Care sunt simptomele neuropatiei?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Indiferent de cauza, neuropatia este asociata cu simptome caracteristice. Este posibil ca unele persoane care sufera de neuropatie sa nu aiba simptome. Totusi, anumite manifestari ale bolii sunt frecvent intalnite. Gradul in care un individ este afectat de un anumit tip de neuropatie difera.

Deteriorarea nervilor senzoriali

Deteriorarea nervilor senzoriali este frecventa in neuropatia periferica. Simptomele apar, adesea, in zona picioarelor, cu un debut treptat de pierdere a senzatiei, amorteala, furnicaturi sau durere si continuand, apoi, spre centrul corpului. Bratele sau picioarele pot fi afectate. De asemenea, poate aparea incapacitatea de a controla pozitia articulatiilor ce poate duce la pierderea coordonarii sau echilibrului. Sensibilitatea extrema la atingerea suprafetelor, poate fi un alt simptom al neuropatiei periferice. Senzatia de amorteala si furnicaturi ale pielii este cunoscuta medical sub numele de parestezie

Pierderea functiei senzoriale

Pierderea functiei senzoriale la nivelul picioarelor face ca blisterele si ranile de pe picioare sa se dezvolte rapid si sa nu fie observate. Deoarece bolnavul are o capacitate scazuta de a simti durerea, aceste rani se pot infecta si infectia se poate raspandi la tesuturile mai profunde, inclusiv la nivelul oaselor. In cazuri grave, amputarea poate fi necesara.

Cand apar leziuni ale nervilor motorii (cei care controleaza miscarea), simptomele includ slabiciune, pierderea reflexelor, pierderea masei musculare, crampe si/sau pierderea dexteritatii.

Neuropatia autonoma

Neuropatia autonoma sau afectarea nervilor care controleaza functia organelor si a glandelor, se poate manifesta printr-o mare varietate de simptome, inclusiv:

  • greata, varsaturi sau balonare abdominala dupa mese,
  • incontinenta, dificultatea de a urina sau senzatia ca vezica nu a fost complet golita,
  • impotenta (disfunctie erectila) la barbati,
  • ameteli sau lesin,
  • constipatie sau diaree,
  • vedere incetosata,
  • intoleranta la caldura sau diminuarea functiilor glandei sudoripare.

Hipoglicemie nedepistata: nivelurile scazute ale glicemiei (hipoglicemie) sunt asociate cu tremur, transpiratie si palpitatii. La persoanele cu neuropatie autonoma, aceste simptome specifice pot sa nu apara, ceea ce face ca un nivel periculos de scazut al zaharului din sange sa fie greu de identificat.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere