Dieta fara gluten, o moda in ultimii ani

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 5 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In cazul diabetului zaharat tip I regimul alimentar este foarte important pentru realizarea unui bun management al bolii. 
Datele statistice arata ca intre 6 si 10% dintre persoanele cu diabet zaharat tip 1 dezvolta si intoleranta la gluten sau asa cum se mai numeste enteropatie glutenica ori boala celiaca.

„Este vorba despre o afectiune determinata genetic, declansata tot prin mecanisme autoimune, practic este o reactie alergica la proteina din cereale. In ultimii ani se face screeningul acesteia, se fac dozarile de anticorpi la copii pana la pubertate, chiar daca nu sunt gratuite. Daca acesti anticorpi sunt crescuti se fac alte analize. Ce se intampla de fapt? Persoana in cauza prezinta un tip de reactie alergica la gluten ( o proteina din foarte multe cereale), rezultand de cele mai multe ori simptomatologie digestica. Aceasta simtomatologie este uneori foarte zgomotoasa cu sindrom diareic acut/cronic, cu impact asupra cresterii, dezvoltarii fertilitatii in viata de adult dar si cu risc pe termen mediu si lung de alte patologii: metabolica, osoasa, risc cancerigen”, a explicat Laura Barna, medic primar pediatrie cu supraspecializare diabet la Centrul Buzias, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet.

Specialistul a mai spus si ca aceasta dieta este restrictiva, costisitoare, greu de respectat, cu un continut crescut caloric, glucidic, dar si cu index glicemic crescut. Totodata, medicul sustine ca desi aceasta dieta a devenit o moda in ultimii ani, ea trebuie respectata acolo unde chiar este necesar si unde analizele arata ca exista o intoleranta la gluten.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Factori de risc diabet zaharat de tip 1

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pancreasul artificial

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere