Asociatia de Podiatrie
Membrele inferioare, adica picioarele, sunt una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman, avand in componenta 62 de oase, dintre care 26 doar la nivelul unui picior. Fara acest angrenaj sofisticat, demn de o lucrare a lui Michelangelo, nu am putea sa ne miscam in voie si sa ne traim viata la potential maxim. Celebrul artist italian din perioada Renasterii spunea ca piciorul este mai nobil decat pantoful pe care il incalta.
Sa fie vorba lui valabila si in ziua de azi? Citeste in continuare acest articol si afla la ce probleme ale picioarelor te expui daca porti o incaltaminte nepotrivita.
Un studiu recent realizat de 2 profesori australieni, cu expertiza in podiatrie, a relevat faptul ca doua din trei persoane poarta incaltaminte nepotrivita picioarelor lor. Autorii studiului au analizat 18 surse din literatura de specialitate despre legatura dintre purtarea incaltamintei nepotrivite si diverse probleme de la nivelul membrelor inferioare. Sursele au fost extrase in martie 2018 din doua baze de date: Ovid MEDLINE si CINAHL.
Majoritatea surselor consultate au aratat faptul ca exista, de obicei, trei variabile care influenteaza cat de potrivita este o incaltaminte pentru picioarele noastre. Este vorba despre lungime, latime si adancime. Dintre cele 18 surse, cinci dintre ele au raportat ca participantii la cercetare purtau o incaltaminte nepotrivita pe baza a mai mult de o variabila.
O alta descoperire a fost faptul ca, in cazul a 47% dintre cei 176 de participanti ai unui studiu desfasurat intr-un campus de pensionari, acestia purtau o incaltaminte cu o suprafata totala mai mica decat cea a piciorului.
Persoanele tinere nu fac exceptie de la astfel de probleme. Unul dintre studii desfasurat pe un esantion de 51 de studente din Japonia a relevat faptul ca peste 70% dintre acestea purtau o incaltaminte cu jumatate de numar mai mare decat marimea piciorului. Mai mult, un alt studiu desfasurat pe un esantion de 101 persoane diagnosticate cu artrita inflamatorie a aratat ca 61.3% dintre acestea purtau o incaltaminte mai mica decat marimea piciorului.
Din punct de vedere al latimii incaltamintei, cateva studii au evidentiat faptul ca latimea incaltamintei era prea mica. Un studiu realizat pe un esantion de 73 de persoane cu boala Alzheimer a aratat ca 57.5% dintre acestea purtau o incaltaminte prea ingusta pentru picioarele lor. Mai mult, 30.1% dintre aceste persoane purtau o incaltaminte care era, in acelasi timp, si prea ingusta, si prea lunga.
Adancimea este un alt aspect care influenteaza “gradul de potrivire” al incaltamintei, respectiv corespondenta dimensionala dintre picior si incaltaminte. Una dintre sursele extrase din baza de date a raportat urmatoarele: 30.6% dintre participantii la studiu purtau o incaltaminte care era insuficient de adanca.
Cand se produce orice fel de incaltaminte, producatorii trebuie sa aiba in vedere trei aspecte: forma, functia si “gradul de potrivire”. Forma este cea care face obiectul marketing-ului, in sensul de a ne convinge sa cumparam datorita aspectului exterior. Functia este, de fapt, scopul pentru care a fost produsa acea incaltaminte.
Spre exemplu, cizmele au scopul de a ne feri picioarele de apa mare sau noroi, in timp ce bocancii ne feresc de lovituri si ne tin de cald. Daca incaltamintea nu ni se potriveste corect, atunci functia pentru care a fost proiectata nu se mai realizeaza. Aici apare legatura dintre o incaltaminte nepotrivita si tulburarile de la nivelul picioarelor, precum ar fi deformarile de la nivelul degetelor, calozitatile, hallux valgus (proeminenta capului primului metatarsian numita si “mont”), bataturile sau alte leziuni ale pielii.
Dintre cele 18 surse extrase din bazele de date, opt dintre acestea au demonstrat o legatura directa intre o incaltaminte nepotrivita si durerea de picior sau alte tulburari mentionate anterior. Cea mai des intalnita problema a fost incaltamintea prea stramta, care cauzeaza dureri la nivelul picioarelor.
De exemplu, un studiu desfasurat pe un esantion de 356 de femei, cu varsta medie de 42 de ani, fara diabet sau istoric de probleme la nivelul picioarelor, a aratat faptul ca 88% dintre acestea purtau o incaltaminte mai stramta cu 1.2 cm decat masura reala a piciorului. Dintre afectiunile aparute: 64% dintre acestea aveau dureri la nivelul picioarelor si 57% aveau deformari.
O alta descoperire foarte interesanta a scos la iveala faptul ca natura activitatii participantilor influenteaza in mod semnificativ durerile si tulburarile care pot aparea la nivelul picioarelor, ca urmare a purtarii incaltamintei nepotrivite. Spre exemplu, un studiu desfasurat pe 56 de alpinisti, cu un an de experienta, a raportat ca 98% dintre acestia poarta incaltaminte foarte stramta. 91% dintre acestia au declarat ca au dureri la nivelul picioarelor, in timpul catararilor. Totodata, 43 dintre acesti 56 de alpinisti au spus ca isi dau jos incaltamintea intre reprizele de catarare pentru a ameliora durerea.
Toate cercetarile trecute in revista in acest studiu documentar evidentiaza o legatura directa intre purtarea incaltamintei nepotrivite si durerea si tulburarile de la nivelul membrelor inferioare. Da, se pare ca Michelangelo a avut dreptate inca de acum 500 de ani asupra faptului ca piciorul este mai nobil decat pantoful pe care il incalta. Sanatatea piciorului are prioritate.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Asociatia de Podiatrie