Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Retinopatia diabetica este una dintre cele mai frecvente complicatii cronice microvasculare ale diabetului zaharat, intalnita atat la diabetul zaharat de tip 1 cat si la cel de tip 2. Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie cronica intalnita la ambele categorii de pacienti. In cazul retinopatiei, putem spune ca este pe locul 2 la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si pe locul 3, dupa nefropatia diabetica, la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.
Singura modalitate de detectare a retinopatiei diabetice este prin consultul oftalmologic in cadrul caruia se efectueaza examenul fundului de ochi. A nu se confunda cu controlul oftalmololgic in care se stabilesc dipotriile pentru ochelari. Frecvent, in momentul in care intreb un pacient cand a efectuat ultima data examenul fundului de ochi, mi se spune ca au facut control la ochi cand si-au schimbat ochelarii si sunt bine. Acela nu este un control specific pentru pacientii cu diabet zaharat. Opticianul care stabileste dioptriile, nu examineaza si fundul de ochi si nu poate sa puna un diagnostic corect de retinopatie sau lipsa ei.
Asadar, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa efectueze un examen al fundului de ochi, obligatoriu, la un medic oftalmolog specializat in probleme ale diabeticilor. In functie de tipul de diabet zaharat se recomanda a se efectua consultul la ochi dupa cum urmeaza:
Din cauza ca diabetul zaharat de tip 2 nu doare, si pacientul poate sa aiba diabet zaharat de tip 2 fara sa stie de el (evolutia bolii este lenta si pe parcursul a mai multor ani). La momentul diagnosticului pacientul se poate afla deja in stadiul complicatiilor cronice.
Sunt foarte frecvente situatiile in care un pacient cu diabet zaharat de tip 2, care nu stia ca are boala, ajunge la un oftalmolog, acesta il diagnosticheaza cu retinopatie diabetica si il trimite la un diabetolog unde i se confirma ca are diabet. In acest caz, pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 li se efectueaza control la ochi inca de la debut.
Un alt criteriu dupa care se stabileste frecventa vizitelor la medicul oftalmolog este prezenta sau absenta bolii si stadiul in care aceasta se afla:
Retinopatia diabetica este principala cauza de orbire in randul pacientilor diabetici. Singura metoda prin care putem sa o depistam si sa o tratam este sa indrumam pacientul sa efectueze controalele oftalmologice mentionate mai sus. Ca si diabetul zaharat, retinopatia nu doare, insa urmarile ei sunt grave si pot duce la incapacitatea functionala a persoanei. O persoana fara vedere nu mai este utila in societate si nici nu se mai poate intretine singura.
Asadar, recomandam tuturor pacientilor sa trateze foarte serios recomandarile pentru efectuarea examenului fundului de ochi si sa respecte programarile facute de medicul oftalmolog. Doar in aceste conditii ei pot sa isi pastreze vederea.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice