
Inainte de a ramane insarcinata si imediat dupa ce femeia a ramas insarcinata ea trebuie sa mearga in mod regulat la medic, sa efectueze toate analizele obligatori din timpul sarcinii si sa fie extrem de constienta ca exista un risc de diabet gestational daca se regaseste intr-una din categoriile descrise mai sus. Pentru sanatatea mamei si a copilului pe care il poarta in pantece, trebuie respectate cu strictete toate indicatiile medicului pe parcursul sarcinii.
Diabetul gestational poate fi o stare tranzitorie, el se poate remite dupa nastere dar se poate transforma intr-un diabet zaharat de tip 2 ce nu se va mai remite dupa momentul nasterii. Chiar si dupa ce se remite, diabetul gestational, predispune femeia la un diabet zaharat de tip 2 in decursul vietii ei.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice