Sorina Pintea: Numarul copiilor bolnavi de diabet, in crestere

Anca Rusen | Rubrica: Diabet la copii | 19 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat este una dintre cele mai mari probleme de sanatate. Datele oficiale arata ca in prezent, 823.000 de romani sunt diagnosticati cu diabet, insa numarul real al bolnavilor ar putea fi mai mare, in conditiile in care nu toti sunt diagnosticati, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.  

„Numarul de persoane care sufera de diabet este foarte mare, 823.000 la nivelul tarii, care sunt tratati in cadrul programului national de diabet. Incidenta diabetului este foarte mare la nivelul Romaniei – 12,4% din nivelul populatiei Romaniei. In randurile copiilor se constata o crestere a incidentei diabetului. Astazi avem in monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip I. Aceste date au impus necesitatea unei masuri urgente. In primul rand pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor cu diabet. O buna monitorizare a glicemiei va reduce riscul de aparitie a complicatiilor acute si cronice cauzate de diabet”, a declarat Sorina Pintea, in conferinta de presa.

Ministrul a subliniat rolul preventiei si al diagnosticarii rapide, spunand ca medicul de familie este un factor cheie in preventie prin efectuarea controalelor de rutina.

De asemenea, anul acesta, in vederea realizarii unui control bun al glicemiilor a fost permis accesul bolnavilor cu diabet zaharat tip 1 la tehnologii de ultima generatie din domeniul dispozitivelor medicale specifice pentru administrarea tratamentului si automonitorizarea nivelului glicemic, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii, potrivit Hotnews.ro.

Mai exact, cu ajutorul acestor dispozitive moderne se urmare se diminuarea riscului de aparitie al hipoglicemiilor.

Accesul la sistemele de monitorizare continua a glicemiei si sistemele de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora, este asigurat prin 11 centre de specialitate din tara, in baza unor criterii de eligibilitate, arata Ministerul Sanatatii. Se estimeaza ca printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi si 3.600 de copii.

Reamintim si faptul ca in 2018 au fost introduse in lista de medicamente compensate si gratuite trei molecule noi care largesc variantele de tratament ale pacientilor cu diabet zaharat tip 2.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un pacient copil nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere