In tratamentul diabetului, comunicarea medic-pacient esentiala

Anca Rusen | Rubrica: Comunicarea cu pacientul | 11 aprilie 2019

Diabetul zaharat este o boala cronica care necesita ingrijire medicala, tratament toata viata. Implicarea pacientilor cu diabet in propriul tratament este foarte importanta. Ei trebuie sa isi inteleaga in primul rand boala, sa stie de ce nu au voie anumite lucruri, sau de ce trebuie sa-si schimbe radical stilul de viata. Daca nu inteleg boala, daca nu respecta tratamentul si nu existe bune interactiuni medic-pacient, boala de fond nu va fi corect gestionata. Reducerea riscurilor in diabet se poate realiza prin buna gestionarea a nivelului de zahar in sange, prin controala periodice efectuate cu simt de raspundere.

Managementul diabetului este esential atunci cand se doreste amanarea sau macar diminuarea gravitatii complicatiilor acestei boli.

Astazi, la nivel global asistam la o adevarata pandemie a diabetului zaharat. Mai mult, conform specialistilor de la Asociatia Americana de Diabet pana in 2025, prevalenta diabetului zaharat va creste ingrijorator.

Totodata, impactul diabetului zaharat asupra populatiei este enorm din cauza complicatiilor cronice pe care boala le genereaza. Mai ales, complicatiile cardiovasculare. Aceste complicatii cronice scad calitatea vietii pacientului, scad autonomia bolnavilor, cresc numarul zilelor de spitalizare.

Cum se reduc consecintele grave ale diabetului zaharat:

Esentiala este depistarea precoce a bolii, tratarea pacientilor odata diagnosticate, prevenirea instalarii complicatiilor, accesul la tratament specific in cazul in care complicatiile s-au agravat. Foarte importanta este colaborare dintre diabetolog, cardiolog, nefrolog, neurologi, oftalmologi, podiatri. Un rol destul de important il are si accesul pacientului la consiliere psihologica, depresia fiind deseori intalnita la acestia.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Factorii de risc ai diabetului

Specialist: Parintii sa implice copilul in cumpararea alimentelor

Rolul familiei in schimbarea stilului de viata, hotarator

Psiholog: “Trebuie sa le aratam parintilor ca nu sunt singuri in fata diabetului”

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate