Pacienti Asistente Medici

Adevarat sau fals despre diabetul zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Educatia pacientului | 22 martie 2019

Multi oameni inca nu stiu ce este adevarat si ce este gresit, fals atunci cand aud despre diabetul zaharat. Sa fie adevarat faptul ca dieta persoanelor cu diabet este complet diferita de a familei, sau ca un copil poate lua diabet zaharat de tip 1 de la colegul de banca? Sunt intrebari banale la care din pacate, astazi, multi inca nu stiu raspunsul corect. Iata in materialul de mai jos cateva adevaruri si cateva mituri legate de diabetul zaharat.

Alimentatia celor cu diabet zaharat este complet diferita de a familiei.

Gresit. Foarte multi oameni considera ca persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie sa aiba si mai ales sa respecte o dieta extrem de stricta. Acest lucru nu este insa adevarat. Alimentatia persoanelor cu diabet este alimentatia omului sanatos. Aceste persoane nu trebuie sa consume alimente diferite fata de oamenii care nu au aceasta afectiune. Practic, persoanele care au diabet zaharat pot manca aceleasi alimente ca și restul familiei. Singura diferenta poate ca este aceea ca unele alimente trebuie consumate ocazional, in cantitati mai mici sau cu moderatie. Medicii spun ca toti oamenii trebuie sa aiba o dieta cat mai sanatoasa alcatuita din fructe, legume, cereale integrale, alimente bogate in proteine si grasimi sanatoase pentru inima. Asa ca, daca ai diabet poti sa mananci ceea ce mananca si restul familiei tale, dar este de preferat sa mananci ceea ce gatesti tu in casa si nu alimente cumparate. In felul acesta iti este mai usor sa cantaresti caloriile, carbohidratii si restul ingredientelor.

Diabetul zaharat este o boala contagioasa.

Gresit. Diabetul zaharat este o boala cronica, pe viata dar nu se ia prin aer, atingere sau in urma unui contact sexual.

Persoanele cu diabet trebuie să urmeze întotdeauna o dietă cu conținut scăzut de sodiu.

Adevarat. Desi daca ai diabet zaharat nu inseamna ca nu ai voie sare, dar este bine sa reduci cantitatea de sodiu din regimul tau deoarece fiind diabetic esti la risc pentru a face hipertensiune arteriala. Iar hipertensiunea este un factor de risc major pentru bolile de inima si accident vascular cerebral.

Pe acelasi subiect:


Testarea glicemiei: cand, cum si de ce

Schimbarea regimului alimentar contribuie la diminuarea cu 10% a excesului ponderal

Relatia dintre diabet si depresie este bidirectionala

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Rolul controalelor periodice si importanta masurarii glicemiei

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate