Depresia, complicatie sau factor favorizant in diabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Depresia a fost catalogata in ultimii ani ca fiind o boala cu implicatii extrem de grave. Daca in trecut se credea ca depresia este un moft, iata ca azi vorbim despre boala, cu multe mecanisme implicate si foarte greu de tratat.

In randul pacientilor cu diabetul zaharat, depresia este foarte intalnita; atat ca si complicatie a bolii de baza, cat si ca factor declansator al diabetului zaharat de tip 2 in special.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2 depresia poate fi un factor declansator al bolii, nu prin mecanisme directe ci prin mecanisme indirecte despre care vom discuta in continuare.

Cresterea nivelului de „fericire”

Prima situatie este aceea in care pacientul aflat in depresie cauta modalitati prin care sa isi creasca nivelul de “fericire” (nivelul de hormoni ai fericirii, endorfinele), cea mai la indemana solutie este si ramane mancarea. De ce? Pentru ca frigiderul te iubeste neconditionat! Si in acest fel, cand esti trist sau deprimat, poti opta pentru o masa copioasa care sa iti faca placere si sa iti mai schimbe putin starea de spirit. Alimentul cel mai periculos este ciocolata, pentru ca ea ajuta la stimularea secretiei de endorfine, fiind extrem de apreciata de pacientii in depresie.

Nu ar fi nimic rau in a manca putina ciocolata atunci cand suntem tristi, insa pacientii in depresie nu mananca putin. In plus, ei incearca sa trataeze cu ciocolata efectele nu cauza. Incearca sa solutioneze problemele din cauza carora sunt tristi prin ciocolata, nu prin a le confrunta direct si a gasi o solutie pe termen lung. Ciocolata le ofera, pentru moment, o stare de bine pe care ei doresc sa o mentina cat mai mult, fapt pentru care vor manca ciocolata in cantitati mari, apoi foarte mari, in mod repetat. Acest lucru duce la ingrasare, la obezitate si mai apoi la aparitia diabetului zaharat de tip 2 prin mecanismul de insulinorezistenta asociat obezitatii, cel mai incriminat factor de risc al debutului diabetului zaharat tip 2. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta va rugam sa accesati articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat.

Sedentarismul ca factor de risc

Un alt factor de risc asociat depresiei care poate duce si el la apritia diabetului zaharat tip 2, este sedentarismul. Pacientul in depresie nu vrea sa se mai miste, nu mai doreste sa iasa din casa, sa socializeze, se izoleaza. In combinatie cu mancatul in exces acest lucru duce si el la aparitia obezitatii si mai apoi la aparitia diabetului zaharat tip 2.

Mai avem si o situatie particulara in care persoanele diagnosticate cu depresie, care primesc tratament psihiatric antidepresiv, ajung sa acumleze kilograme in plus din cauza medicatiei care le da un apetit crescut. Astfel, pacientii ajung obezi si de acolo mai este doar un pas pana la aparitia diabetului zaharat tip 2.

Cand este depresia o complicatie a diabetului zaharat?

Cel mai adesea in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1, imediat dupa debut si netratata poate continua ani intregi. La momentul debutului diabetului zaharat tip 1, cand pacientul afla ca toata viata lui va trebui sa faca insulina, este un soc foarte mare pentru ei. Foarte multi pacienti nu inteleg de ce li se intampla lor ajungand sa preia rolul de victima, uneori sfarsind in depresie severa. Pentru a revedea metodele de tratament ale diabetului zaharat tip 1, va rugam sa cititi articolul Tratament diabet la copii si articolul Totul despre insulina.

Cel mai adesea intalnim depresia asociata debutului diabetului zaharat tip 1 la copii si la adolescenti. Ei sunt oricum in cautarea si descoperirea propriei personalitati trecand printr-o perioada complicata. Este si mai complicat pentru ei sa poata intelege si accepta diagnosticul si tratamentul bolii. Depresia se manifesta la ei ca o nepasare vis-a-vis de boala, nu o iau in seama, nu o trateaza, o ignora. In speranta ca va disparea iar ei vor fi la fel de „normali” ca si ceilalti copii/adolescenti. Din pacate, aceasta perioada de neacceptare, de depresie a tanarului pacient cu diabet zaharat tip 1, este o perioada in care se produc complicatii cronice ireversibile din cauza diabetului zaharat, complicatii care le scurteaza viata sau le-o pot curma chiar in perioada imediat urmatoare.

Acceptarea bolii

Recomandam tuturor pacientilor cu diabet zaharat, indiferent de tip, sa apeleze la ajutor specializat, la psiholog pentru a putea depasi momentele grele din viata lor legate de diabet. Este extrem de important ca adolescentul/copilul cu diabet zaharat tip 1 sa isi accepte boala, sa o inteleaga si sa iasa din postura de victima. Pacientul cu diabet zaharat tip 2 trebuie sa isi rezolve problemele psihoemotionale care l-au impins cu capul in frigider si l-au adus in acest punct.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere