Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Alimentatie diabet | 16 mai 2019
Specialistii de la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau au reusit sa aclimatizeze stevia, planta indulcitor natural, buna inclusiv pentru diabetici.
De curand, specialistii in cercetare legumicola de la noi au facut ca stevia sa poata creste si aici. Deocamdata, insa, doar in serele de la Buzau, insa nu este exlus ca in urmatorii ani sa poata fi produsa la liber.
“Se cautau solutii pentru indulcitori naturali care sa nu afecteze bolnavii de diabet, asa au luat fiinta noile teme de cercetare”, a declarat cercetatorul Costel Vanatoru pentru Digi24.
Calitatile steviei au fost supune nenumaratelor studii de oameni de stiinta din toata lumea si s-a concluzionat ca aceasta este cel mai bun indulcitor ce poate fi consumat fara teama caloriilor sau a reactiilor adverse, inclusiv de catre diabetici.
Stevia rebaudiana, indulcitorul natural, creste in special in tari din America de Sud si nu inseamna acelasi lucru cu Stevia Rumex patientia, planta ce creste spontan primavara, pe pasunile din zonele de deal si de munte de la noi.
Conform site-ului Agroteca, cel mai mare utilizator de stevie din lume este Japonia, care de zeci de ani sustine o puternica miscare pentru eliminarea din alimente a indulcitorilor artificiali si a zaharului.