Anca Rusen | Rubrica: Sport - viata activa | 8 octombrie 2018
Sportul este esential pentru mentinerea sanatatii oricarui om. In cazul pacientilor cu diabet zaharat exercitiile fizice sunt chiar recomandate, insa atunci cand acestia fac antrenamente puternice, persoanele cu diabet zaharat tip trebuie sa stie cum sa-si ajusteze dozele de insulina sau ce anume sa manance pentru a nu avea probleme legate de oscilarea glicemiilor.
Atentie! Specialistii sustin ca nu trebuie sa aiba loc mai mult de 2-3 antrenamente dificile, grele pe saptamana. Insa cele de intensitate mica sau moderate se pot efectua zilnic, de preferat este sa nu se depaseasca 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana in cazul adultilor. Pentru copii si adolescenti, este bine ca activitatea fizica sa fie zilnica, de minimum 60 de minute.
In functie de tipul de exercitii fizice efectuate, nivelul zaharului din sange este posibil sa scada. Explicatia consta in faptul ca activitatea fizica pleaca de la o glicemie normala dupa injectarea obisnuita a insulinei si odata cu consumarea glicogenului muscular si a rezervelor glucidice, glicemia continua sa scada si se mentine scazuta, deoarece insulina continua sa actioneze. De asemenea, glicemia poate sa creste, fiindca aceasta este crescuta dinaintea efortului fizic, datorita deficitului de insulina, fie glicemia poate creste in caz de efort fizic intens prin activarea secretiei de hormoni hiperglicemianti precum adrenalina si cortizolul.
Mersul pe jos, inotul, schiul, baschetul, tenisul sunt de cele mai multe ori asociate cu scaderea glicemiei. Pe de alta parte, exercitiile precum alergatul sau ridicarea greutatilor duc la cresterea glicemiilor. Medicii sustin ca practic toate formele de exercitii fizice, pot produce hipoglicemie dupa ce ele au fost finalizate.
In situatia efectuarii de exercitii aerobice pentru a se evita riscul de hipoglicemie, este indicata reducerea dozelor de insulina sau cresterea aportului de carbohidrati cu 60 de grame pe ora. Totodata, monitorizarea glicemiei trebuie facuta De asemenea, monitorizarea glicemiei trebuie sa aiba loc si inainte, si dupa efectuarea activitatii fizice.
De cele mai multe ori, in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este necesara ajustarea dozei de insulina inainte de efectuarea unei activitati fizice solicitante. Medicii sustin ca este bine sa fie evitata injectarea insulinei in locul care va fi supus efortului. Totodata, este binevenita hidratarea cu minimum 500 ml apa sau bauturi pentru sportivi cu doua sau trei ore inainte de antrenamentul mai solicitant.
Atentie! In situatia in care glicemia a scazut sub 90 mg/dl inaintea activitatii fizice este foarte important ca persoana in cauza sa ia un supliment glucidic (de exemplu, 2 cuburi de zahar). Iar dupa efectuarea antrenamentului solicitant este indicat sa se consume o gustare cu glucide si proteine.