Controlul zaharului din sange la pacientul cu diabet zaharat tip 1

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Controlul glicemiei este foarte important si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 nu numai in cazul celor cu tipul 2. Pacientii cu tipul 1 trebuie sa isi masoare si ei glicemia si sa stie ce sa faca atunci cand valorile sunt prea mici sau prea mari.

Tratamentul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 poate fi prin dieta, prin antidiabetice orale, prin pastile si insulina sau doar prin insulina. In functie de tratament recomnadarile de testare a glicemiei sunt diferite.

Controlul glicemiei si testele de glicemie

Ministerul Sanatatii nu deconteaza gratuit teste de glicemie decat pentru pacientii care sunt in tratament cu insulina. Pacientii aflati in tratament cu dieta sau anti diabetice orale, trebuie sa isi achizitioneze singuri glucometrele si testele de glicemie.

In cazul pacientilor tratati doar prin dieta si exercitiu fizic, testarea glicemiei nu este obligatorie, insa este indicata sa fie efectuata macar o data pe saptamana, dimineata pe nemancate si ori de cate ori pacientului ii este rau.

Pacientii tratati cu anti diabetice orale au recomandarea de a-si masura glicemia cel putin de doua ori pe saptamana si ori de cate ori le este rau. Nici acestor pacienti nu li se deconteaza de catre Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat motiv pentru care ei vor trebui sa isi cumpere testele.

Cel mai important lucru este ca pacientii sa stie ce sa faca cu valoarea de glicemie obtinuta. Astfel, daca ei vad o valoare mica (sub 70 mg/dl) sau o valoare mare (peste 150 mg/dl) care se repeta in mai multe zile, ei trebuie sa mearga la medicul lor diabetolog sa ii arate aceste valori. Medicul diabetolog va sti cum sa modifice tratamentul pacientului in functie de nevoile acestuia, fie va mai scadea dozele de medicatie, fie le va creste sau va adauga ceva in schema de tratament.

Pacientii aflati in tratament cu anti diabetice orale si o singura priza de insulina bazala pe zi trebuie sa isi monitorizeze glicemia in fiecare dimineata pe nemancate pentru a-si ajusta doza de insulina in consecinta. Ei mai trebuie sa isi masoare glicemia si ori de cate ori le este rau. In cazul acestor pacienti li se dau gratuit 100 de teste de glicemie la fiecare 3 luni.

Ajustarea dozelor de insulina

Ajustare a dozei de insulina bazala se face in functie de valoarea glicemiei de dimineata, luata pe nemancate, in 3 zile consecutive, astfel:

  • daca media glicemiilor din 3 zile consecutive este intre 80 si 130 mg/dl, atunci doza va ramane neschimbata;
  • daca media glicemiilor din 3 zile consecutive este mai mare de 130 mg/dl atunci doza de insulina bazala, de seara, se va creste cu 2 unitati;
  • daca media glicemiilor din 3 zile consecutive este mai mica de 80 mg/dl atunci doza de insulina bazala, de seara, se va scadea cu 2 unitati.

Pacientul trebuie sa efectueze zilnic testarea glicemiei dimineta si sa calculeze media la 3 zile, iar mai apoi in functie de valoarea medie sa ajusteze dozele de insulina bazala. Pentru a vedea ce inseamna insulina bazala, va rugam sa accesati articolul :” Tipuri de insulina”.

In cazul pacientilor aflati in tratament cu insulina premixata, in doua prize pe zi acestia trebuie sa isi masoare glicemia dimineta inainte pe nemancate si seara inainte de cina. Ei vor ajusta dozele de insulina in functie de valorile obtinute. Acesti pacienti trebuie sa isi mai ia glicemia ori de cate ori le este rau pentru a verifica daca starea lor de rau nu este datorata glicemiei.

Pentru a vedea ce inseamna insulina premixata, va rugam sa accesati articolul :”Totul despre insulina”.

Tratament cu insulina in regim bazal-bolus

In cazul pacientilor care se afla in tratament cu insulina in regim bazal-bolus ei vor trebui sa isi faca glicemia de cel putin 4 ori pe zi:

  • dimineata pe nemancate;
  • inainte de masa de pranz;
  • inainte de cina;
  • inainte de culcare.

Acesti pacienti mai pot efectua glicemia si la doua ore dupa masa pentru a vedea daca doza de insulina a fost corecta si isi mai pot lua glicemia ori de cate ori le este rau pentru a fi siguri ca starea lor de rau nu are legatura cu valoarea glicemiei.

Dozele de insulina ale pacientilor aflati in tratament cu insulina in regim bazal-bolus vor fi ajustate in functie de valorile glicemiei de dimineata, insulina bazala, si in functie de glicemiile de dinainte de mese in cazul insulinei rapide.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere