Simptomele si diagnosticul diabetului gestational

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul gestational este forma de diabet zaharat care apare la femeile insarcinate. Diabetul este cea mai frecventa complicatie medicala in timpul sarcinii, vestea buna fiind aceea ca de regula, dupa nastere acesta trece. Insa femeile care au avut diabet gestational in sarcina sunt la risc de a face pe parcursul vietii diabet zaharat de tip 2.

Concret, diabetul gestational este o conditie medicala temporara, este prezent numai in timpul sarcinii, deoarece corpul femeii gravide nu produce o cantitate adecvata de insulina, iar nivelul de glucoza in sange este ridicat. În timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretată de corpul mamei. Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina, rezultatul fiind cresterea glicemiei.

Factorii de risc pentru diabetul gestational sunt: obezitatea, istoricul de diabet gestational dintr-o sarcina anterioara, prediabetul, dar si istoricul familial de diabet zaharat de tip 2.

Diabetul gestational este diagnosticat intre saptamana 24 si saptamana 28 de sarcina, prin testul de toleranta la glucoza (TTGO), obligatoriu de efectuat tutoror femeilor insarcinate.

Simptome ale diabetului gestational

De regula, nu exista semne si simptome vizibile care sa fie asociate cu existenta diabetului gestational. Semne diabet: urinare frecventa, sete neobisnuita, oboseala, vedere incetosata, gura este uscata, infectii dese.

Testul care diagnosticheaza boala se numeste testul de toleranta la glucoza si se face de medic in saptamanile 24-28 de sarcina. Acest test consta in administrarea per os a unei cantitati de glucoza, mai exact pacienta bea 75g glucoza diluata in apa pe nemancate. Apoi se efectuaeza 3 determinari ale glicemiei din sangele venos:

Pe nemancate (valori normale < 92 mg/dl)

La o ora dupa ingestie (valori normale < 180 mg/dl)

La doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (valori normale < 153 mg/dl).

Reprezentantii Asociatiei Americane de Diabet (ADA), sustin ca se considera existenta diabetului gestational daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit.

In ce consta tratamentul

Esential in tratamentul diabetului gestational este controlul nivelului de glucoza din sange. De aceea, absolut toate femeile gravide care au fost diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa-si monitorizeze glicemia pe nemancate si glicemia la doua ore dupa masa. De asemenea, medicul va recomanda un regim alimentar dar si efectuarea de exercitii fizice. Atunci cand dieta si sportul nu sunt suficiente, gravida va face tratament cu insulina, deoarece este singura permisa in sarcina; medicatia orala nu are aporbare pentru a fi administarata la femeia gravida.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere