Tu stii care este mecanismul de producere a diabetului zaharat?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat este o dereglare cronica de metabolism, ce apare atunci cand pancreasul – o glanda endocrina de forma alungita, situata transversal, inapoia stomacului – din diverse motive, secreta putina insulina sau nu o mai produce deloc.

Concret, acest important hormon are rol in sinteza, asimilarea, degradarea zaharurilor, elemente ce-i procura organismului mare parte din energia necesara. Cand insulina este insuficienta sau daca lipseste, glucoza nu se mai poate arde si se acumuleaza in sange, iar cand depaseste valorile limita (hiperglicemie), zaharul este eliminat prin rinichi in urina (glicozurie). La omul sanatos, glicemia oscileaza intre 60-140mg/dl măsurtat in sange.

Ponderea factorilor de risc

In ultimul secol, industrializarea masiva a adus cu sine mai mult stres, sedentarism si la tot pasul ai alimentatie de tip fast-food. Concret, a crescut ponderea factorilor de risc pentru diabetul zaharat tip 2, care reprezinta peste 85-90% din totalul cazurilor de diabet. Cauza o reprezinta epuizarea pancreasului, in special pe fondul unui predispozitii genetice si/sau al greutatii corporale ridicate (chiar obezitate). Mai mult, maladia poate sa fie favorizata de unele afectiuni care afecteaza direct sau indirect pancreasul – gripa, infectii streptococice, scarlatina, pneumonie, sifilis, pancreatita cronica sau acuta, afectiuni hepatice dar si de emotii sau de traume puternice. De cele mai multe ori pacientii au rezistenta la insulina sau hiperinsulinemie.

Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta 10- 15% din totalul cazurilor. Acest tip de diabet presupune injectarea insulinei pe tot parcursul vietii pacientului, fiindca pancreasul pacientului nu mai produce insulina, din cauza unei process autoimun. Practic este o boala in care organismul isi foloseste propriile mecanisme de aparare contra lui insusi, atacand pancreasul care isi pierde capacitatea de a mai secreta insulina. Acesta poate aparea in copilarie sau in tinerete. Controalele sanguine repetate permit pacientilor sa constate cand glicemia creste si sa-si administreze doza de insulina.

Atentie! Diabetul zaharat tip 2 este o boala insidioasa, discreta ca manifestari, uneori trec si zece ani de la declansarea sa pana sa apara primele simptome si pana la diagnosticare. Diabetul zaharat tip 1 are un debut brutal, cu valori ale glicemei extreme de mari si cu coma cetoacidozica debutul este rapid in maxim doua-trei saptamani de la instalarea primului simptom.

Cine se afla la risc pentru a dezvolta o forma sau alta de diabet zaharat?

  • Persoanele supraponderale sau obeze,
  • Cei care au unul sau ambii parinti cu diabet zaharat. Caracterul ereditar este insa absent la diabetul zaharat de tip 1. Iar factorii genetici sunt importanti numai in prezenta altor elemente favorizante, precum este alimentatia bogata in zaharuri sau un mod de viata sedentar.
  • Cei care apartin unei etnii cu predispozitie de boli autoimune – afro-americani, indieni, hispanici, asiatici.
  • Au cel putin un copil ce a avut la nastere o greutate mai mare de 4 kilograme sau persoana respectiva a fost diagnosticata cu diabet gestational.
  • Persoanele care sunt hipertensive.
  • Cei care au nivelul colesterolului mai mare de 200 mg/dl sange sau au nivelul trigliceridelor peste 180 mg/dl.
  • Au intoleranta la glucoza sau au glicemia anormala in mod constant inainte de micul dejun.

Atentie!

Daca esti obosit fara o cauza anume, ai senzatia de gura uscata, faci infectii dese si de lunga durata, prezinti nevoia stringenta de a urina, iti este sete tot timpul si te confrunti cu o scadere inexplicabila in greutate mergi de urgenta la medicul specialist diabetolog pentru investigatii!

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere