Sanatatea orala si diabetul zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o boala care predispune la multiple alte afectiuni concomitente in special daca pacientul nu pastreaza o igiena corespunzatoare. Acelasi lucru este valabil si pentru sanatatea orala care poate duce la probleme  si complicatii grave.

Din cavitatea bucala fac parte dintii, gingiile, obrajii, limba si glandele salivare. Fiecare in parte trebuie ingrijita si verificata periodic pentru a evita aparitia complicatiilor.

Dintii sunt cel mai adesea afectati la persoanele cu diabet zaharat. Din cauza ca acesti pacienti au valori mari ale glicemiei, se modifica nivelul Ph-ului din gura, acesta devine mai acid si ataca smaltul dintilor. Apar astfel cariile dentare care netratate pot duce la pierderea dintilor si la infectii grave.

Procesul de masticatie

Pierderea dintilor afecteaza in primul rand procesul de masticatie. Pacientul nu va mai putea mesteca corect alimentele, acestea vor ajunge in stomac aproape intregi. Nemestecatul alimentelor produce probleme la nivel de digestie, stomacul trebuie sa munceasca mult mai mult pentru a digera alimentele. O cantitate mai mare de acid/suc gastric trebuie secretata. O cantitate mai mare de acid gastric inseamna si un risc crescut de ulceratie a mucoaselor stomacului, deci ulcer gastric.

In conditiile in care digestia nu se desfasoara corect, nici tranzitul intestinal nu va fi unul normal. Astfel acesti pacienti vor alterna intre episoade acute de diaree cu perioade lungi de constipatie. Episoadele de diaree duc la deshidratarea pacientului, iar cele de constipatie pot cauza aparitia hemoroizilor si a leziunilor perianale.

Leziunile perianale

La un pacient diabetic o leziune perianala suferita din cauza constipatiei, poate fi greu de vindecat si poate produce chiar infectii locale care mai apoi se pot generaliza.

Tot din cauza faptului ca sistemul digestiv nu functioneaza corect, pacientul va avea si carente de vitamine si elemente minerale care nu se vor mai putea absorbi la nivel intestinal din cauza ca alimentele nu mai sunt descompuse corect. Astfel corpul nu mai poate asimila vitaminele necesare si ajunge sa sufere de boli grave.

Anemia Birmer

Una dintre acestea este Anemia Birmer din cauza malabsorbtiei de vitamina B12, sau anemia feripriva din cauza malabsorbtiei fierului; mai pot abarea tot felul de tulburari de memorie din cauza lipsei vitaminelor din grupul B.

Asadar, o igiena necorespunzatoare la nivelul dintilor poate produce efecte dramatice la nivel de tub intestinal, efecte care vor impacta intreg organismul intr-un mod neplacut.

Paradontoza de la nivelul gingiilor

O alta problema care apare la nivel bucal, in special la pacientul diabetic, este paradontoza de la nivelul gingiilor. Din cauza faptului ca pacientul diabetic are un nivel ridicat de zahar in sange, el va avea si un nivel mai ridicat de bacterii la nivel de cavitate bucala. Bacteriile se hranesc cu zahar si le place un mediu acid asa cum are diabeticul in sfera orala.

Paradontoza afecteaza gingiile, care se retrag si lasa descoperite radacinile dintilor. Tot paradontoza afecteaza si osul in care dintele este implantat. In timp, din cauza expunerii si a demineralizarii osului de dedesubt, dintele incepe sa nu mai fie fix, se misca pana cand ajunge sa fie pierdut.

Efectele paradontozei prin pierderea dintilor sunt similare cu cele ale pierderii dintilor din cauza cariilor dentare. Pacientul va avea grave probleme la nivelul intregului tub digestiv.

O alta problema pe care paradontoza o poate creea este infectia de la nivelul gingiilor, infectie ce se poate extinde si la planurile din vecinatate. Astfel un pacient cu infectie gingivala risca sa dezvolte si o infectie a sinusurilor (o sinuzita acuta), din cauza faptului ca sinusurile se afla foarte aproape de cavitatea bucala.

Infectia la nivel meningeal

O alta infectie grava care poate fi data de catre infectiile din sfera bucala este infectia la nivel meningeal. Bacteriile pot strabate bariera hematoencefalica cu care este protejat creierul si meningele si pot provoca meningite si chiar encefalite acute. Acestea sunt boli extrem de grave, care pun in pericol viata pacientului.

Singura metoda prin care putem preveni bolile mentionate mai sus, este o buna igiena orala si un control stomatologic amanuntit cat mai des cu putinta. Se recomanda pacientilor diabetici sa isi perie dintii de minim doua ori pe zi (dimineta si seara) si pe cat posibil dupa fiecare masa, li se mai recomanda sa efectueze un control stomatologic anual daca nu au probleme dentare sau mai des daca au probleme in sfera bucala.

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere