Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Motivele sunt multiple si le vom detalia in cele ce urmeaza.
Diabeticul de tip 1 nu poate dona sange din cauza modului de producere a bolii, prin mecanismul autoimun implicat in debutul bolii. Asta inseamna ca pacientul are in circulatia lui sangvina anticorpi Anti-GAD pozitivi, anticorpi specifici diabetului zaharat de tip 1. Daca aceasta persoana va dona sange, el va transmite catre persoana care va primi acel sange si acei anticorpi.
Nu se stie inca daca acei anticorpi pot declansa in organismul primitor o reactie care sa duca la debutul diabetului zaharat de tip 1 insa s-a stabilit ca nu este sigur ca acel pacient sa doneze. Odata intrati in organismul gazdei, acei anticorpi vor fi reperati de catre sistemul imun al pacientului care a primit sangele si se poate crea o reactie imunologica care nu este de dorit. Pentru a vedea mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1, va rugam sa accesati articlolul: „Cauze diabet zaharat la copii”.
Un alt motiv pentru care pacientul cu diabet zaharat de tip 1 nu poate dona sange este tratamentul acestuia cu insulina. Un pacient care are diabet zaharat de tip 1, va fi tratat, obligatoriu, cu insulina. Acea insulina va fi in sangele pacientului si ea poate ajunge si in sistemul circulator al persoanei care primeste sangele donat. Insulina ii este necesara pacientului cu diabet zaharat de tip 1 pentru a-i stabiliza glicemiile. Un pacient care nu are diabet zaharat si va primi sangele care contine si insulina, poate sa faca hipoglicemii din cauza acelei insuline si mai poate dezvolta si o reactie alergica la insulina din sangele donat.
Acelasi lucru este valabil si pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu antidiabetice orale. Nici ei nu pot dona sange deoarece in circulatia sangelui lor se vor gasi medicamentele cu care el isi scade glicemia. Daca ei doneaza sangele acela si ajunge la un om fara diabet zaharat, acesta va face hipoglicemii din cauza antidiabeticelor din sangele primit.
Un alt motiv pentru care pacientul cu diabet zaharat, atat cei cu diabet de tip 1 cat si cei de tip 2, nu poate dona sange, este calitatea precara a hematiilor. Celulele rosii din sangele unui pacient cu diabet zaharat nu sunt de aceeasi calitate cu cele ale unei persoane fara diabet zaharat. De ce? Din cauza cantitatii mari de glucoza din sangele unui diabetic, se produce fenomenul de enzimare in exces a hemoglobinei. Zaharul din sange se leaga enzimatic de celulele rosii ale pacientului.
Daca avem mult zahar atunci se va produce o legare enzimatica in exces, ceea ce va duce la diminuarea calitatii globulelor rosii din sange. Astfel, un diabetic va avea hemoglobina glicozilata mare, si nu va putea dona sange. Pentru a vedea modalitatea de legare a zaharului de sange, va rugam sa accesati articolul: „Hemoglobina glicozilata”.
Pentru a putea dona sange in siguranta, pacientul trebuie sa fie intr-o stare de sanatate cat mai buna. Primitorul este deja o persoana cu multe probleme de sanatate, o persoana fragila, care daca necesita sange probabil este intr-o stare critica iar organismul lui nu poate lupta cu agresiunile. Daca ii vom oferi acestui pacient „fragil” un sange care sa nu fie de calitate superioara sau va fi „incarcat” de insulina sau antidiabetice orale, ii putem face mai mult rau decat bine.
In plus si pacientul diabetic este si el o persoana cu probleme de sanatate, iar donarea de sange il poate destabiliza si ii poate produce dezechilibre ale bolii. Astfel nu este permisa prelevarea de sange de la un diabetic pentru ca acel sange nu va putea fi folosit si nici acceptat de catre un non diabetic.
In consecinta, raspunsul la aceasta intrebare este NU. Din pacate, diabeticul nu poate dona sange. Aceasta boala, diabetul zaharat, este trecuta in lista de „criterii de excludere permanenta” afisata pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice