Reguli pentru antrenamente fizice intense necesare pacientilor cu diabet zharat tip 1

Anca Rusen | Rubrica: Sport - viata activa | 8 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Sportul este esential pentru mentinerea sanatatii oricarui om. In cazul pacientilor cu diabet zaharat exercitiile fizice sunt chiar recomandate, insa atunci cand acestia fac antrenamente puternice, persoanele cu diabet zaharat tip trebuie sa stie cum sa-si ajusteze dozele de insulina sau ce anume sa manance pentru a nu avea probleme legate de oscilarea glicemiilor.

Atentie! Specialistii sustin ca nu trebuie sa aiba loc mai mult de 2-3 antrenamente dificile, grele pe saptamana. Insa cele de intensitate mica sau moderate se pot efectua zilnic, de preferat este sa nu se depaseasca 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana in cazul adultilor. Pentru copii si adolescenti, este bine ca activitatea fizica sa fie zilnica, de minimum 60 de minute.

In functie de tipul de exercitii fizice efectuate, nivelul zaharului din sange este posibil sa scada. Explicatia consta in faptul ca activitatea fizica pleaca de la o glicemie normala dupa injectarea obisnuita a insulinei si odata cu consumarea glicogenului muscular si a rezervelor glucidice, glicemia continua sa scada si se mentine scazuta, deoarece insulina continua sa actioneze. De asemenea, glicemia poate sa creste, fiindca aceasta este  crescuta dinaintea efortului fizic, datorita deficitului de insulina, fie glicemia poate creste in caz de efort fizic intens prin activarea secretiei de hormoni hiperglicemianti precum adrenalina si cortizolul.

Tipuri de activitati fizice si fluctuatia glicemiei

Mersul pe jos, inotul, schiul, baschetul, tenisul sunt de cele mai multe ori asociate cu scaderea glicemiei. Pe de alta parte, exercitiile precum alergatul sau ridicarea greutatilor duc la cresterea glicemiilor. Medicii sustin ca practic toate formele de exercitii fizice, pot produce hipoglicemie dupa ce ele au fost finalizate.

In situatia efectuarii de exercitii aerobice pentru a se evita riscul de hipoglicemie, este indicata reducerea dozelor de insulina sau cresterea aportului de carbohidrati cu 60 de grame pe ora. Totodata, monitorizarea glicemiei trebuie facuta De asemenea, monitorizarea glicemiei trebuie sa aiba loc si inainte, si dupa efectuarea activitatii fizice.

De cele mai multe ori, in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este necesara ajustarea dozei de insulina inainte de efectuarea unei activitati fizice solicitante. Medicii sustin ca este bine sa fie evitata injectarea insulinei in locul care va fi supus efortului. Totodata, este binevenita hidratarea cu minimum 500 ml apa sau bauturi pentru sportivi cu doua sau trei ore inainte de antrenamentul mai solicitant.

Atentie! In situatia in care glicemia a scazut sub 90 mg/dl inaintea activitatii fizice este foarte important ca persoana in cauza sa ia un supliment glucidic (de exemplu, 2 cuburi de zahar). Iar dupa efectuarea antrenamentului solicitant este indicat sa se consume o gustare cu glucide si proteine.

 

 

 

Etichete: / /

Pe acelasi subiect:


Cincisprezece beneficii ale sucului de rodie pentru sanatate

Controlul zaharului din sange la pacientul cu diabet zaharat tip 1

Controlul glicemiei la pacientul cu diabet zaharat tip 1

Cum pot verifica daca HbA1c este in limite normale?

Care sunt cele mai potrivite perioade ale zilei pentru a-mi testa glicemia?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere