Obezitatea pediatrica

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Obezitatea pediatrica sau obezitatea infantila a devenit o problema reala de sanatate publica din ce in ce mai mare in ultimii ani. Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), la nivel global, unul din trei copii cu varsta de 11 ani este supraponderal sau obez.

In Romania, studiile efectuate, au aratat ca unul din patru copii de 8 ani este supraponderal si unul din zece copii, de aceeasi varsta, este obez, adica 26, 75% sunt supraponderali si 11.6% sunt obezi.

Numarul de copii supraponderali sau obezi s-a triplat in ultimle decenii si este in continua crestere. Planeta se confrunta cu un fenomen fara precedent care va crea in final adultii obezi si bolnavi din viitor. Din pacate copilul obez de azi, va fi in viitor adultul obez si bolnav.

Obezitatea in sine este o boala si ea trebuie diagnosticata si tratata ca atare. Ea predispune la aparitia altor boli grave, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia sau bolile cardiovasculare. In final duce la decesul pacientului, deces survenit din cauza complicatiilor cardiovasculare cel mai adesea.

Cum diagnosticam obezitatea la copil?

Primul lucru este de datoria parintilor, sa observe ca fiul/fiica lor a luat in greutate si sa apeleze la un medic specializat in nutritie. Daca familia nu observa acest lucru atunci este obligatia profesorilor din scoala sa atraga atentia parintilor si sa ii trimita pe acestia la un medic specializat.

In cabinetul medicului copilul va fi masurat si cantarit si se vor calcula greutatea ideala pe care copilul ar fi trebuit sa o aiba, indicele de masa corporala (IMC) si se va evalua daca cresterea este una normala.

Greutatea ideala a unui copil se calculeaza dupa formula: varsta inmultita cu 2 plus 9. Daca un copil are 5 ani, atunci el va trebui sa abia 5×2 +9 = 19 kg. Sigur, aceasta formula este doar orientativa, dar ofera date ce pot orienta catre o valoare corecta a gretuatii ideale a copilului.

Parintii pot folosi aceasta formula, acasa la ei, si daca observa ca cifra a depasit valoarea care trebuia sa fie pentru varsta copilului sa ia masuri imediate. Nu trebuie sa asteptam sa actionam pana cand copilul este deja obez, o putem face din timp, astfel rata de succes va fi mai mare.

Motivele pentru care se ingrasa copii in zilele noastre sunt multiple, dar cele mai importante sunt alimentatia deficitara si lipsa efortului fizic.

Alimentatia deficitara

Alimentatia deficitara poate fi de mai multe feluri. In cele ce urmeaza vom incerca sa exemplificam cateva dintre ele si sa incercam sa oferim sugestii de combatere a lor.

Una dintre greselile frecvente pe care le fac parintii cu copii lor este supra alimentarea. Li se pare unor parinti, dar mai ales unor bunici, ca fiul lor/nepotul lor nu mananca suficent. Ei au ca si grad de comparatie modul in care manaca ei ca si adulti. Vor ca micutul sa manace la fel de mult ca si ei, portiile sa fie identice. Ei bine, nu este corect sa procedam asa. Copilul nu are stomacul de dimensiunea parintilor sau a buncilor si nici nu ii trebuie atat de multa mancare.

Obligand copilul sa manace cat i se pune in farfurie, i se va mari volumul stomacului si se va ingrasa, apoi devenind obez. Aceasta practica trebuie sa inceteze. Copilul va manca portii mult mai mici decat ale parintilor si nu va fi obligat sa termine „tot din farfurie” doar de dragul de a fi mancat „bine”.

Dulciurile concentrate

O alta gresala majora pe care o fac parintii sau bunicii este sa dea copiilor dulciuri concentrate, in special ca si recompensa. De cate ori nu ati auzit?: „daca esti cuminte, iti iau ciocolata”. Si aceasta este o tactica gresita, copilul nu trebuie sa asocieze recompensa cu dulcele. Nu este interzis sa dam ocazional copiilor dulciuri, insa o vom face intr-un mod natural si niciodata ca recompensa pentru faptele lui bune.

In cazul copiilor mai mari, intervine problema asociata banilor de buzunar. In cazul in care copilul va avea la el bani de buzunar, va fi tentat sa isi cumpere din comert dulciuri concentrate, sucuri cu zahar sau alimente de la fast-food. Acest lucru va duce in timp la acumularea de kilograme. Copilul trebuie sa primeasca la el un pachet, la scoala, pachet care sa contina lucruri sanatoase, printre care si un fruct, nu bani pentru a-si achizitiona singur mancarea pentru ca parintii nu au timp sau chef sa le faca pachet.

Lipsa activitatii fizice

Cumulat cu o alimentatie proasta, lipsa activitatii fizice, duce la suprapondere si la obezitate. In vremurile generatiilor celor nascuti inainte de 1990, adica cei din 1980 sau 1970, se obisnuia iesitul in fata blocului si jucatul cu ceilati copii. In vremurile noastre, copii nu mai sunt lasati afara pentru ca nu mai este sigur, au aparut o sumedenie de pericole si astfel parintii prefera sa ii tina in casa la televizor, calculator sau tableta.

Dupa programul de munca sau in weekend parintii nu au timp sau poate nu au disponibilitate de a merge cu copii la activitati fizice. Unii motiveaza prin lipsa posibilitatilor financiare. Ei bine, dragi parinti, nu costa nimic sa mergeti in parc sa alergati sau poate chiar sa va plimbati cu copilul dumneavoastra. Trebuie doar sa va doriti sa aveti un copil sanatos.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere