Exista savoare si fara zahar: 4 ceaiuri pe care le poti savura fara indulcitori artificiali

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Ceaiuri pentru diabet | 7 februarie 2020

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Beneficiile consumului de ceai sunt nenumarate, de la reducerea riscului de atac de cord si atac cerebral si pana la slabit si protejarea oaselor. Dar pentru a te bucura de toate beneficiile lui si a fi sigur ca bei o cana de sanatate, este important sa respecti o regula: sa nu indulcesti ceaiul. Asiaticii nu pun niciodata zahar in cana de ceai, nu doar din cauza efectelor negative pe care le aduce sanatatii, dar si pentru ca acest lucru ii priveaza de aromele pe care le ofera fiecare tip de ceai.

Chiar daca iti place un gust mai dulce si iti este greu sa renunti la zahar sau miere, noi iti garantam ca este doar o chestiune de exercitiu. In timp, vei simti mai bine mirosul si gustul plantelor si vei putea chiar stabili daca ceaiul consumat este unul de calitate sau nu.

Plus ca avem o veste buna pentru tine. Exista ceaiuri pe care le poti consuma fara zahar si care vor avea un gust bun. Am ales pentru tine patru ceaiuri cu care sa incepi calatoria in arta ceaiului si a savurarii gustului naturii.

Ceaiul de fructe

Ceaiul de fructe este usor diferit de alte tipuri de ceai, pentru ca… nu este chiar ceai. Ceaiul de fructe are fructe uscate, uneori combinate cu flori, condimente si ierburi. Daca un ceai de fructe este preparat corect, acesta ar trebui sa aiba un gust dulce si fructat, plin de aroma, pe care il vei putea savura fara zahar si, cel mai important, vei beneficia de toate proprietatile sale.

Ceaiul de fructe contine vitamine si antioxidanti si este excelent pentru curatarea organismului de toxine si mentinerea sistemului imunitar puternic.

Ceaiul alb

Gustul ceaiului alb este delicios! Nu il poti compara cu nimic, nici cu ceaiul negru, nici cu cel verde, deoarece este o calatorie total diferita. Ceaiul alb are o aroma rafinata, subtila, pentru care nu doar ca nu ai nevoie de niciun strop de zahar, dar ar fi si pacat sa nu-l savurezi asa cum este. Ce ii confera ceaiului alb aroma sa? In cazul ceaiului alb, frunzele sunt recoltate cand sunt foarte tinere. Sunt apoi usor oxidate, ceea ce da nastere unei unui ceai sanatos si deosebit. Modul de realizare a ceaiului alb ii confera un beneficiu important: o cantitate considerabila de antioxidanti naturali, cu proprietati anti-imbatranire.

Ceaiul de plante

 

Uita de ideea preconceputa ca infuziile de plante sunt doar pentru zilele in care esti bolnav. Ele se pot transforma in desertul tau favorit, avand o aroma de care nici nu stiai ca iti lipseste. Si lipsa zaharului nu te va afecta deloc, pentru ca, spre deosebire de alte ceaiuri, cele de plante sunt facute uneori cu indulcitori naturali, precum fructe uscate, radacini de tot felul, chiar si bucati de ciocolata si coji de cacao.

Ceaiurile de plante vin in toate formele, in combinatii de flori si condimente, fructe, plante si condimente sau chiar doar plante medicinale. In aceste conditii, nevoile lor de preparare sunt diferite, unele ierburi fiind puternice si dominante, altele usoare si delicate. Un sortimente de ceai de calitate va avea pe ambalaj scris ce cantitate de plante sa foloseste la prepararea ceaiului, la ce temperatura si pentru cat timp. Și este esential sa tii cont de aceste instructiuni pentru a te bucura de un ceai asa cum meriti.

Daca insa ai aruncat ambalajul si nu mai tii minte instructiunile, retine doua mici secrete dupa care sa te ghidezi atunci cand prepari ceaiul de plante:

  • Daca gustul este prea bland si insesizabil, lasa ceaiul la infuzat pentru o perioada mai lunga de timp sau la o temperature mai mare. Anumite ceaiuri de plante au nevoie de o temperature mai mare pentru a oferi intreaga lor aroma. Iar daca prepari un ceai cu flori mai mari, ai grija ca infuzorul de o dimensiune pe masura, pentru a oferi florilor spatiu suficient pentru a se deschide.
  • Daca gustul este prea amar, data viitoare lasa ceaiul mai putin timp si la o temperature mai scazuta. De asemenea, foloseste o cantitate mai mica de plante.

Beneficiile ceaiului de plante sunt nenumarate, printre care: relaxare, somn mai bun, slabit, sistem imunitar mai puternic, previne racelile, diminueaza stresul si detoxifica organismul. Alege combinatia care iti place, in functie de nevoia pe care o ai si bucura-te de aroma sa naturala.

Ceaiul rooibos

O alta varianta de ceai pe care o poti savurat fara zahar oricand ai nevoie de o licoare de rasfat este ceaiul rooibos. Este incredibil de bland, cu o dulceata naturala, perfect atat dimineata, cat si seara. Si daca stresul tau este ca deseori uiti ceaiul la infuzat, trebuie sa stii ca ceaiul rooibos reactioneaza foarte bine chiar si in aceste situatii, pastrand gustul dulce si aroma bogata, cu note lemnoase. Explicatia? Rooibos provine de la o planta diferita de ceaiuri traditionale, avand un nivel de teanina mai scazut, ceea ce elimina din start ca o infuzare de prea lunga durata sa ii confere un gust amar, cum se mai intampla in cazul ceaiului verde, de exemplu, daca il uiti la infuzat.

Ceaiul rooibos nu are vitamine sau minerale, dar este plin de antioxidanti, ajuta persoanele care sufera de boli de inima si este singurul care contine antioxidantul numit aspalathin, care, conform studiilor pe animale, are proprietati benefice pentru cei care sufera sau au riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere