Scaderea in greutate cu 10% ar putea trimite diabetul de tip 2 in remisie

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Un nou studiu a descoperit ca, in cazul in care pacientii realizeaza o pierdere moderata in greutate in primii ani de la diagnosticarea cu diabet de tip 2, boala ar putea suferi o ameliorare substantiala.

Diabetul de tip 2 este o afectiune metabolica caracterizata prin incapacitatea organismului de a procesa suficient glucoza (zaharul din sange). Drept urmare, nivelul glicemiei este in mod constant ridicat.

Aceasta afectiune este prezenta la peste 30 de milioane de persoane din Statele Unite si, daca nu este controlata, poate duce la diverse complicatii, inclusiv hiperglicemie, hipertensiune arteriala si probleme de vedere.

De obicei, medicii prescriu un tratament medicamentos si sugereaza regim alimentar pentru a ajuta pacientii sa mentina simptomele diabetului de tip 2 sub control.

Cu toate acestea, remisiunea – referindu-se la scaderea drastica sau chiar disparitia simptomelor, care sa permita bolnavilor sa opresca tratamentul – este posibila in anumite conditii.

Persoanele care sufera de obezitate si diabet de tip 2, de exemplu, pot suferi remiterea diabetului in urma unei interventii bariatice (pierdere in greutate).

Anterior, in 2016, un studiu diferit a aratat ca persoanele cu diabet zaharat care au urmat o dieta constand in alimente cu continut caloric scazut – insumand un aport de 624-700 kilocalorii pe zi pentru o perioada de 8 saptamani – ar putea inregistra, de asemenea, o ameliorare substantiala a bolii.

Dar este posibila o remisie a diabetului de tip 2 printr-un regim dietetic mai putin solicitant? Aceasta este intrebarea care a starnit interesul unei echipe de specialisti de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Pierderea „moderata” in greutate ar putea fi suficienta

Intr-un nou studiu – ale carui rezultate apar in revista Diabetic Medicine – cercetatorii de la Cambridge au analizat datele obtinute in urma observarii a 867 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani cu diabet de tip 2 recent diagnosticat.

Aceste persoane s-au inscris voluntar intr-un studiu prospectiv care evalueaza, printre altele, eficacitatea si utilitatea screeningului pentru diabet.

Cercetatorii au urmarit evolutia bolii, la subiectii studiului, pe o perioada de 5 ani. Analizand datele lor medicale, echipa din Cambridge a constatat ca 257 de persoane, sau 30% dintre participanti, au inregistrat diabet in remisie pana la sfarsitul perioadei de 5 ani.

Punctul de interes? Bolnavilor cu o pierdere in greutate de cel putin 10%, in 5 ani de la diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2, li se dubla sansa de a avea remisiune in urmatorii 5 ani, comparativ cu persoanele care nu au pierdut deloc in greutate.

„Stim deja ca este posibil sa trimitem diabetul in remisie apeland la masuri drastice, precum programe de pierdere intensiva in greutate si restrictii mari in consumul de calorii”, spun cercetatorii.

„Aceste masuri pot fi greu de suportat si chiar dificil de realizat de catre pacienti”

Potrivit echipei de cercetatori, concluziile actuale subliniaza cat de importante sunt schimbarea substantiala a regimului alimentar si a stilului de viata in gestionarea – si chiar remisia – diabetului.

„Acest lucru subliniaza importanta gestionarii greutatii corporale, care poate fi obtinuta prin schimbari in alimentatie si intensificarea activitatii fizice. Diabetul de tip 2 este o boala cronica care poate duce la complicatii semnificative, dar dupa cum arata studiul nostru, poate fi controlata si chiar ameliorata semnificativ”, sustin cercetatorii.

In timp ce aceast studiu ofera mai multe sperante persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, iar cercetatorii sugereaza ca remisiunea „este realizabila” odata cu pierderea moderata in greutate, alte studii au aratat ca rata remisiei tinde, totusi, sa ramana foarte mica.

De exemplu, la inceputul acestui an, un studiu realizat pe 10.059 de persoane cu diabet zaharat tip 2, pe o perioada de 8 ani, a constatat ca, la final, doar 4,97% dintre acesti participanti au inregistrat remisie.

Pe viitor, echipa de cercetatori isi propune sa afle in ce fel, profesionistii din domeniul sanatatii, pot oferi cele mai bune solutii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 pentru scaderea greutatii corporale si mentinerea ei la un nivel sanatos, avand in vedere rolul acestei interventii in reducerea simptomelor diabetului.

Etichete: / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere