Masurarea glicemiei

Sursa News Medical

Masurarea glicemiei este una dintre cele mai importante metode efectuate in evaluarea clinica.

Principalele modalitati de masurare a nivelului glucozei din sange sunt descrise mai jos:

  • Zahar din sange pe nemancate sau glicemie masurata dis de dimineata – Pentru acest test, nivelul zaharului din sange este masurat dupa 8 ore de la ultima masa, de obicei a doua zi dis de dimineata.

  • Zahar in sange post-prandial – Aici, nivelul glucozei din sange este evaluat la doua ore dupa masa.

  • Testul de toleranța la glucoza orala (TTGO) – Mai multe probe de sange sunt luate la intervale de timp, dupa ce o doza de glucoza este administrata oral sau injectabil. Acest test ofera, in esența, informatii despre capacitatea organismului de a gestiona o cantitate de zahar din sange și de a reduce nivelul la normal.

  • Hemoglobina glicozita sau analiza HbA1c – Acesta este un test special care masoara pe termen lung nivelul zaharului din sange. in cazul in care valorile sunt peste 6,5 se presupune ca este vorba de valori oscilante ale glicemiei la un moment dat in ultimele doua sau trei luni.

  • Glicemia din sange poate fi, de asemenea, testata in orice moment al zilei pentru a obține un rezultat aleatoriu al nivelului de zahar din sange. Un dispozitiv portabil numit glucometru ofera o citire a zaharului din sange folosind doar o mica picatura de sange luata din varful degetului. Glicemia in mod aleatoriu nu este, de obicei, un test de diagnostic si este utilizata pentru monitorizarea regulata a nivelului de glucoza.

Nivelul normal al glucozei din sange

  • Zaharul in sange inainte de a mancaUn nivel normal al zaharului din sange este de 70-100 mg / dl. Nivelul glucozei in sange este considerat deficitar atunci cand cuprins intre 101 și 125 mg / dl. Apare suspiciunea de diabet atunci cand nivelul zaharului depaseste 126 mg/dl.

  • Un nivel post-prandial al zaharului in sange, dupa 2 ore de la masa, indica diabetul daca valoarea lui este peste 200 mg/dl.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Valori anormale ale glicemiei

Cum afecteaza glicemia ridicata circulatia sangelui?

Ce este nefropatia diabetica?

Mastopatia diabetica: complicatie a diabetului zaharat

Controlul diabetului

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate