Glaucomul, una dintre complicatiile diabetului

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boala a ochiului care poate duce la pierderea vederii datorita deteriorarii retinei si a nervului optic. Riscul de aparitie a glaucomului creste odata cu varsta. Persoanele cu diabet zaharat au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta glaucom precum si alte probleme oculare. De asemenea, pacientii care au retinopatie diabetica au un risc crescut de aparitie a glaucomului. Acest lucru se intampla, mai ales daca are loc o crestere anormala a vaselor de sange, care poate aparea ca rezultat al retinopatiei si care blocheaza drenajul natural al ochiului.

Glaucomul se formeaza de la presiunea intraoculara crescuta, ce determina un drenaj incetinit al umorii apoase, care astfel se acumuleaza in camera anterioara a ochiului. Presiunea afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei si nervul optic, iar vederea este pierduta treptat, deoarece retina si nervul sunt deteriorate.

Glaucomul este cauzat de o cantitate excesiva de presiune a fluidului de pe nervul din spatele ochiului. Atunci cand lichidul din interiorul ochiului nu se scurge in mod corespunzator dintr-o acumulare de presiune in interiorul ochiului, rezulta o alta problema a ochiului la pacientii cu diabet zaharat numita glaucom. Presiunea dauneaza nervilor si vaselor din ochi, provocand modificari ale vederii.

Tipuri de glaucom

  • Glaucom unghi deschis,
  • Glaucom unghi inchis,
  • Glaucom neovascular

Glaucomul cu unghi deschis, cel mai des intalnit, este un proces gradual in care deteriorarea poate sa nu fie evidenta pana la etapele ulterioare. In general, nu are simptome vizibile cel putin nu in stadiile incipiente.

Glaucomul cu unghi inchis tinde sa afecteze doar un singur ochi si poate fi caracterizat printr-o crestere brusca a presiunii oculare, ducand la aparitia durerii, provocand durere, greata si efecte vizuale.

Glaucomul neovascular este posibil sa nu produca mereu o pierdere brusca si severa a vederii. Insa acesta este posibil sa fie in stransa legatura cu retinopatia diabetica sau sa o insoteasca. Acest tip de glaucom apare în urma formării de ”neovase” (vase noi de sânge) care apar în retinopatia diabetică.

Care sunt simptomele glaucomului

Glaucomul are foarte putine simptome mai ales daca boala se afla intr-un stadiu incipient. Foarte rar pacientul poate acuza simptome precum dureri de cap, dureri de ochi sau vedere incetosata.
Totusi, in cazul glaucomului, caracteristice sunt trei simptome principale:

  • cresterea presiunii intraoculare,
  • ingustarea campului vizual,
  • modificarile nervului optic.

In ce consta tratamentul

In situatia unui glaucom, pacientii au nevoie de tratament constant, pentru mult timp, obligatoriu sub supravegherea medicului oftalmolog. De multe ori, tratamentul incepe cu administrarea preparatelor medicamentoase: in ochi se pun anumite solutii care au rolul de a diminua presiunea intraoculara sau se administreaza comprimate, care imbunatatesc alimentatia nervului optic si a membranei retiniene. Altfel spus, glaucomul va fi pentru inceput tratat cu picaturi pentru ochi pentru a scadea presiunea oculara.

Pacientilor care nu raspund la astfel de tratamente li se vor aplica operatia cu laser sau inteventia chirurgicala. Concret, tratamentul depinde de tipul de glaucom si de severitatea problemei si poate include utilizarea de medicamente, laser sau chirurgie.

Tratamentul glaucomului cu unghi deschis – cea mai comuna forma de glaucom – necesita scaderea presiunii ochiului prin cresterea drenajului umorului apos sau scaderea productiei de lichid. Medicamentele pot realiza ambele obiective.

Cum se face preventia

Pot fi prevenite problemele grave ale ochilor la pacientii cu diabet zaharat numai daca se efectueaza un control oftalmologic care sa cuprinda si screeningul glaucomului anual, in cabinetul medicului oftalmolog.

Cum vede un pacient cu glaucom

Asa vede un om sanatos Asa vede un pacient cu nervul optic afectat
Etichete: / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere