Diabetul gestational

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestational se dezvolta la unele femei in cele 9 luni de sarcina, diagnosticul punandu-se dupa saptamana 24 de sarcina. De cele mai multe ori, acest tip de diabet dispare dupa ce se naste copilul. Cu toate acestea, chiar daca diabetul se remite dupa nastere, peste 50% din aceste femei vor dezvolta in timpul vietii diabet zaharat tip 2.

Cauzele diabetului zaharat gestational nu sunt pe deplin cunoscute, insa de regula, acesta dispare dupa ce nasterea a avut loc. Femeile care au avut diabet gestational, sunt in pericol de a dezvolta ulterior in timpul vietii sau la o sarcina urmatoare diabet de tip 2.

Diabetul gestational se instaleaza atunci cand organismul mamei nu este capabil sa utilizeze toata insulina de care are nevoie pentru sarcina. Fara insulina suficienta, glucoza nu poate fi folosita la nivel celular ca si energie, se acumuleaza in sange la niveluri ridicate, practic mama are valori in sange si manifestari de hiperglicemie.

Diabetul gestational apare mai tarziu in sarcina, abia dupa saptamana 24 de sarcina si bebelusul nu este suspus riscului de a avea tulburari de embrioformare – defecte congenitale, asa cum se intampla uneori in cazul bebelusilor a caror mame au diabet zaharat de dinainte de aparitia sarcinii (in special in cazurile prost controlate glicemic- sarcina a aparut pe fondul unor glicemii mari, necontrolate eficient prin tratamentul antidiabetic al mamei- pastile sau insulina).

Exista si posibilitatea ca bebelusul sa fie afectat!

Sunt insa si situatii in care, daca diabetul gestational nu este bine controlat si mai ales nu este tratat, copilul sa fie afectat. Astfel, desi insulina nu poate traversa placenta, glucoza si alti nutrienti pot. Mai exact, glucoza din sange trece prin placenta, iar bebelusul va avea un nivel ridicat de glicemie, de aceea pancresul acestuia va face insulina suplimentara pentru a folosi eficient glucoza din sange. Insulina este un hormon anabolizant (stimuleaza formarea grasimii) si in felul acesta, bebelusul va avea mai multa energie decat are nevoie pentru a se dezvolta, iar ceea ce este in plus, va fi stocata sub forma de grasime.

Toate acestea pot duce la macrosomie sau la un copil care la nastere va avea peste 4 kilograme, si cu risc de a dezvolta probleme respiratorii, dar si obezitate. In consecinta, diabetul gestational provoaca hiperglicemie care poate afecta sanatatea bebelusului si de aceea este absolut necesar controlul lui.

Factorii de risc

  • Varsta mai mare de 25 de ani. Femeile care au peste 25 de ani au sanse mai mari de a dezvolta acest tip de diabet.
  • Istoric familial. Riscul de aparitie este crescut daca mai exista in familie cazuri, sau daca femeia respectiva a mai avut sarcini anterioare cu diabet gestational, sau a dat nastere unui fat peste 4 kilograme.
  • Obezitatea sau supraponderalitate- persoanele care au IMC mare au un risc crescut de a face boala.
  • Rasa. Datele statistice arata ca persoanele afro-americane sau asiatice au risc crescut fata de alte etnii.

Testul de toleranta la glucoza oral (TTGO) –recomandat de ADA (Asociatia Americana pentru Diabet) presupune ca o gravida sa bea 75 de grame de glucoza pulbere dizolvata intr-o cana de apa, masurand glicemia inainte de a bea amestecul de apa-glucoza, la o ora, dar si la 2 ore dupa ingestia glucozei. TTGO va fi efectuat dimineata dupa un post nocturn de cel putin 8 ore (gravida nu va manca in timpul noptii). Trei zile anterior testului pacienta va manca normal (fara restricitie in ceea ce priveste glucidele).

Perioada de recoltare a probei Valori-tinta (maxime normale) recomandate de ADA
Post (glicemie a jeun, pe nemancate) (glucoza 75 grame)
92 mg/dL (5.1 mmol/L)
La 1 ora dupa glucoza 180 mg/dL (10.0 mmol/L)
La 2 ore dupa glucoza 153 mg/dL (8.5 mmol/L)

Interpretarea rezultatelor testului TTGO- ADA:-Daca UNA sau mai multe valori ating sau depasesc valoarea-tinta (pragul) se pune diagnostic de diabet gestational.

Cum se trateaza?

Tratamentul pentru diabetul gestational are scopul de a pastra nivelurile de glucoza din sange egale cu cele ale femeilor insarcinate care nu au diabet gestational.

Primul pas in gestionarea tratamentului este respectarea unui regim alimentar. De asemenea, importanta este si activitatea fizica. Sunt cazuri in care medicul recomanda si injectiile cu insulina.

Complicatii posibile ale copilului

In situatia in care mama are diabet gestational, bebelusul are un risc crescut pentru urmatoarele probleme medicale:

  • Greutate la nastere excesiva (macrosomie). Glucoza suplimentara din sangele mamei traverseaza placenta, iar pancreasul copilului va produce insulina suplimentara.
  • Nastere prematura. Bebelusii prematuri pot sa faca inclusiv sindromul de detresa respiratorie si sa aiba nevoie de respiratie asistata pana cand plamanii sai se vor dezvolta corespunzator.
  • Crize de hipoglicemie – scaderea zaharului din sange. Sunt situatii in care un bebelus al carei mama are diabet gestational sa faca episoade de hipoglicemie imediat dupa nastere, fiindca productia de insulina proprie este ridicata, iar aceste episoade de hipoglicemie pot provoca convulsii la copil.
  • Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 in tinerete sau in viata de adult. Copiii ai caror mame au diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si mai tarziu in viata, diabetul de tip 2.
Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Prediabetul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere