Dieta in hipertrigliceridemie

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Hipertrigliceridemia este o boala ce se caracterizeaza prin cresterea peste valorile normale a trigliceridelor serice, peste valoarea de 160 mg/dl. Hipertrigliceridemia este o forma de dislipidemie, care poate exista singura sau poate coexista impreuna cu hipercolesterolemia, formand forma mixta a dislipidemiei.

Principiile alimentare care se aplica in dieta hipertrigliceridemiilor sunt similare cu cele care se aplica in dieta hipercolesterolemiilor, doar cu niste caracteristici in plus fara de ultima mentionata. Pentru a vedea princiipiile alimetare din hipercolesterolemie, va rugam sa accesati articolul “Dieta in hiercolesterolemie” si articolul “Dieta in dislipidemie”.

Alimentele care cresc trigliceridele sunt aceleasi care cresc si colesterolul

  • carnurile grase,
  • mezelurile,
  • branzeturile grase si extraprocesate (branza topita, branza de burduf, branza feta, branzeturile frantuzesti, smantana, cascavalul),
  • fructele oleaginoase (seminte, nuci, migdale, alune, caju, fistic),
  • oul (galbenusul de ou este sursa din natura cu cel mai mare continut de colesterol),
  • uleiurile.

La aceste alimente se mai adauga si dulciurile concentrate si alcoolul, care si ele cresc nivelul trigliceridelor.

Dulciurile concentrate sunt alimente cu continut crescut de zahar in compozitia lor, vorbim aici de:

  • bomboane,
  • prajituri,
  • torturi,
  • dulciuri facute in casa,
  • sucuri naturale de fructe,
  • sucuri cu adaos de zahar, carbogasoase sau fara acid.

De ce cresc dulciurile nivelul de grasimi din sange?

Este foarte simplu. Corpul nostru se hraneste cu zahar (cu glucoza), pentru a putea produce energie. Zaharul pe care noi il mancam se transforma prin mecanisme complexe biochimice in energie (ciclul Krebs).

Problema cea mare este ca noi mancam mai mult zahar decat cantitatea de energie pe care o consumam ca si efort fizic, de orice fel ar fi el. In acest caz, corpul nostru, nu elimina, nu arunca zaharul consumat in exces de catre noi, ci il depoziteaza. Il tine sub forma de depozite pentru zilele in care nu va primi suficent.

E un principiu al organismului de supravietuire, el isi face rezerve, el nu stie ce se va intampla maine, asa ca daca azi primeste, il depoziteaza, il pune la pastrat pentru un eventual „mai tarziu” cand nu va mai primi.

Modalitatea prin care corpul nostru depoziteaza acest zahar este prin transformarea lui in grasime, in trigliceride. Acesta este motivul pentru care ne ingrasam cand mancam dulciuri, facem depozite de grasime mai mari, si tot acesta este motivul entru care dulciurile concentrate cresc nivelul de trigliceride. Asadar, in dieta pacientilor care sufera de hipertrigliceridemie, dulciurile concentrate sunt interzise!

Alcoolul este si el interzis in cazul pacientilor care au dislipidemie cu hipertrigliceridemie deoarece si el poate duce la cresterea nivelului de trigliceride din sange. Mecanismul prin care se produce aceasta crestere este si unul direct dar si unul indirect. Cel indirect este, cel mai adesea, responsabil pentru cresterea valorilor trigliceridelor din sange. Cand o persoana consuma alcool se presupune ca aceasta este vesela, ca e un motiv de bucurie, un motiv de sarbatorire.

Sarbatoarea la romani

Daca este motiv de bucurie si sarbatoare, cel mai adesea romanul are pe masa “mancare buna” si un pahar/ sau mai multe de alcool. Prin “mancare buna” intelegem, de regula, carnuri grase, sosuri, garnituri pline de grasimi (pastrame, gratare nu din pulpa de porc ci din ceafa de port, pulpe de pui cu tot cu piele, eventual prajite, tochituri, ficatei prajiti in tigaie, pomana porcului), toate acestea stropite din belsug cu alcool (vin, tuica, coniac). Exista o credinta populara ca daca langa o bucata de slanina consumi si un pahar de tarie, acesta va “topi” grasimea si nu iti va face rau. Nimic mai fals!!!

Grasimea din slanina, tot grasime ramane si nu ar fi nicio tragedie daca doar am gusta o bucatica de 5-10 grame. Dar de regula cantitatea este mult prea mare si atunci ea devine daunatoare. Iar alcoolul, nu numai ca nu topeste grasimea, dar va si “arde” stomacul, va produce hiperaciditate, fapt care va crea si mai multa foame si va determina persoana respectiva sa manance si mai mult din alimentele nesanatoase amintite mai sus.

Asadar, dieta unui pacient cu dislipidemie cu hipercolesterolemie va fi una saraca in garasimi alimentare, in care se va interzice si consumul de alcool si de dulciuri concentrate.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere