Propunere de reglementare prin lege a unui program national de preventie in diabet

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Stiri diverse | 19 decembrie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Sapte din zece romani diagnosticati cu diabet au ajuns pentru prima oara la medic in stadii avansate ale bolii cu complicatii deja instalate. Potrivit unui studiu, in Romania, costurile se ridica la 581 mil. euro/ an, reprezentand un cost de 586 euro/an/ pacient cu diabet, se precizeaza intr-un comunicat emis de Forumul Roman de Diabet.

Comunitatea medicala face un apel catre decidenti pentru a initia un proiect de lege privind un program national de preventie in diabet, avand in vedere ca in Romania, unul din zece romani sufera de diabet si doar jumatate dintre acestia se trateaza.

Forumul Roman de Diabet a inaintat deja celor doua comisii din Parlament un set de principii

Printre recomandarile specialistilor in diabet, nutritie si boli metabolice pentru constructia unui program national de preventie in diabet se numara:

• Masuri coordonate in domeniul educatiei pentru un stil de viata sanatos si screening pentru depistarea precoce a diabetului, precum si acces in timp util la tratamentul necesar;

• Colaborarea intre specialitati, ca mecanism de complementaritate fata de ce exista azi;

• Organizarea unui registru de diabet si prediabet este esentiala pentru urmarirea evolutiei starii de sanatate a persoanelor aflate la risc si pentru un management eficient al celor deja diagnosticati. Transparentizarea acestor date este fundamentala pentru urmarirea performantei medicale, dar si pentru optimizarea continua a politicilor de sanatate in domeniu;

• Un mesaj important este acela ca populatia trebuie sa ajunga sa constientizeze ca diabetul poate fi prevenit sau tinut sub control. Dar, pentru aceasta, avem nevoie de sprijin si implicare din partea autoritatilor locale pentru a oferi comunitatilor infrastructura adecvata pentru un stil de viata sanatos (alimentatie corecta, activitati sportive, acces la informatii etc.).

Dincolo de prevalenta mare in Romania, diabetul este cauza unor complicatii severe, care presupun costuri foarte ridicate. Anual, jumatate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicatiilor.

Potrivit comunicatului citat, cele mai frecvente complicatii ale diabetului in Romania sunt: 40% dintre pacienti au ochiul diabetic, 37,5% – complicatii cardiovasculare, 18% – complicatii renale si 36,6% sufera de neuropatie diabetica.

Etichete: preventie diabet, complicatii diabet, diagnosticare diabet, stil de viata sanatos, forumul roman de diabet

Etichete: / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Ce este prediabetul?

Diabetul are miros?

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Informatii referitoare la hemoglobina glicozilata (HbA1c)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere