Mergi la medic sa previi amputarea piciorului diabetic

Anca Rusen | Rubrica: Piciorul diabetic | 29 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Piciorul diabetic este une dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului zaharat. Pacientii cu diabet zaharat prezintă un risc substantial crescut de aparitie a ulcerelor piciorului, in special in prezenta neuropatiei, a traumatismului piciorului si a deformarii picioarelor. Mergi la medic sa previi amputarea piciorului diabetic.

Medicii spun ca in cazul unui bolnav cu picior diabetic este esentiala preventia tocmai pentru a nu se ajunge la amputare. Astfel, trebuie sa fie in primul rand identificat un picior diabetic cu risc, sa se stabileasca un plan de tratament si apoi sa fie examinat periodic. Importanta este si educatia familiei, dar si tratamentul semnelor pre-ulcerative. Foarte important este ca pacientul sa poarte incaltaminte adecvata.

Picior diabetic simptome

Principalele simptome ale piciorului diabetic sunt: umflarea si inrosirea piciorului, ulceratii, sangerari, sensibilitatea redusa la nivelul piciorului, senzatie de amortire sau de furnicaturi, miros neplacut al picioarelor, glicemia este mica si apar tremuraturi.

Exista numerosi factori de risc pentru dezvoltarea unei infectii la nivelul piciorului in cazul celor cu diabet zaharat. De exemplu, pierderea senzatiei de protectie si a pielii uscate predispun la descompunerea pielii, iar boala arteriala periferica s-a dovedit a creste substantial riscul infectarii unei rani.

Pacientul trebuie sa ajunga la medic urgent daca are o infectie la nivelul piciorului, iar medicul il va consulta, i se vor face analize de sange, cultura plagilor, biopsia osoasa, uneori se fac teste imagistice.

Tratament picior diabetic

Tratamentul infectiilor piciorului diabetic are ca scop prevenirea raspandirii infectiilor in tesuturile profunde, in os, si astfel sa fie evitata nedorita amputatie.

Amputatie picior diabetic

Amputatia este o interventie chirurgicala cu un impact emotional foarte puternic asupra pacientului. Acestuia ii este limitata capacitatea de a se deplasa, de a se ingriji singur si de a obtine venituri. Astfel incat, poate sa aiba un impact important asupra familiei, asupra vietii profesionale si a celui sociale. Sunt pacienti care au ca prima reactie refuzul hotarat ca apoi sa constientizeze consecintele si isi dau acordul pentru operatie.

De aceea, medicii sustin ca in cazul pacientului cu o infectie la picior controlul glicemic este vital.

Pacientii cu infectii severe la picior au nevoie de spitalizare, insa cei cu infectii usoare pot fi tratati ambulatoriu. De asemenea, in cazul unor plagi infectate este necesara terapia antimicrobiana. Infectiile usoare si moderate pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor orale.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

 

 

 

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Evidenta medicala – Studiu clinic randomizat

Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Ulcerul reprezinta riscul major al problemelor piciorului diabetic

In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere