In tratamentul diabetului, comunicarea medic-pacient esentiala

Anca Rusen | Rubrica: Comunicarea cu pacientul | 11 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o boala cronica care necesita ingrijire medicala, tratament toata viata. Implicarea pacientilor cu diabet in propriul tratament este foarte importanta. Ei trebuie sa isi inteleaga in primul rand boala, sa stie de ce nu au voie anumite lucruri, sau de ce trebuie sa-si schimbe radical stilul de viata. Daca nu inteleg boala, daca nu respecta tratamentul si nu existe bune interactiuni medic-pacient, boala de fond nu va fi corect gestionata. Reducerea riscurilor in diabet se poate realiza prin buna gestionarea a nivelului de zahar in sange, prin controala periodice efectuate cu simt de raspundere.

Managementul diabetului este esential atunci cand se doreste amanarea sau macar diminuarea gravitatii complicatiilor acestei boli.

Astazi, la nivel global asistam la o adevarata pandemie a diabetului zaharat. Mai mult, conform specialistilor de la Asociatia Americana de Diabet pana in 2025, prevalenta diabetului zaharat va creste ingrijorator.

Totodata, impactul diabetului zaharat asupra populatiei este enorm din cauza complicatiilor cronice pe care boala le genereaza. Mai ales, complicatiile cardiovasculare. Aceste complicatii cronice scad calitatea vietii pacientului, scad autonomia bolnavilor, cresc numarul zilelor de spitalizare.

Cum se reduc consecintele grave ale diabetului zaharat:

Esentiala este depistarea precoce a bolii, tratarea pacientilor odata diagnosticate, prevenirea instalarii complicatiilor, accesul la tratament specific in cazul in care complicatiile s-au agravat. Foarte importanta este colaborare dintre diabetolog, cardiolog, nefrolog, neurologi, oftalmologi, podiatri. Un rol destul de important il are si accesul pacientului la consiliere psihologica, depresia fiind deseori intalnita la acestia.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Factori de risc diabet zaharat de tip 1

Aerul poluat poate creste riscul de diabet zaharat de tip 2

Care sunt cele mai potrivite perioade ale zilei pentru a-mi testa glicemia?

Dieta diabeticului de sarbatori

Cum alegeti medicul specialist pentru diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere