Detectarea retinopatiei diabetice

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Retinopatia diabetica este una dintre cele mai frecvente complicatii cronice microvasculare ale diabetului zaharat, intalnita atat la diabetul zaharat de tip 1 cat si la cel de tip 2. Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie cronica intalnita la ambele categorii de pacienti. In cazul retinopatiei, putem spune ca este pe locul 2 la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si pe locul 3, dupa nefropatia diabetica, la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Retinopatia diabetica se clasifica astfel

  • retinopatie diabetica neproliferativa impartita la randul ei in usoara sau incipienta, medie si forma avansata sau grava;
  • retinopatie proliferativa ce necesita tratament de Panfotocoagulare cu Laser (PFC).

Singura modalitate de detectare a retinopatiei diabetice este prin consultul oftalmologic in cadrul caruia se efectueaza examenul fundului de ochi. A nu se confunda cu controlul oftalmololgic in care se stabilesc dipotriile pentru ochelari. Frecvent, in momentul in care intreb un pacient cand a efectuat ultima data examenul fundului de ochi, mi se spune ca au facut control la ochi cand si-au schimbat ochelarii si sunt bine. Acela nu este un control specific pentru pacientii cu diabet zaharat. Opticianul care stabileste dioptriile, nu examineaza si fundul de ochi si nu poate sa puna un diagnostic corect de retinopatie sau lipsa ei.

Examenul fundului de ochi

Asadar, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa efectueze un examen al fundului de ochi, obligatoriu, la un medic oftalmolog specializat in probleme ale diabeticilor. In functie de tipul de diabet zaharat se recomanda a se efectua consultul la ochi dupa cum urmeaza:

  • daca pacientul are diabet zaharat de tip 1, lui i se recomanda sa efectueze primul control al fundului de ochi la 5 ani dupa diagnostic, si apoi anual;
  • daca pacientul are diabet zaharat de tip 2, lui i se recomanda controlul oftalmic inca de la debutul bolii si apoi anual.

Din cauza ca diabetul zaharat de tip 2 nu doare, si pacientul poate sa aiba diabet zaharat de tip 2 fara sa stie de el (evolutia bolii este lenta si pe parcursul a mai multor ani). La momentul diagnosticului pacientul se poate afla deja in stadiul complicatiilor cronice.

Sunt foarte frecvente situatiile in care un pacient cu diabet zaharat de tip 2, care nu stia ca are boala, ajunge la un oftalmolog, acesta il diagnosticheaza cu retinopatie diabetica si il trimite la un diabetolog unde i se confirma ca are diabet. In acest caz, pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 li se efectueaza control la ochi inca de la debut.

Stadiul retinopatiei diabetice

Un alt criteriu dupa care se stabileste frecventa vizitelor la medicul oftalmolog este prezenta sau absenta bolii si stadiul in care aceasta se afla:

  • daca pacientul nu are retinopatie diabetica, el va fi rechemat la control peste un an;
  • daca pacientul are retinopatie diabetica neproliferativa incipienta va fi chemat la control peste 6 luni;
  • daca retinopatia pacientului a progresat in 6 luni de la neproliferativa incipienta la neproliferativa medie, atunci el va fi chemat la control la 3 luni;
  • daca retinopatia pacientului nu a progresat in decurs de 6 luni, el va fi rechemat la inca 6 luni si daca nici atunci nu a progresat, el va fi chemat la control fie la 6 luni, fie o data pe an;
  • daca retinopatia pacientului este proliferativa si necesita tratament PFC Laser atunci pacientul va fi chemat la tratament lunar pana cand medicul stabileste ca nu s-au mai format vase noi de neoformatie (caracteristice in retinopatia diabetica), ulterior fiind chemat la 3 luni.

Principala cauza de orbire

Retinopatia diabetica este principala cauza de orbire in randul pacientilor diabetici. Singura metoda prin care putem sa o depistam si sa o tratam este sa indrumam pacientul sa efectueze controalele oftalmologice mentionate mai sus. Ca si diabetul zaharat, retinopatia nu doare, insa urmarile ei sunt grave si pot duce la incapacitatea functionala a persoanei. O persoana fara vedere nu mai este utila in societate si nici nu se mai poate intretine singura.

Asadar, recomandam tuturor pacientilor sa trateze foarte serios recomandarile pentru efectuarea examenului fundului de ochi si sa respecte programarile facute de medicul oftalmolog. Doar in aceste conditii ei pot sa isi pastreze vederea.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere