Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Boli de rinichi - nefropatia | 18 aprilie 2019
Nefropatia diabetica este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat si persoanele cu tensiune arteriala crescuta. Boala renala in diabetul zaharat se dezvolta foarte lent, de-a lungul multor ani, de regula apare dupa 20 de ani de la debutul diabetului.
Mai exact, nefropatia diabetica este o complicatie grava intalnita la pacientii cu diabet zaharat fie de tip 1, fie de tip 2. Datele statistice arata ca pana la 40% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta in cele din urma afectiuni renale.
Nefropatia diabetica afecteaza capacitatea rinichilor de a-si indeplini activitatea obisnuita de indepartare a deseurilor si a lichidelor suplimentare din organism. Mai exact, in timp, hiperglicemia asociata cu diabet zaharat netratat cauzeaza hipertensiune arteriala. Aceasta, la randul sau, dauneaza rinichilor prin cresterea presiunii in sistemul delicat de filtrare a rinichilor. Cel mai bun mod de a preveni sau a intarzia nefropatia diabetica este mentinerea unui stil de viata sanatos si tratarea diabetului zaharat si hipertensiunii arteriale. Tratamentul administrat precoce poate sa previna sau sa incetineasca progresia bolii si poate reduce sansele de complicatii.
Boala rinichilor poate progresa pana la insuficienta renala, numita si boala renala in stadiu terminal. Insuficienta renala este o conditie care pune viata in pericol. In acest stadiu, optiunile de tratament sunt dializa sau transplantul de rinichi.
In stadiile incipiente ale nefropatiei diabetice, este posibil ca pacientul sa nu observe niciun semn al bolii. Insa, in etapele urmatoare, se pot observa urmatoarele simptome:
Atentie! Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat este important sa faci un test de urina care poate detecta proteinele.
Complicatiile nefropatiei diabetice se instaleaza treptat, in ani de zile si se manifesta prin:
Medicul specialist nefrolog pentru a stabili daca ai sau nu afectiuni renale diabetice iti va recomanda analize de sange, teste de urina, un CT sau un RMN pentru a putea observa cat de bine circula sangele in rinichi. Sunt cazuri in care este necesara si realizarea unei biopsi.
Dupa stabilirea diagnosticului medicul va stabili un plan de tratament. Astazi, exista multe modalitati de tratare a bolii renale daca rinichii nu mai sunt capabili sa functioneze corespunzator. Este posibil sa fie necesara respectarea unei diete stricte, practic vor fi inlaturate alimentele pe baza de proteine sau alimente bogate in potasiu, fosfat sau sodiu. In cazul in care boala progreseaza pana la insuficienta renala, pacientul va ajunge la dializa sau va avea nevoie de transplant pentru a supravietui.