Controlul glicemiei la pacientul cu diabet zaharat tip 1

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

 

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 urmeaza tratament cu insulina, motiv pentru care ei trebuie sa isi masoare in mod frecvent valoarea glicemiei pentru a stii ce doza de insulina sa isi faca.

Prin Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat, program al Ministerului Sanatatii, se asigura un numar de teste de glicemie sau de senzori pentru fiecare categorie de pacienti in parte:

  • pacientii adulti cu diabet zaharat de tip 1 primesc gratuit 200 de teste de automonitorizare a glicemiei la fiecare 3 luni;
  • pacientii copii, sub 18 ani, cu diabet zharat de tip 1, fara senzor, primesc gratuit 400 teste de automonitorizare a glicemiei la fiecare 3 luni;
  • pacientii, fie ei adulti fie copii, care beneficiaza de senzori de glicemie, primesc 2 senzori de glicemie pe luna si primesc 200 de teste de monitorizare a glicemiei la 3 luni.

Testarea glicemiei

Testarea glicemiei este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1, ei trebuind sa isi ajusteze dozele de insulina in functie de valorile obtinute pe glucometru sau pe senzor. Fiecare categorie de pacienti are indicatiile de testare bine stabilite si le vom detalia in cele ce urmeaza.

Pentru un pacient copil, sub 18 ani, in special pentru cei foarte mici dar si pentru adolescentii si adultii tineri, se recomanda folosirea unui sistem de monitorizare continua care sa arate in permanenta valoarea glicemiei. Pentru a vedea ce sunt sistemele de monitorizare ale glicemeie va rugam sa accesati articolele: „Dispozitive care monitorizeaza diabetul integrate in telefon” si „Senzori de monitorizare continua a glicemiei”.

Monitorizarea glicemiei prin senzori este cea mai usoara si mai utila metoda de a sti ce valoare a glicemiei are pacientul. Mai mult, valorile pot fi transmise si catre telefoanele parintilor si in acest fel acestia stiu tot timpul ce glicemie are copilul lor si pot interveni daca ea scade sau creste prea mult.

Monitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrului

In cazul in care nu este posibila monitorizarea continua a glicemiei prin senzorii de glicemie, deroarece fondurile Ministerului Sanatatii sunt limitate si nu toti pacientii primesc astfel de dispozitive, iar unii parinti nu isi permit sa le achizitioneze, atunci avem varianta monitorizarii glicemiilor cu ajutorul glucometrului.

In cazul pacientilor aflati in tratament cu insulina in regim bazal-bolus (adica 4 sau 5 prize de insulina pe zi rapida si bazala) si in cazul celor aflati in tratament cu pompa de insulina, se vor efectua teste de glicemie dupa cum urmeaza:

  • dimineata pe nemancate pentru a vedea cu ce glicemie se trezeste copilul. Aceasta valoare va fi folosita pentru a ajusta doze de insulina bazala si doza ce va fi efectuata inainte de mic-dejun;
  • la doua ore dupa masa de dimineata pentru a vedea daca doza de la mic-dejun a fost corecta;
  • inainte de masa de pranz pentru a vedea ce doza sa facem inainte de a manca;
  • la doua ore de la masa de pranz pentru a verifica daca doza efectuata inainte de masa a fost corecta;
  • inainte de cina pentru a stabili doza care trebuie efectuata inainte de a manca masa de seara;
  • la doua ore dupa cina pentru a vedea daca doza efectuata la masa de seara a fost corecta si pentru a ne asigura ca pacientul nu se va duce la culcare cu o valoare a glicemei prea mica si va risca sa faca hipoglicemie peste noapte;
  • uneori se mai poate lua o glicemie si in jur de ora 3.00 dimineata, mai ales in cazul copiilor mici, pentru a ne asigura ca valoarea nu a scazut peste noapte si copilul risca sa faca hipoglicemie in somn.

Ajustarea dozelor de insulina

Pacientii aflati in tratament cu insulina in regim bazal-bolus sunt instruiti cum sa isi ajusteze dozele in functie de valorile glicemice si de momentul zilei, pentru a fi cat mai bine controlati. Pentru a vedea tipurile de insulina si actiunea lor va rugam sa accesati articolele: „Totul despre insulina” si „Tipuri de insulina”.

Mai este indicat sa se masoare glicemia ori de cate ori ii este rau copilului, adolescentului sau tanarului cu diabet zaharat de tip 1. In acele momente el trebuie sa isi verifice glicemia pentru a se asigura ca starea lui nu este cauzata de o scadere sau o crestere a glicemiei.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere