Valori anormale ale glicemiei

Sursa News Medical

Glicemia sau concentratia de glucoza din sange este strict reglementata in organism prin mai multe mecanisme.

Mai multe conditii de sanatate pot determina cresterea sau scaderea drastica a nivelului glicemiei in sange. De exemplu, stresul, ranirea, infarctul sau accidentul vascular cerebral pot determina cresteri temporare ale glicemiei, in timp ce medicamente precum acetaminofenul, gemfibrozilul, clofibratul sau alcoolul pot cauza scaderea nivelului. Diabetul zaharat este cea mai frecventa cauza a unui nivel ridicat de zahar in sange, dar exista si unele medicamente care pot creste glucoza din sange cum ar fi corticosteroizii, estrogenii, litiul, antidepresivele si fenotiazinina.

Cresterea glicemiei sau hiperglicemia

Hiperglicemia poate provoca mai multe complicatii daca nu este tratata. Hiperglicemia pe termen lung poate provoca leziuni ale nervilor, vaselor si mai multor organe, inclusiv ochii, inima si rinichii. Un nivel foarte ridicat al zaharului din sange poate duce la o complicatie ce poate pune in pericol viata, numita cetoacidoza diabetica, si care poate provoca coma in cazurile grave.

Unele dintre cauzele hiperglicemiei includ supra-alimentatia, activitatea fizica scazuta, stresul, ranirea grava sau interventia chirurgicala. Simptomele hiperglicemiei sunt: cresterea nevoii de a bea apa, necesitatea frecventa de a urina, oboseala, foamea excesiva, greata, pielea uscata si mancarime, vederea incetosata, respiratia superficiala si vindecarea intarziata a infectiilor cutanate si a ranilor.

Scaderea zaharului din sange sau a hipoglicemia

Hipoglicemia poate fi cauzata de mesele neregulate sau perioadele lungi de post, medicamentele de scadere a glicemiei si exercitii fizice excesive. Simptomele includ oboseala, dificultati de respiratie, palpitatii, ameteala si greata. In cazurile severe, hipoglicemia poate duce la convulsii, coma si chiar moarte.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Dispozitivul de observarea a retinopatiei diabetice

Diagnosticarea neuropatiei

Terapii pentru tratarea neuropatiei diabetice

Cum se trateaza neuropatia?

Este posibila prevenirea neuropatiei diabetice?

Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Newsletter Diabet-AZ


Stil de viata sanatos / Prevenire diabet
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Diabet gestational
Diabet copii
Regim diabet

Am citit si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Newsletter Diabet-AZ