Valori anormale ale glicemiei

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Glicemia sau concentratia de glucoza din sange este strict reglementata in organism prin mai multe mecanisme.

Mai multe conditii de sanatate pot determina cresterea sau scaderea drastica a nivelului glicemiei in sange. De exemplu, stresul, ranirea, infarctul sau accidentul vascular cerebral pot determina cresteri temporare ale glicemiei, in timp ce medicamente precum acetaminofenul, gemfibrozilul, clofibratul sau alcoolul pot cauza scaderea nivelului. Diabetul zaharat este cea mai frecventa cauza a unui nivel ridicat de zahar in sange, dar exista si unele medicamente care pot creste glucoza din sange cum ar fi corticosteroizii, estrogenii, litiul, antidepresivele si fenotiazinina.

Cresterea glicemiei sau hiperglicemia

Hiperglicemia poate provoca mai multe complicatii daca nu este tratata. Hiperglicemia pe termen lung poate provoca leziuni ale nervilor, vaselor si mai multor organe, inclusiv ochii, inima si rinichii. Un nivel foarte ridicat al zaharului din sange poate duce la o complicatie ce poate pune in pericol viata, numita cetoacidoza diabetica, si care poate provoca coma in cazurile grave.

Unele dintre cauzele hiperglicemiei includ supra-alimentatia, activitatea fizica scazuta, stresul, ranirea grava sau interventia chirurgicala. Simptomele hiperglicemiei sunt: cresterea nevoii de a bea apa, necesitatea frecventa de a urina, oboseala, foamea excesiva, greata, pielea uscata si mancarime, vederea incetosata, respiratia superficiala si vindecarea intarziata a infectiilor cutanate si a ranilor.

Scaderea zaharului din sange sau a hipoglicemia

Hipoglicemia poate fi cauzata de mesele neregulate sau perioadele lungi de post, medicamentele de scadere a glicemiei si exercitii fizice excesive. Simptomele includ oboseala, dificultati de respiratie, palpitatii, ameteala si greata. In cazurile severe, hipoglicemia poate duce la convulsii, coma si chiar moarte.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere