Teste de sange

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pacientul diabetic, fie el de tip 1 sau de tip 2, trebuie sa isi faca in mod regulat analizele de laborator. Exista o serie de analize care trebuiesc facute minim o data pe an si unele mai frecvent, chiar si la 3 luni distanta intre ele.

Cea mai importanta analiza de laborator pe care un pacient diabetic trebuie sa si-o faca este hemoglobina glicozilata (HbA1c). Aceasta este media glicemiilor pe ultimele trei luni si ea ne arata gradul de echilibru al dibetului zaharat. Acest test de sange trebuie efectuat o data pe an in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati prin dieta. In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu antidiabetice orale indicatia pentru HbA1c este de minim doua ori pe an, iar in cazul celor tratati cu insulina fie tip 1 sau tip 2, hemoglobina glicozilata ar trebui sa fie efectuata la fiecare trei luni. Pentru a vedea mai multe despre HbA1c va rugam sa accesati articolul „Hemoglobina glicozilata”.

Analize de sange specifice

La debutul diabetului, pentru a identifica tipul acestuia, 1 sau 2, se vor efectua analize de sange specifice: peptid c si anticorpi Anti-GAD. Anticorpii sunt cei care, daca sunt pozitivi, pun diagnosticul de certitudine de diabet zaharat tip1, iar peptidul c arata functia viabila a pancreasului, importanta pentru a sti daca se incepe sau nu tratamentul cu insulina.

Un alt test de sange obligatoriu este cel care arata functia renala. Aici incadram atat creatinina cat si ureea. Pacientii diabetici trebuie sa evalueze functia rinichilor minim o data pe an, iar daca functia renala a fost deja afectata atunci ei trebuie sa repete ureea si creatinina conform indicatiilor medicului diabetolog si nefrolog. La bolnavii cu Boala Renala Cronica, se va efectua profilul renal minim de doua ori pe an, iar in stadiile avansate ale bolii la 3 luni sau chiar mai des.

Analiza mineralelor si profilul lipidic

In cazul pacientilor care au dezvoltat complicatii renale, se mai impune si urmarirea electrolitilor: Sodiu si Potasiu. Aceste analize vor fi efectuate in cadrul unei inograme (analiza mineralelor), la fel de frecvent ca si creatinina.

In special in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 dar si in cazul pacientilor cu DZ1, se va urmari profilul lipidic. Analizele de sange care se vor recolta sunt Colesterolul total, HDL-Colesterol, LDL-Colesterol si Trigliceridele, minim o data pe an. Daca pacientul a fost deja diagnosticat cu Dislipidemie, profilul lipidic se va efectua de cel puntin doua ori pe an. Trebuie acordata o foarte mare atentie profilului lipidic deoarece pacientii cu diabet zaharat dezvolta frecvent complicatii cardiovasculare care pot fi agravate din cauza grasimilor din sange crescute.

Profilul hepatic

Un alt profil ce trebuie evaluat periodic este cel hepatic, prin efectuarea testelor de sange TGO, TGP, GGT, Bilirubina totala, Bilirubina directa. Transaminazele crescute ne arata o eventuala afectare a ficatului. Cel mai frecvent la un pacient diabetic apare steatohepatita non-alcoolica sau „incarcarea grasa a ficatului”. Aceasta boala apare din caza combinatiei intre diabet zaharat si dislipidemie sau in cazul afectarii ficatului din cauza unor medicamente sau substante.

Atat femeile cat si barbatii trebuie sa isi verifice anual valorile hormonilor tiroidieni. Cel mai adesea boala tiroidiana se asociaza la femei, fie hipotiroidia, fie Tiroidita Hashimoto. Insa se poate intampla si la barbati. Din acest motiv, anual, pacientii cu diabet zaharat, trebuie sa isi recolteze TSH, Free T4 si ATPO.

Profilul hormonal

Anual pacientul diabetic trebuie sa mai efectueze si un profil hormonal, in special barbatii care trebuie sa dozeze nivelul de Testosteron. Este stiut faptul ca diabetul zaharat poate cauza scaderea nivelului de testosteron si atunci el trebuie urmarit.

Hemoleucograma completa

Mai este recomandat, ca nimim o data pe an, pacientul diabetic sa efectueze o hemoleucograma completa – prin care se afla numarul de celule rosii, celule albe si trombocite din sange. De aici se va afla nivelul hemoglobinei, daca exista sau nu Anemie, lucru destul de frecvent intalnit la pacientii cu diabet zaharat. Se mai poate afla daca pacientul are o infectie, daca numarul de lecucoite va fi mare si se mai pot urmari si eventualele probleme de coagulare prin intermediul nivelului trombocitelor.

Test de sange PSA

Barbatul diabetic, si in general toti barbatii peste varsta de 40 ani vor efectua anual un test de sange numit PSA, care arata eventualele probleme ale prostatei. Daca va fi efectuat anual, atunci poate fi depistata din timp o problema si rezolvata mult mai usor. Daca valoarea PSA va fi mare atunci se va efectua si Free PSA, din aceeasi proba de sange, pentru a infirma un eventual neoplasm de prostata.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere