Evitarea complicatiilor in cazul neuropatiei diabetice

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Desi nu este posibila vindecarea neuropatiei diabetice, bolnavii pot lua masuri pentru a reduce riscul simptomelor severe si complicatiilor ulterioare. Aceste masuri depind de tipul de neuropatie.

Neuropatia diabetica

Sindromul de tunel carpian este un tip comun de neuropatie focala. Aceasta este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica. Simptomele frecvente includ durere, amorteala si furnicaturi in brate, maini, talpi si gambe.

Pierderea capacitatii de a simti durerea poate duce la raniri sau lipsa constientizarii acestora. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa-si examineze picioarele in fiecare zi, pentru a observa orice rana, taietura, calus, basici, sa-si pastreze picioarele cat mai curate si unghiile taiate pentru a preveni iritari sau raniri ale pielii.

Pentru a preveni complicatiile, evitati ranirea picioarelor, iritatiile sau infectiile si mersul descult. Obiectele de igiena a picioarelor trebuie sa fie personale. Daca apar simptome neobisnuite, persistente sau ingrijoratoare trebuie sa cereti ajutor medical specializat.

In lipsa unui tratament, exista riscul de infectie si, eventual, necesitatea amputarii.

Neuropatia proximala

Leziunile terminatiilor nervoase pot duce la dureri la nivelul soldurilor, coapsei, pelvisului si feselor, precum si la slabiciune musculara si durere la nivelul picioarelor. Sindromul de tunel carpian, care apare la incheietura mainii, este cel mai des intalnit tip.

Neuropatia focala

Aceasta implica afectarea unui anumit nerv sau a unui grup de nervi oriunde in organism. Neuropatia focala cauzeaza adesea slabiciune musculara intensa, brusca, durere si pierderea senzatiei. Sindromul de tunel carpian, care apare la incheietura mainii, este cel mai des intalnit tip.

Neuropatia autonoma

Aceasta implica afectarea nervilor care controleaza functiile involuntare ale corpului, cum ar fi inima si frecventa respiratiei, activitatea gastrointestinala, functia sexuala si tensiunea arteriala.

Neuropatia autonoma poate crea dificultati mai mari, unei persoane cu diabet zaharat, in depistarea nivelului foarte scazut al zaharul din sange.

Progrese inregistrate in tratarea neuropatiilor

Cercetatorii continua sa investigheze cauzele si modul in care apare neuropatia diabetica. Ei cauta, de asemenea, optiuni de tratament mai eficace, de exemplu, medicamente care inhiba sau atenueaza semnele durerii.

Rezultatele unui studiu de laborator, publicat in 2013, sugereaza ca medicamentele care vizeaza canalele de calciu de tip T ale neuronilor, pot ajuta la limitarea durerii asociate neuropatiei diabetice, fara risc de dependenta.

Un studiu din 2015 a constatat ca, atunci cand oamenii de stiinta au blocat anumite proteine membranare la sobolani, sobolanii au perceput mai putin durerea in regiunea creierului, cel mai adesea implicat in transmiterea semnalelor de durere.

Oamenii de stiinta cauta, de asemenea, terapii de stimulare a maduvei spinarii (SMS). Un studiu din anul 2016, efectuat pe sobolani, a constatat ca SMS, repetata timpuriu, poate ajuta la reducerea si inhibarea durerii neuropatice prin stimularea sistemului endocanabinoid si prin activarea anumitor receptori.

Medicamente care vizeaza molecule numite gangliozide, care se afla la suprafata celulelor nervoase, ar putea oferi o optiune de tratament pentru tulburarile neurodegenerative, spun unii cercetatori. Gangliozidele par sa influenteze capacitatea creierului de a forma noi legaturi nervoase.

Autorii unui studiu din 2016 au constatat ca eliminarea unui gangliozid specific, a imbunatatit vindecarea ranilor si a inhibat durerile neuropatice la soareci.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere