Simptomele si diagnosticul diabetului gestational

Anca Rusen | Rubrica: Simptome la diabetul gestational | 2 aprilie 2019

Simptomele diabetului gestational apar la femeile gravide. Diabetul este cea mai frecventa complicatie medicala in timpul sarcinii, vestea buna fiind aceea ca de regula, dupa nastere acesta trece. Insa femeile care au avut diabet gestational in sarcina sunt la risc de a face pe parcursul vietii diabet zaharat de tip 2.

Concret, diabetul gestational este o conditie medicala temporara, este prezent numai in timpul sarcinii, deoarece corpul femeii gravide nu produce o cantitate adecvata de insulina, iar nivelul de glucoza in sange este ridicat. n timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretate de mama in corpul acesteia. Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina.

Factorii de risc pentru diabetul gestational sunt: obezitatea, istoricul de diabet gestational dintr-o sarcina anterioara, prediabetul, dar si istoricul familial de diabet zaharat de tip 2.

Diabetul gestational este diagnosticat intre saptamana 24 si saptamana 28 de sarcina.

Simptome diabet

De regula, nu exista semne si simptome vizibile care sa fie asociate cu existenta diabetului gestational. Semne diabet: urinare frecventa, sete neobisnuita, oboseala, vedere incetosata, gura este uscata, infectii dese.

Testul care diagnosticheaza boala se numeste testul de toleranta la glucoza si se face de medic in saptamanile 24-28 de sarcina. Acest test de toleranta orala la glucoza cu 75 g glucoza presupune efectuarea a trei glicemii:

Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)

La o ora (normal < 180 mg/dl)

La doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).

Reprezentantii Asociatiei Americane de Diabet (ADA), sustin ca se considera existenta diabetului gestational daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit.

In ce consta tratamentul

Esential in tratamentul diabetului gestational este controlul nivelului de glucoza din sange. De aceea, absolut toate femeile gravide care au fost diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa-si monitorizeze glicemia pe nemancate si glicemia la doua ore dupa masa. De asemenea, medicul va recomanda un regim alimentar dar si efectuarea de exercitii fizice. Atunci cand dieta si sportul nu sunt suficiente, gravida este posibil sa faca insulina.

Etichete: / /

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate