Valori anormale ale glicemiei

Sursa News Medical

Glicemia sau concentratia de glucoza din sange este strict reglementata in organism prin mai multe mecanisme.

Mai multe conditii de sanatate pot determina cresterea sau scaderea drastica a nivelului glicemiei in sange. De exemplu, stresul, ranirea, infarctul sau accidentul vascular cerebral pot determina cresteri temporare ale glicemiei, in timp ce medicamente precum acetaminofenul, gemfibrozilul, clofibratul sau alcoolul pot cauza scaderea nivelului. Diabetul zaharat este cea mai frecventa cauza a unui nivel ridicat de zahar in sange, dar exista si unele medicamente care pot creste glucoza din sange cum ar fi corticosteroizii, estrogenii, litiul, antidepresivele si fenotiazinina.

Cresterea glicemiei sau hiperglicemia

Hiperglicemia poate provoca mai multe complicatii daca nu este tratata. Hiperglicemia pe termen lung poate provoca leziuni ale nervilor, vaselor si mai multor organe, inclusiv ochii, inima si rinichii. Un nivel foarte ridicat al zaharului din sange poate duce la o complicatie ce poate pune in pericol viata, numita cetoacidoza diabetica, si care poate provoca coma in cazurile grave.

Unele dintre cauzele hiperglicemiei includ supra-alimentatia, activitatea fizica scazuta, stresul, ranirea grava sau interventia chirurgicala. Simptomele hiperglicemiei sunt: cresterea nevoii de a bea apa, necesitatea frecventa de a urina, oboseala, foamea excesiva, greata, pielea uscata si mancarime, vederea incetosata, respiratia superficiala si vindecarea intarziata a infectiilor cutanate si a ranilor.

Scaderea zaharului din sange sau a hipoglicemia

Hipoglicemia poate fi cauzata de mesele neregulate sau perioadele lungi de post, medicamentele de scadere a glicemiei si exercitii fizice excesive. Simptomele includ oboseala, dificultati de respiratie, palpitatii, ameteala si greata. In cazurile severe, hipoglicemia poate duce la convulsii, coma si chiar moarte.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum afecteaza glicemia ridicata circulatia sangelui?

Ce este nefropatia diabetica?

Mastopatia diabetica: complicatie a diabetului zaharat

Masurarea glicemiei

Controlul diabetului

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate